Banki: Srbija je zemlja u kojoj je košarka religija

Luka Banki, trener Virtusa iz Bolonje, govorio je o predstojećoj utakmici protiv Partizana za MozzartSport.

Konstatovao je italijanski trener veliki broj srpskih novinara, pa je odmah prokomentarisao:

Obično ne dolazi mnogo stranih novinara, ovo je definitivno najveća grupa medija koja nam je došla u Bolonju. – pa je nastavio o interesovanju za Virtusove utakmice protiv srpskih klubova.

Veliki je interes, ali tako je za celu Evropu. Pričamo o ekipama sa velikom tradicijom i odličnim rosterima. Navijačima je uvek lepo i drago kada vide takve ekipe u akciji. Ne treba da zaboravimo da je Kevin Panter imao važnu ulogu u rastu Virtusa, znate koliko je toga osvojio. Igrači poput njega imali su veliki uticaj na rast Virtusa, uz prisustvo ikone kakva je Saša Đorđević.

Ostao je pod utiskom nakon utakmice protiv Partizana u Beogradu, pa uporedio Bolonju i Beograd:

Vi ste košarkaška zemlja, a mi smo ipak fudbalska. Kada govorimo o košarkaškim gradovima (u Italiji), onda je obično prva asocijacija malo mesto kao što je Bolonja. Ima duboke košarkaške korene. Kada govorimo o Beogradu, ipak se radi o metropoli, drugačije je. Ipak je Srbija zemlja u kojoj je košarka religija.

Protiv Partizana je bilo sjajno, u najmanju ruku uzbudljivo. To mi je jedna od najlepših uspomena ove sezone.

Niko nije očekivao ovako dobru sezonu Virtusa, međutim su u prethodnom periodu u padu forme:

Za nas je ovo jako uzbudljiva avantura, donedavno smo bili ekipa koja je pokazala više nego što su ostali očekivali. Ali, kraj ligaškog dela je jako daleko i vidimo da je konkurencija dodala gas, tako da znamo da je ovo maraton, ne sprint. U dobroj smo poziciji, ali svesni smo da i ostali dodaju gas, da guraju jako da obezbede što bolju poziciju. Verovatno mnogi nisu očekivali ovakvu našu reakciju, da se borimo ovako jako za našu poziciju i da uzmemo drugima jednu kartu za plej-of. Biće jako teško izdržati u ovom ritmu, ali mi se ne predajemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *