Finiks Sansi sa Bilom na sve ili ništa…

U jeku završnica nacionalnih prvenstava na “Starom kontinentu”, ljubiteljima košarke stigla je vest koja će umnogome uticati na tok čitave letnje pauze i “free agency” perioda. Bredli Bil, doskorašnja prva vedeta Vašington Vizardsa, trejdovan je u Finiks Sanse!

Kako navodi ugledni američki novinar Athletica, Šams Čaranija, paket koji su Sansi poslali Vizardsima uključuje Krisa Pola, Lendrija Šemeta, nekoliko pikova druge runde i “swap” pikova (Vašington u datom draftu dobija bolje plasiranog pika u odnosu na Sanse). U Arizonu se, zajedno sa Bilom, sele i igrači iz G-lige na dvosmernim ugovorima, Džordan Gudvin i Ajzea Tod.

Bil će se tako pridružiti Kevinu Durentu, Diandre Ejtonu i Devinu Bukeru u Finiksu i zajedno sa njima pokušati da u taj grad donese prvu NBA titulu u istoriji franšize. Važno je napomenuti da je Bil u svom ugovoru sa Vizardsima ugradio “no trade” klauzulu, kojom je praktično diktirao klubu u koji klub i za koji paket želi da bude trejdovan.

Ovo je umnogome limitiralo ekipu Vašingtona u odabiru sredine i kapital koji bi stekli za svoju prvu zvezdu. Zbog toga su ranije odbijani Majami, Milvoki i Sakramento za vrlo verovatno bolji trejd paket po njih, ali ne i za Bredlija koji nije pristao da u te sredine ode.

Ipak, ovaj trejd nije bez izvesnih rizika i znakova pitanja na obe strane, kojima se vredi pozabaviti u nastavku teksta.

Finiksova supertrojka – Mogu li Bil, Buker i Durent zajedno?

Na prvi pogled, Sansi su u ovom trejdu prošli izvrsno, dobivši trostrukog Ol-Star igrača u Bilu za praktično gotovo ništa. Kris Pol je bez ikakve dileme jedan od najboljih plejmejkera koje je liga imala u 21. veku, ali ima 38 godina i u sve većem je padu forme kako godine prolaze. Procenti šuta opadaju, poenterski učinak prošle sezone je bio najmanji u čitavoj karijeri, a uz to su i povrede uzele maha te je Pol propustio 23 utakmice u regularnoj sezoni. Pride, Kris Pol je početkom juna meseca bio veoma blizu toga da bude otpušten iz ekipe (“waived”), što jasno pokazuje da je namera Sansa od starta bila da od sledeće sezone u ekipi ne bude vremešni organizator igre sa univerziteta Vejk Forest.

Gubljenje Lendri Šemeta za Sanse ne bi trebalo da predstavlja problem. Bivši trener, Monti Vilijams, našao je ulogu 26-godišnjem šuteru sa Vičita Stejta kao 3&D opciju sa klupe koju mu je Šemet vratio sa solidnim učinkom od 8.7 poena i 37.7 % za tri poena za ravno 20 minuta na parketu. Ipak, uzevši u obzir da Vilijams više nije trener Sansa i da u suprotnom pravcu dolazi igrač kalibra Bila, sa 23.2 poena i jednakim procentom za tri kao Šemet, uz pristojnih 5.4 asistencija po meču, jasno je da Sansi neće puno žaliti sa Šemetom.

Ipak, ono što predstavlja veliki problem za ekipu Sansa je činjenica da trenutno u svom rosteru ima svega pet igrača pod ugovorom za sezonu 2023/2024! To su Kevin Durent (47.6 miliona $), Bredli Bil (46.7 miliona $), Devin Buker (36 miliona $), Diandre Ejton (32.5 miliona $) i rezervni plejmejker Kameron Pejn (6.5 miliona $). Opcije za produžetak imaju sa epizodistima Dariusom Bazlijem, Išmailom Vejnvrajtom i Sejbenom Lijem, koje ekipa vrlo verovatno neće iskoristiti. Listi igrača pod ugovorom treba dodati i novopridošle Džordana Gudvina i Ajzeu Toda, koji imaju garantovane ugovore za sledeću sezonu (oko 1.8 miliona $ obojica).

Zbirno, suma ugovora ovih 7 igrača iznosiće oko 162 miliona $, što ih stavlja iznad crte za “porez na luksuz”. U tom slučaju, tim bi morao da plati poprilično velike penale za svaki dolar kojim ekipa pređe dozvoljeni “salary cap”. Ono sto brine još više je to što je ekipa samo sedam miliona dolara od takozvane “tax apron”. Tax apron je granica koju je liga uvela nedavno da bi kontrolisala finansijski fer plej i trošenje, a prelazak iste značio bi značajne penale u vidu gubitka budućih pikova na draftu, zabrana trejdova u kojima tim prima i absorbuje veće ugovore nego što daje zauzvrat, kao i zabrana potpisivanja veteranskih minimuma. A roster Finiksa teško da je završen i formiran…

Postavlja se i pitanje kakav su to fit na terenu Durent, Bil i Buker? Utisak je da su sva trojica igrači koji su pre svega najbolji sa loptom u rukama i zahtevaju dosta šuteva za tri i za dva, te će biti pravi izazov učiniti srećnim svu trojicu. Takođe, pomalo je čudno da su Sansi posegli baš za Bilom, uzevši u obzir da u timu već imaju Bukera, čiji stil igre umnogome podseća na Bilov.

Bil poslednje četiri sezone nije odigrao više od 60 utakmica u regularnoj sezoni usled povreda. Nema puno iskustva u Plejof serijama obzirom da je Vašington već godinama vrlo letargična sredina. Pritom “no trade” klauzula u ugovoru Bila ostaje da važi, što još više čini ovaj trejd rizičnim.

Jasno je da su Sansi išli na sve ili ništa dovođenjem Bila, ali za kompletiranje rostera trebaće im dosta matematičkih vratolomija. Kao rešenje se nameće upravo trejdovanje Ejtona, što bi kreiralo značajan prostor u finansijama ekipe. Američki mediji javljaju da franšiza iz Arizone počinje da razmišlja u tom smeru. Boston se već pojavio kao zainteresovana strana, pa nam ostaje da ispratimo dešavanja oko kluba i način na koji će se izvući iz dosta komplikovane situacije.

U kom pravcu ide Vašington? Loše odluke kao simbol franšize u prethodnih 10 godina

Vašington Vizardsi navikli su svoju publiku na čudne odluke tokom godina (saga sa Džonom Volom), a i ova sa Bilom je sigurno jedna od njih. Za paket koji su dobili od Sansa umnogome su i sami krivi, jer su pristali da Bredliju leta 2022. u ugovor uvrste već pomenutu “no trade” klauzulu kojom su sebi smanjili manevarski prostor. Ne samo da su svojoj superzvezdi dozvolili da sam kroji svoju sudbinu pri trejdu i da odbije pakete i destinacije koje mu se ne svidjaju, već su ga i “častili” supermaksimalnim ugovorom u visini od 251 milion $ na 5 godina u situaciji kada je otprilike svima u ligi jasno da spoj Vizardsi – Bil neće potrajati toliko dugo.

Vizardsi nisu uspeli da Bredliju obezbede iole konkurentan tim tokom bilo koje od 11 godina koliko je Bil bio tu. Sada su ostavljeni sa vrlo lošim ugovorom Krisa Pola (sledeće godine biće plaćen oko 30 miliona $) – veterana koji je na zalasku karijere i čije se pobedničke ambicije ne uklapaju sa relativno mladom ekipom Vizardsa.

Opcije su im limitirane. Ukoliko Pola otpuste, kao što je Finiks imao nameru da učini, Vašington će biti u obavezi da mu isplate polovinu ugovora. Druga opcija je trejd, ali ni tu se Vašington ne može nadati dobrim paketima, uzevši u obzir prethodno pomenute faktore u vezi sa Krisom Polom.

PROČITAJTE NAJNOVIJE TEKSTOVE NA PORTALU:

Lendri Šemet teško da će za Vašington predstavljati išta više od opcije sa klupe. Ono što će sigurno “boleti” ekipu Vašingtona je to što za Bila nisu uspeli da dobiju nijednog pika prve runde, već isključivo pikove druge runde. Ovo je možda i najveći poraz za franšizu iz glavnog grada Amerike. Nije isključeno da se u drugoj rundi može pronaći skriveni talenat, ali je to mnogo teže uraditi nego kada su u pitanju igrači prve runde.

Ekipa se ipak, otarasila masivnog ugovora Bredlija Bila koji ih je opteretio i spremna je da krene ispočetka, ali daleko od toga da je u ovom trejdu prošla kao pobednik. Odlazak Bila nije kompenzovan na pravi način, franšiza ostaje nekonkurentna, a izuzev Porzingisa i Kuzme (u toku pisanja teksta Kristaps se trejdom preselio u Boston), teško da Vašingtonov roster ima bilo kakav potencijal za veće ambicije.

Očekuje nas vrelo leto u NBA ligi, jer se očekuje da Bredli Bil ne bude jedina superzvezda koja je trejdovana. Demijan Lilard iz Portlanda sve je nezadovoljniji i pitanje je dana kada će i on put nekog drugog grada. Los Anđeles Klipersi nisu oduševljeni svojim tandemom Pol DžordžKavaj Lenard, te se očekuje da testiraju tržište sa Džordžom. Čikago gleda da se otarasi Zeka Lavina, Atlanta Džona Kolinsa i Diandre Hantera… Uz predstojeći NBA draft 22. juna nije isključeno da neke od pomenutih trejdova vidimo već vrlo brzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *