Lider gostuje “otpisanima”, može li Mornar do iznenađenja?

U okviru 21. kola jadranske lige očekuje nas susret Mornara i Crvene zvezde. Crveno-beli su trenutno prvi na tabeli, dok se Mornar nalazi na poslednjem mestu, ali je znatno podigao formu od početka ove godine.

Neočekivana borba za opstanak u Baru

foto: ABA liga

Mornar iza sebe ima jako razočaravajuću sezonu. Trenutno se ekipa iz Bara nalazi na poslednjem mestu na tabeli ABA lige, sa skorom 4-16. Veliki broj igrača je ove sezone dolazio i odlazio iz Mornara, što je donekle i razlog ovakvog skora. Mada, polako se diže forma Mornara, koji je 75% svojih ovosezonskih pobeda ostvario u poslednjih pet utakmica, gde imaju skor 3-2.

Markus Veders je ove sezone ubedljivo najkorisniji igrač ekipe Mihaila Pavićevića. Igrač koji je u Bar stigao krajem novembra je trenutno najbolji strelac i skakač ekipe, sa 17 poena i osam skokova, uz prosečan indeks 20.4, što je za pet indeksnih poena više od Uroša Lukovića, koji je prvog decembra došao u Mornar iz Metalca, i on pored 15.3 indeksnih poena beleži i 8.5 poena i 5.3 skoka. Treba napomenuti i Tavijena Den Martina, koji je drugi najbolji strelac ekipe sa 14 poena.

Mornar ima najgoru odbranu u ABA ligi, koja prima 89 poena po utakmici, a uz to su i druga ekipa sa najmanje asistencija po utakmici, sa 14.6 asistencija u proseku. Na sve ovo treba dodati da su i najgora skakačka ekipa, sa 28 skokova po utakmici. Ako nešto ide na ruku Mornaru, to je da imaju najmanji broj izgubljenih lopti po utakmici, sa 11.3 po utakmici.

Zvezda želi da nastavi sa odličnim partijama u ABA ligi

foto: ABA liga

Crvena zvezda je sušta suprotnost Mornara ove sezone. Crveno-beli drže prvo mesto na tabeli sa skorom 17-3. Zvezda je takođe u jako dobroj formi sa četiri pobede na poslednjih pet utakmica. Pod znakom pitanja se za ovaj susret nalazi Miloš Teodosić, koji nije igrao protiv Bajerna, a među 12 se neće naći ni Nikola Topić koji još uvek ima problema sa povredom.

Najkorisniji igrač Zvezde je Majk Tobi, koji pruža mnogo bolje partije u regionalnom takmičenju nego u Evroligi, sa prosečnim indeksom korisnosti 12.7 poena, a uz to beleži i deset poena i pet skokova po utakmici. Iza Tobija se nalazi Jago dos Santos sa prosečnim indeksom 12.5, koji na to dodaje 10.4 poena i četiri asistencije. Najbolji strelac ekipe je Nemanja Nedović sa 12.6 poena u proseku.

Crvena zvezda je defanzivno najbolja ekipa, a ofanzivno se nalazi na drugom mestu. Crveno-beli u proseku beleže 87.3 poena, a protivnicima dozvoljavaju svega 72.8 poena po utakmici. Uz to beleže i najviše asistencija, sa 22.2 asistencije, a treba dodati da su ekipa sa najviše pogođenih trojki po utakmici sa 10.8 trojki.

Vrlo teško da ćemo videti iznenađenje u Baru večeras

Crvena zvezda je veliki favorit u ovom susretu. Na 20 međusobnih susreta ove dve ekipe crveno-beli su ostvarili 18 pobeda, dok je skor u Crnoj Gori 6-2 u korist ekipa Janis Sferopulosa. Zvezda je trnutno u seriji od sedam pobeda protiv Mornara, a poslednji put Mornar je trijumfovao 2020. godine, kada je najbolji strelac bio Uroš Luković, koji se nedavno vratio u Bar. Prošli susret ove dve ekipe se završio ubedljivom pobedom Crvene zvezde 95:75, a najbolji akter tog meča bio je Majk Tobi, koji je uz 16 ubačenih poena imao i šest skokova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *