Ataman – simbol Efesa i nova nada Panatinaikosa

Ergin Ataman je već neko vreme jedno od najzvučnijih trenerskih imena u evropskoj košarci. Vodio je mnoge turske klubove sa kojima je postizao velike uspehe i osvajao trofeje, a najveću slavu stekao je upravo u prethodne dve sezone kada je dva puta u nizu osvojio Evroligu i time uradio nešto što su uspela samo dva trenera u istoriji – Željko Obradović i Božidar Maljković.

izvor: Euroleague

Kao što smo najavili pre dva meseca, Ergin Ataman se nakon neverovatnih uspeha u Istanbulu seli u glavni grad Grčke gde će imati veliki izazov – podići posrnulog velikana!

Zlatno doba Anadolu Efesa

Klub iz Istanbula je osnovan pre 47 godina, a bitan faktor u evropskoj košarci predstavlja od sredine 90-ih godina prošlog veka. Od tada Efes igra Evroligu gde je, pod vođstvom renomiranih trenera poput Dude Ivkovića, Velimira Perasovića, Ufuka Saridže i Dejvida Blata uglavnom stizao do plej-ofa Evrolige, a najdalje jednom do fajnal-fora.

Od drugog povratka Atamana u Efes koji se desio pre šest godina, turski velikan je započeo svoje zlatno doba – već 2019. igrao finale Evrolige protiv CSKA, a prethodne dve sezone je predvođen sjajnim Vasom Micićem i Šejnom Larkinom bio evropski prvak. Za to vreme svojena su dva nacionalna kupa, ali i tri titule prvaka – od pre par dana.

izvor: YouTube/EuroleagueBasketball

Nakon neverovatne dve sezone, Atamanova ekipa je sada imala sezonu za zaborav u kojoj nije uspela čak ni da se plasira u plej-of Evrolige, što je postalo izvesno nakon poraza od Partizana u Istanbulu par kola pred kraj. Nakon neuspeha u elitnom takmičenju, usledilo je deklasiranje u prvom meču polufinala prvenstva protiv Fenerbahčea koji je slavio rezultatom 108-66 – ubedljivije nego ikad u istoriji.

Navijači Fenera su se naslađivali, a košarkaška javnost videla problem u tome što je Ataman mislima već u Atini. Međutim, nakon trojke Klajburna za pobedu u drugoj utakmici i dve pobede pred svojom publikom, Ataman svoju šampionsku eru u Efesu završava upravo tako – pobednički, šampionski, osvojivši titulu u finalu protiv Karšijake!

izvor: YouTube/Euro Basketball Highlights

Novi slavni dani Panatinaikosa?

Panatinaikos iz Atine – jedan od najtrofejnijih i najslavnijih klubova evropske košarke se već duže vreme nalazi u velikoj krizi. Redovno poluprazna OAKA, jako loši evroligaški nastupi i sada već dvogodišnje gledanje u leđa Olimpijakosu u Grčkoj. Sve je to bilo nezamislivo u slavnim danima Zelenih kada je trener i arhitekta svih najvećih uspeha bio Željko Obradović.

U Željkovoj eri osvojeno je čak pet titula evropskog prvaka, 11 titula i sedam kupova – za 13 godina provedenih u klubu. Panatinaikos je tada i platežno bio veoma moćan, pa je srpski trener imao i veliku podršku od strane tadašnjeg vlasnika kluba, pokojnog Tanasisa Janakopulosa.

izvor: YouTube/INVICTUS ACADEMY

Očigledno je Tanasisov sin, Dimitris Janakopulos odlučio da Panatinaikosu vrati stari sjaj tako što će krenuti od onog najbitnijeg za sportski sektor – trenera. Jasno je da i Janakopulos i Ataman priželjkuju velike stvari iz te saradnje, te da će atinski klub na terenu, tribinama, finansijski i organizaciono postati ponovo strah i trepet svim evropskim takmacima.

izvor: Euroleague

Pored dobrih ličnih uslova, nema sumnje da su Atamanu obećane i mogućnosti dovođenja najboljih evropskih igrača, a spekulacije za prelazak mnogih košarkaša u Atinu su već odavno krenule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics