Paulius Motiejunas: Jedan klub iz ABA lige će igrati sigurno, za drugi ćemo da vidimo…

Generalni direktor Evrolige, Paulius Motiejunas, govorio je u razgovoru sa Donatasom Urbonasom o raznim temama koje potresaju evropsko košarkaško tržište prethodnih meseci, pitanje “Dubai”, ekspanzija, menjanje pravila finansijskog fer-pleja i ostalo. Celu epizodu možete pogledati na YouTube-u.

Najzanimljivije za navijače oba srpska kluba sigurno je pitanje o sastavu Evrolige sledeće sezone.

Svoje izlaganje započeo je na sledeći način, a kada je zapitan o tome šta je potrebno Crvenoj zvezdi i Partizanu za dugogodišnje licence:

– Moramo da se fokusiramo na dva različita aspekta. Prvi su klubovi koji trenutno igraju, njihovi navijači i takmičenje, a drugi je to da oni moraju da budu održivi. Moramo da okupimo sve i da svi zajedno rastemo kao tržište.

Nastavio je u istom ritmu, pohvalivši Beograd, ali i dalje distancirano od odgovora:

Ovo je najteži deo mog posla. Nemoguće je da svi budu srećni. Nemoguće je okusiti sva najbolja mesta gde se igra košarka. Beograd je naravno jedan od tih mesta, ali moraju da stoje brojke iza toga i da se pogledaju ostali klubovi i tržišta u porastu.

Pre svega, na čemu mi radimo? Koja je naša vizija? Kuda idemo kao organizacija? Moramo da budemo održivi, razmišljamo na duge staze i nađemo način da rastemo kao tržište i kao liga, a ne da to bude podeljeno na pojedinačne regione. Beogradski klubovi napreduju, ove godine imaju mnogo kvalitetnije ekipe nego prethodnih, prate pravila. Definitivno napreduju, ali to čine i ostali klubovi.

Svakako, olakšao je makar u jednom segmentu navijačima Večitih. Najavio je vrlo bitnu stvar za regionalnu košarku:

Trenutno, dogovor je da će šampion ABA lige igrati sigurno sledeće sezone. To se nije promenilo.

U zavisnosti od ostalih mogućnosti, sešćemo sa klubovima i diskutovati. – odgovorio je Motiejunas na pitanje o mogućnosti da ponovo gledamo dva srpska kluba u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *