Žakelj debituje protiv krilatih italijana!

Novo kolo Evrokupa, novi trener u redovima podgoričke Budućnosti. Andrej Žakelj je postao novi šef stručnog štaba pre nekoliko dana, i ovaj meč će biti njegov prvi na kormilu ekipe koju je do sada vodio Petar Mijović. Debi mu definitivno neće biti lak pošto dočekuje neugodnu ekipu Trenta. U grupi B, Plavi imaju skor od 2-5, dok su Italijani nešto bolji te imaju jednu pobedu više, 3-4. Ovaj duel će se odigrati večeras u dvorani Morača sa početkom od 19 časova.

Mislim da nam je potrebno da se ovaj sastav trgne, znam da je to moguće. Glavni fokus će biti na nama, pošto vidim da su tu promene najpotrebnije. Potrebno je da mi igrači pokažu želju, da naporno rade celim tokom utakmice. To bih voleo da prikažemo. Čim krenemo da se borimo, doći će i rezultati.

Istakao je Žakelj.

Turbulencije u Podgorici

Kao što je navedeno, ovaj sastav sada ima novog vođu. Andrej Žakelj je uspešno vodio ekipu Studentskog centra do titule u ABA Superkupu ove godine i nametnuo se kao jedan od najboljih stručnjaka na Jadranu. Nakon krize rezultata bilo je potrebno novo lice pa se uprava kluba iz Podgorice odlučila da ne gleda dalje od svog dvorišta i dovede čoveka koji je naviknut na podneblje brdovite Crne Gore.

Rezultati u Evrokupu su blaže rečeno, užasni. Bilo je tu jako teških poraza od kojih je ključno navesti onaj od solunskog Arisa kod kuće gde je domaći sastav sam sebi iskrojio sudbinu. Loša ofanziva sa 76.1 poenom u proseku, po čemu su 19. među konkurencijom je najveći razlog ovako loših rezultata. Dalje tu je izuzetno spor tempo Podgoričana i samo 62.3 pokušana šuta što ih stavlja na 16. mesto. Najvredniji šut u košarci im je takođe ispod proseka te postižu 7.3 trojki po meču ali sa druge strane dozvoljavaju protivniku naročito visok procenat realizacije van linije 6.75, čak 41.1%.

Individualno u Budućnosti se ponajviše istakao Joan Makundu u poslednje vreme. Prikazao je odlične partije u poslednja dva kola i u proseku sve to iznosi 12.0 poena i 4.6 skokova i očekuje se da nastavi ovaj svoj nalet. Mekinli Rajt je u određenom padu forme i njegove brojke su pale na 11.9 poena i 4.7 asistencija. Poenterski nije na nivou na kojem je bio u prvih par kola. DžaKori Vilijams prikazuje konstatne brojke od 11.7 koševa, 6.7 uhvaćenih lopti i 2.0 asistencije po meču, dok je statistički najbolji šuter ekipe, Brendon Pol, na 9.4 poena ali 40% za tri na 2 pogođene trojke po meču.

Foto: Eurocup

Četa Paola Galbiatija

Trento je u letnjem prelaznom roku izgubio dva kvalitetna igrača u Spanjolu (Alba Berlin) i Flakadoriju (Olimpija Milano). Nadoknadili su njigove izostanke igrači poput Gražulisa i Boldvina i ekipa je i dalje konkurentna. Počeli su sezonu prema očekivanjima, doduše očekuje se da poboljšaju određene statistike u svojoj igri. Ipak ulaze u ovaj meč nakon katastrofalnog poraza kod kuće od Kluža 60-98.

Na primer ovaj sastav šutira poprilično veliki broj trojki, čak 30.1 po meču, a pogađa 9.4 što iznosi 31.3% pa se očekuje da ova brojka skoči u jednom trenutku jer poseduju ogroman šuterski potencijal. Igraju brzo i poletno, uzimaju veliki broj šuteva, i u tome ponekad i srljaju. Njihov procenat realizacije iz igre iznosi samo 41.5% po čemu su pretposlednji.

Ipak imaju kvaliteta što se tiče igračkog kadra. Sve predvodi Kamar Boldvin sa 14.2 poena i 3.6 tačnih dodavanja. Uz njega tu je Letonac Andrejs Gražulis sa 12.9 koševa, 5.9 skokova i šutu za tri od čak 50% na 1.9 pogođenih šuteva! Zabeležio je najveći prosečni PIR u sastavu sa 15.3. Kvin Elis je jedini koji je u ovoj ekipi zabeležio dabl-dabl učinak, a prosečno je beležio 9.9 koševa i 4.6 asistencija.

Foto: Eurocup

Domaći šampionati

Naime, obe ekipe su na istom skoru od 6-2. Prikazuju mnogo bolju igru od one u evropskom takmičenju. Podgoričani imaju mnogo kvaliteniju odbranu za tri poena (32.5% protivnika), kao i bolji procenat šuta iz igre (49.7%). I jedan i drugi segment u igri su im kvalitetniji što se vidi u odnosu pobeda i poraza.

Trento takođe prikazuje poboljšanje u procentima šuta. Za tri poena to je 39.8%, a iz igre 46.7%, slažete se puno bolje od gorenavedenog. Još jedan bitan faktor je i činjenica da beleže 10.8 ofanzivnih skokova po čemu su prvi u Seriji A.

Foto: Eurocup

Bitan meč za oba sastava nas očekuje. Mnogo bitniji čini se da će biti za domaćina koji od početka takmičenja nije uspeo da pronađe pravu formu. Neugodni su gosti, ali im igra varira od sjaja do očaja. Pitanje je koje će lice pokazati u Crnoj Gori. Žakelj se čini kao dobar izbor za glavnog trenera, ovo će biti njegov prvi zadatak. Hoće li pasti ili ipak položiti svoj prvi ispit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *