Barselona skinula krunu sa kraljeve glave

Najjače košarkaško nacionalno prvenstvo na evropskom tlu dobilo je novog vladara, Barselonu.

Španska ACB liga važi za najjače nacionalno prvenstvo u Evropi i obično njihove finalne traju mnogo duže, nešto poput naše ABA lige, ali samo od manjeg životnog značaja. Verovatno odlazeći trener Barselone, Šarunas Jasikevičius, potrudio se da se na neki način oduži pristalicama kluba iz glavnog grada Katalonije, nakon razočaravajućeg nastupa na F4 Evrolige u Kaunasu. Naime, Barselona se u polufinalu Evrolige sastala sa Real Madridom, ali može se reći da su rutinski izgubili od svog najvećeg rivala.

foto: Barca Basket/Twitter

Nošeni gorčinom stečenom u Evroligi, Šarasova Barsa je rešila da se osveti madridskoj ekipi te je od prve utakmice pokazala da ide na sve ili ništa u ovoj finalnoj seriji. Zahvaljujući boljem plasmanu nakon regularnog dela lige, Katalonci su imali prednost domaćeg terena, što su iskoristili na najbolji mogući način pobedivši u oba meča sa 97:88 i 86:85.

Treći meč koji je odigran u Madridu je bio poslednji za Nikolu Mitrovića, a najverovatnije i za aktuelnog litvanskog trenera Jasikevičiusa. Pominju se razne destinacije za crnogorskog igrača sa španskim pasošem, a deluje da je najbliži milanskom Armaniju.

foto: Barca Basket/Twitter

Aktuelni evropski šampion, Real Madrid je samo na trenutke delovao kao ekipa koja može da produži seriju i nadu svojih navijača, imali su prednost od tri poena na poluvremenu, ali jalova igra u drugom delu ih je koštala “metle”.

U pobedničkoj ekipi su se najviše istakli MVP finala, Nikola Mirotić sa 14 poena i pet skokova i Jan Veseli sa 19 poena. Jedini igrač Real Madrida koji je bio raspoložen je bio Tavares koji je uz 19 ubačenih poena uhvatio devet skokova.

foto: Barca Basket/Twitter

Zahvaljujući ovoj pobedi Barselona je u svoje vitrine dodala jubilarni 20. trofej prvaka zemlje, a njihov fudbalski klub, uostalom kome i pripadaju je takođe aktuelni šampion Španije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *