Pala je Cedevita Olimpija u Areni, a pali su i brojni rekordi!

Košarkaški klub Partizan je u derbiju 21. kola ABA lige savladao Cedevita Olimpiju i pritom ispisao nove stranice istorije regionalnog takmičenja

Iako su vodili i sa 21 poenom razlike, domaćini su na kraju strepeli za trijumf, ali su ga ostvarili: konačan rezultat glasio je 110:102, u korist crno-belih, koji su prvu četvrtinu dobili sa čak 42:24.

Ispostavilo se da je to najveći broj poena u prvih deset minuta otkako ABA liga postoji (43 je Cibona dala Bosni 2007, ali u trećoj četvrtini, što je apsolutni rekord takmičenja).

A sigurno da u toj početnoj deonici gostima iz Ljubljane nije bilo svejedno. Kako i da bude, kad su šutirali solidnih 5/9 za dva poena, 4/6 za tri, bili bolji u skokovima (6:3), a gubili sa 18 razlike?

Da se “sprema nešto posebno” pokazao je rani juriš Pantera i Doužera, koji su sa šest, odnosno pet poena predvodili crno-bele do 13:9, a kada se zonski presing pobrinuo da gosti gube loptu, trojke pomenutih igrača iz Sjedinjenih Američkih Država uvećale su prednost na deset razlike.

I, pritom je tek počinjao četvrti minut. Ulazak Alekse Avramovića samo je produžio ofanzivnu rapsodiju ekipe trenera Željka Obradovića. Junak “orlova” i ljubimac “grobara” je posle mini-serije rivala od 0:6 za tili čas ubacio devet poena, a kako su se razigrali i Anđušić i Kaminski, u osmom minutu semafor je pokazivao 15 razlike. To se uvećalo na samom kraju uvodne deonice, jer je posle trojke Avramovića, Anđušić odmah ukrao loptu suparnicima i poentirao pred zvuk sirene za onaj istorijski košgeterski “rafal” od 42 poena u prvoj četvrtini.

Posle nestvarnog početka (Partizan je šutirao 11/12 za dva, a 5/7 za tri poena), bilo je logično da se malo “uspori”, za šta se pobrinula i dodatna motivacija Cedevita Olimpije, željne da opravda dosadašnju deobu treće pozicije sa crno-belima. Uspevala bi ona da, nateravši domaćine u Areni na nekoliko gubljenja lopte, da sa “-21” (53:32) priđe na 57:47, ali tada ne i bliže od toga. To je učinila kasnije, u završnici.

Na velikom predahu Partizan je imao 70:57, što je bio najveći broj datih poena u prvom poluvremenu otkako regionalna košarkaška liga postoji, no statistika nije uzdrmala goste iz Slovenije koji su videli da, i pored ogromnog zaostatka, mogu “da se nose” sa crno-belom napadačkom mašinerijom.

To je dokazala i dobra igra trija Džej-Ar Stjuart – Zoran Dragić – Aleksander Šaškov (koji je kao centar ubacio tri trojke), usled koje je je su “narandžasti” prišli na šest zaostatka. Crno-beli se jesu ponovo udaljili, ali je početkom poslednje deonice njihov rival za sto sekundi napravio seriju 8:0 i primakao se na samo 90:85, uz 6:23 do završetka.Prilazili su izabranici trenera Zorana Martića i na 92:88, no greške koje su potom napravili, omogućili su ljubimcima “grobara” da se privremeno odmaknu na +8. Na novi juriš rivala najbolje je odgovorio Kaboklo, trojkom za 101:92, kada se činilo da je i definitivno postalo jasno kome će pripasti oba boda. Ali…

Na krilima Jake Blažiča, Cedevita Olimpija je velikim naletom prišla na 102:99, imala i napad, koji nije iskoristila. Počeo je tada poslednji minut, a u njemu je Partizanova akcija “iz auta” omogućila Kaboklu da, na asistenciju Ponjitke, iz skok-šuta probaci loptu kroz obruč, čime je počela da se spušta zavesa na ovu, istorijsku, ABA utakmicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *