Efes savladao Makabi u utakmici koja je bila u NBA ritmu

Košarkaši Efesa savladali su Makabi 105-91 rezultatom u okviru 26. kola Evrolige i tako su povećali svoje šanse za plej-in.

Odlično šutersko raspoloženje obe ekipe

Utakmcu je otvorio Šejn Larkin teškim šutem za dva poena. Nakon ofanzivnog skoka Makabija, Bonzi Kolson je pogodio prvu trojku na utakmici, ali u sledećem napadu isto merom je uzvratio Derek Vilis. Nakon trojke Vilisa usledila je serija 7-0 Makabija, koju je započeo Vejd Boldvin sa 2+1.

Često su gosti udvajali Larkina u prvoj deonici, ali ni to ga nije zaustavilo. U sledećem napadu usledila je njegova trojka sa preko osam metara, a nakon toga su ledeća tri napada na utakmic rešena na isti način, za Makabi su dva puta pogađali Boldvin i Kolson, a za Efes još jednom sjajni Šejn Larkin. Na prvi televizijski tajmau Makabi je otišao sa prednošću 11:16.

Nakon dva slobodna bacanja Larkin je postao prvi dvocifreni igrač na utakmici, a nakon poena Tibora Plajsa Efes je poveo prvi put posle dužeg vremena. Bilo je dosta smena u vodstvu tokom prve deonice. Odličnu energiju sa klupe uneo je Rodrig Bobua, koji je nakon svoje trojke odveo Efes +2, ali je potom brzo napravio i svoj drugi faul. Usledila je još jedna trojka sjajnog Šejna Larkina koji je šutirao 3/3 van linije 6,75 u prvih 10 minuta. Uzvratio je trojkom Tamir Blat, a nakon zakucavanja Plajsa Efes je otišao na pauzu sa dva poena prednosti.

Rezultatska klackalica se nastavila i u drugoj deonici

Prvi koš u drugoj deonici postigao je Džejms Veb na sjajnu asistenciju Blata. Gosti ni u ovom periodu nisu odustajali od udvajanja Larkina. Ova četvrtina je počela dosta sporije od prethodne, obe ekipe su postigle po dva poena za isto toliko minuta. Zakucavanje Dariusa Tompsona odvelo je Efes na maksimalnih +5, nakon čega je usledila trojka uz faul Bonzija Kolsona, a da stvar bude još gora po Efes, treći faul je načinio Eladža Brajant. Nakon toga trojku je postigao raspoloženi Antonijus Klivlend, a Makabi je ponovo poveo, 39:41.

Nakon koša Tajrika Džounsa posle televizijskog tajmauta, Efes je ponovo poveo. Snažno zakucavanje Džoša Niba vratilo je prednost Makabiju, koja je opet izgubljena trojkom Erčana Osmanija. Igralo se “koš za koš” kroz celo prvo poluvreme, a pored toga ovu četvrtinu je obeležio veliki broj faulova i slobodnih bacanja. Nakon dva pogođena slobodna bacanja Džona Dibartolomea, Makabi je otišao na poluvreme sa prednošću 50:51.

Za celo poluvreme obe ekipe su izgubile samo po jednu loptu, a bilo je i neverovatnih 16 smena vodstva (obe ekpie su vodile po osam puta). Uz to fantastično su i jedni i drugi šutirali za tri poena, Efes 6/13, a Makabi 7/15. Takođe, treba napomenuti da Šejn Larkin nije postigao nijedan poen u ovoj četvrtini.

Treća četvrtina u ritmu prve

Ova deonica počela je trojkom Džona Dibartolomea, ali je u sledećem napadu Plajs uzvratio svojom trojkom. Usledila je još jedna trojka Dibartolomea, da bi nakon pogotka za dva poena Bodvina Makabi otišao na +4. Nastavio je Makbi sa udvajanjem Larkina i u ovoj četvrtini.

Ubrzo kreće serija Efesa od 8:0, koju je započeo Klajburn košem uz faul. Bubua je napravio dva brza faula nad Vejdom Boldvinom, što ga je poslalo na klupu na neko vreme, s obzirom na to da su mu to bili treći odnosno četvrti faul. Kao i u drugoj četvrtini, i ovde smo imali veliki broj faulova, a nakon bacanja Larkin postiže prve poene još od prve četvrtine.

Trojkom Vila Klajburna Efes odlazi na najvećih +6, ali nisu dobar napad ispratili odbranom, pa je nakon nekoliko lakih poena Makabija trener Mijatović zatražio tajmaut. Do kraja četvrtine Makabi se približio na samo dva poena zaostatka, 77:75.

Efes na krilima Larkina i Osmanija do +12 u poslednjoj četvrtini

Blokada Rivera nad Tompsonom otvorila je ovu deonicu, a prve poene postigao je Osmani, koji je potom napravio faul uz koš Hasijela Rivera, nakon čega Makabi prilazi na pola koša zaostatka. Šejn Larkin je konačno došao do prvih poena iz igre još od prve četvrtine, a fantastični Osmani pogađa za seriju 6-0, Efesa i tajmaut Kataša.

Lepim pogotkom sa poludistance Vejd Boldvin je postao prvi igrač koji je prebacio 20 poena na ovoj utakmici. Nakon poena Džounsa Efes dolazi do najvećih sedam poena prednosti, a nakon pogođenog slobodnog bacanja Tompsona na novih najvećih +8.

Usledio je pogodak Džoša Niba, ali je sa još jednom neverovatnom trojkom Larkin ponovo doveo “domaćine” do nove najveće prednosti od devet poena, da bi nakon još jednog teškog šuta za dva poena ta prednost po prvi put bila dvocifrena. Makabij uništa nije išlo do kraja utakmice, koju je Efes mirno priveo kraju, a polaganje Bubue postavilo je konačnih 105:91.

Kraj loše serije Efesa u duelima sa ponosom Izraela

Nakon tri vezana poraza Efes je konačno pobedio Makabi. Izabranici Tomislava Mijatovića su uspeli da sa odličnom četvrtom četvrtinom došli do jako bitne pobede za potencijalni plasman u plej-in, dok ovaj poraz Makabiju može dodatno da zakomplikuje plasman u isti. Utakmica je bila neizvesna do poslednjeg perioda, a sve vreme se igralo u izuzetno brzom i napadačkom ritmu. Videli smo odličan duel Šejna Larkina i Vejda Boldvina, ali možemo reći da je klupa Efesa igrala značajnu ulogu u ovoj pobedi, pre svega Rodrig Bubua, koji je ubacio 20 poena, a sa njim i Erčan Osmani sa 13 poena i sedam skokova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *