Svetislav Pešić: Partizan i Zvezda nisu državni projekti, Dubai treba da igra KLS ligu

U razgovoru za N1, selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je o Dubaiju, beogradskim evroligašima, ABA ligi, kao i domaćoj KLS ligi.

Već neko vreme se govori o Pešiću kao treneru ekipe iz Dubaija, koja bi uskoro mogla da se pojavi na evropskoj sceni. Selektor misli da je pametnije da igraju u KLS-u.

“Dubai mora da ispuni puno uslova ukoliko želi da igra Evroligu ili Evrokup, a jedan od njih je da mora da učestvuje u još jednom takmičenju. Oni su izabrali ABA ligu, tu su u centru Evrope i putovanja nisu problem. Ja sam im preporučio da igraju ligu Srbije (KLS) i pitao zbog čega žele u ABA ligu, jer time samo povećavaju troškove. Mislim da je najbolje da igraju ligu u Srbiji. Njihov odgovor je bio kako žele da igraju profesionalnu ligu, što KLS još nije.

Prema tome, da li ću ja biti trener Dubaija ili ne, ja ne menjam svoj stav. Zadužen sam, ne zbog toga što sam selektor reprezentacije, nego zato što sam odavde. Znam da ne možemo da razvijemo našu košarku bez profesionalne košarkaške lige. ABA liga je bila korisna i nama i ostalima. Smatram da sada treba da formiramo našu ligu.”

Takođe, smatra kako nema napretka za ostale srpske klubove bez njihovog pojavljivanja u evropskim takmičenjima.

Godinama nijedna naša ekipa ne učestvuje u evropskim takmičenjima osim Crvene zvezde i Partizana, a nema napretka bez izlaska u Evropu. ABA liga je jedina liga u Evropi gde nema ograničenja stranaca, svih 12 igrača u svim ekipama mogu da budu stranci. Svuda postoje pravila o strancima i ograničenja. Stvorili smo sportske uslove, imamo ekipe za našu profesionalnu ligu i najveću popularnost košarke ovde u njenoj istoriji.

Pokrenule su se razne priče nakon finala Kupa Radivoja Koraća, a Svetislav je imao komentar i na to.

Država pomaže košarku na različite načine, to je jedini državni projekat, košarka na reprezentativnom nivou. Nisu ni Partizan ni Crvena zvezda državni projekti, to može da bude samo reprezentacija i profesionalna liga. Ne smemo da čekamo nijednog trenutka. Da li će Pešić biti trener Dubaija? Može da se desi, ne isključujem ništa, sve je moguće. U ovom trenutku ispred mene je samo reprezentacija Srbije i jedan cilj – Olimpijske igre, ostalo je nebitno i o tome ne razmišljam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *