Lučić: Navijači Partizana znaju da prepoznaju kada je podrška najpotrebnija

“Gostovanje Partizanu je jedno od najtežih, ako ne i najteže u Evropi.” – rekao je Vladimir Lučić o meču u kojem će njegov nekadašnji ugostiti njegov sadašnji tim. Osim toga, u svom intervjuu za Meridian sport, dao je i par reči o Partizanovoj sezoni, sezoni u Bajernu, eventualnom radu sa Željkom Obradovićem kao i svojim željama da igra za reprezentaciju.

“Kada se dolazi iz duple sedmice u Evroligi, širom Evrope se dešavaju velika iznenađenja u domaćim prvenstvima. Ključ je što bolje energetski izaći na teren protiv ekipa koje možda nisu evroligaški nivo, ali su potencijalni problem. Nama se to dešavalo godinama, ali ne i juče. I to je dalo šansu Pablu da svi imaju normalnu minutažu” rekao je kapiten Bajerna koji je trenutno na drugom mestu košarkaške Bundeslige.

“Gostovanje Partizanu je jedno od najtežih, ako ne i najteže u Evropi. Posle poraza u derbiju, desila su im se dva neuspeha u duplom kolu Evrolige, a na kraju i iznenađenja od Splita. Ali, to je ekipa okružena navijačima koji su uvek dobro znali da prepoznaju kada je podrška najpotrebnija. Gledao sam pet-šest utakmica ove sezone u kojima se Partizan vraćao zahvaljujući neverovatnoj energiji koja je dolazila sa tribina i posle ogromnih minusa dolazio do pobeda. Posle poraza od Splita, sve će samo biti dodatno teško za nas. Svestan sam i ja, kao i svi u klubu, da nije najzahvalniji trenutak da se ide Partizanu na noge. Mada, i oni se bore sa određenim problemima.” – Rekao je o svom bivšem timu njegov nekadašnji kapiten.

foto: Euroleague

Rekao je par reči i o večitom derbiju i njegovom uticaju na tok Partizanove sezone – “Bio sam deo te sredine i dobro znam da je derbi najvažnija utakmica u sezoni. Uvek menja tok. A Partizan je posle tog poraza od Zvezde ušao u tešku duplu nedelju, izgubio na gostovanjima i ekipa očigledno nije bila spremna da reaguje. Posebno bez nekih igrača koji su odmarali, što nesvesno dodatno opusti ekipu. Split je došao maksimalno rasterećeno, počeo dobro, poveo velikom razlikom, Partizanu je stao šut. Tipičan poraz posle duple nedelje, kada se nema pravi stav za utakmice koje su na papiru uvek obavezne da se dobiju.”

“Nisam to ispratio. Mi smo punili Pionir, samo sam neke delove Top 16 faze igrao u Areni. Mnogo je to ljudi koji imaju ogromna očekivanja, posebno sa povećanim budžetom, sa najboljim, ili jednim od najboljih trenera Evrope. Bili su na korak od fajnal-fora, samim tim je lestvica podignuta. A i naša javnost je poznata po tome da ne ume da se ponaša u sportskim neuspesima, niti da ostane mirna u uspesima. Ili su navijači previše raspoloženi, ili su krajnje negativni. Nema sredine, čak ni u podršci klubu. Normalno je za ovaj deo sezone da se iskaže neko nezadovoljstvo.” – rekao je par reči o zvižducima koje su igrači dobili posle poraza od Splita, pa nastavio – “Ali, ubeđen sam da će u četvrtak podrška biti i najveća do sada! Partizan ima kvalitet, a ima i navijače koji umeju da prepoznaju trenutak. To nema mnogo klubova u Evropi. Mada, ako ne bude išlo, možda osete i pritisak. Tu je naša šansa.”

Kao kapiten Partizana, Lučić je imao priliku da odigra ključnu ulogu u mnogim derbijima, a prema njegovom mišljenju to su možda i najbitnije utakmice – “Ranije su počeli da igraju mnogo dobro. Sećam se da sam komentarisao utakmicu sa Žalgirisom u Kaunasu, kada su stvarno izgledali izvanredno. Imali su nekoliko dominantnih kola Evrolige, ali onda dođe do povrede Pantera, nešto se promeni i… Ekipe doživljavaju pobede protiv Partizana kao trofej. Za svaki tim i za svakog igrača, dolazak u Beograd je događaj. Posebno s obzirom na to kako se prati navijanje, kako klub, u celom svetu kroz medije se priča o crno-belima i – onda su ekipe maksimalno motivisane. Stvarno je dobiti Partizan u Areni postalo kao osvajanje trofeja za svaku ekipu. U takvoj sredini je ključ, kao što je bilo u moje vreme, dobijati derbije. Te utakmice menjaju raspoloženje ekipe, stručnog štaba, kompletne javnosti, navijača. Kup će zato biti mnogo važan.”

Sa sadašnjim trenerom crno-belih, Željkom Obradovićem, nije nikada imao prilike da radi. Najbliži je tome bio možda kada je odlazio iz Partizana, a Željko pregovarao sa Fenerbahčeom. – “Ne znam za to. Ali… Trener koji je radio sa takvim igračima, u takvim klubovima gde je bio garancija odlaska na fajnal-for, pa onda i gledajući Partizan prethodne dve godine kako ekipa od starta kreće da raste tri-četiri meseca a onda pobeđuje… Ostaje žal ako je postojala ideja, ali ja za to ne znam. Ono što znam je da bih tada bez razmišljanja prihvatio.”

foto: FIBA

Njegov saigrač u Bajernu, između ostalih, je i Serž Ibaka, za kog Lučić ima samo reči hvale – “On je definicija profesionalca. Posle toliko godina u NBA očigledno je postao opsednut brigom o svom telu. Postoje trenuci kada radi oporavak posle utakmice u klubu, a onda i privatno. Možda se na neke stvari nikada neće ni navići, što se tiče funkcionisanja ekipe, jer godinama u NBA nije išao zajedno na obroke, ili vezano za putovanja i letove što je drugačije. Ali, osoba je koja se ne buni, predstavlja veliki kvalitet za nas, posebno za mlađe igrače da vide na koji način radi jedan veliki profesionalac.”

“Ne znam koliko ima nade za nas, dosta će na to uticati rezultati ostalih ekipa u narednim kolima. Bilo je povreda, ali ne kao prethodne godine kada smo igrali plej-of. Osnovna razlika je što smo tada dobijali utakmice koje su se lomile u poslednja dva minuta, a sada smo barem sedam izgubili u ključnim trenucima. Na kraju te definiše da li si u plej-ofu ili ne. Što se kalkulacija tiče, ima šanse. Dok je tako, borićemo se, posebno sada kada postoji i plej-in sistem.” – prokomentarisao je šanse svog tima u ovoj sezoni Evrolige. Bajern je počeo sezonu bez njega, jer je bio povređen, ali kako sada kaže – “Super sam, fizički se osećam dobro. Nema neke razlike sada u odnosu na pre nekoliko godina.”

“Video sam se sa Karijem Pešićem, bio je na utakmici. Službeno sam dobio i mejl na klub, poziv. Jedino što može da bude problem je moja povreda, u smislu osiguranja. Ali, ako to bude u redu, stižem!” – Na kraju potvrdio je svoju želju da igra za reprezentaciju na predstojećim Olimpijskim igrama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics