Trinkijeri čeka Mesinine “manekene”

Bližimo se kraju regularnog dela takmičenja, a danas je na programu meč 32. kola između Žalgirisa i Olimpiju iz Milana (19:00).

Ono što je i najbitnije, odmah ćemo krenuti sa učinkom ove dve ekipe. Ekipa Žalgirisa je trenutno na skoru 13-18 i ova utakmica je za njih poslednji voz da se uhvate u “kolo” i krenu ka plej-inu. Sa druge strane Milano je na skoru 14-17 i ova utakmica nije “do or die” za njih, ali je itekako bitna, s obzirom na to kakvu konkurenciju imaju.

Kada pričamo o momentumu, sigurno je da su obe ekipe u “naletu”. “Zeleni” su prethodne nedelje upisali dve pobede u duplom kolu, i to veoma ubedljive, prvo protiv Virtusa (96:81), a zatim i protiv Baskonije (94:76). Ovo će Žalgirisu biti treći vezani meč u svojoj “Žalgirio” areni, i izuzetna prilika da se “iznenada” umešaju u trku. Svakako je glavna uzdanica ekipe Kinan Evans sa svim poenima i asistencijama koje donosi, ali je tu i neverovatni Kevarijus Hejs, koji je postao ofanzivna mašina u poslednjim utakmicama. Pre duplog kola postigao je 10 poena u nacionalnom prvenstvu, da bi u duplom kolu postigao 13 poena Virtusu (4/4 iz igre), i 17 poena Baskoniji (8/10 iz igre). Za vikend je u prvenstvu ponovo ubacio 10 poena (5/7 iz igre) i sigurno će predstavljati opasnost po obruč Milana.

Poput Žalgirisa, Milano je isto u dobrom momentumu sa dve pobede iz duplog kola. Oni su ubedljivo savladali Monako (80:98) na gostujućem parketu, dok su kod kuće, u jednoj neizvesnoj završnici, uz malo sreće savladali Fener (77:76). Nije potrebno puno govoriti o liderima ekipe, to su svakako Šejvon Šilds koji redovno imaju “svoje” minute. Dok povremeno iskaču Nikolo Meli, Devon Hol, Maodo Lo i Šabaz Nejpir. Za Milano ovo nije presudna, ali je izuzetno važna utakmica, jer ispred sebe imaju još dva meča sa ekipama kojima trebaju pobede – Virtus i Makabi.

U prvom duelu ove dve ekipe, Žalgiris je bio bolji u areni “Mediolanum Forum” (70:83), i svoju prednost su tada izgradili na dobrom šutu iz igre, pre svega za tri poena (11/21). Edgaras Ulanovas je tada odigrao verovatno najbolju partiju u sezoni, postigavši 20 poena, uz 6 skokova i 5 asistencija. Videćemo da li će baš on biti prevaga u ovom duelu, jer je Rolands Šmits idalje van sastava.

Pored Šmitsa i Lukošiunasa, svi ostali su na raspolaganju treneru Trinkijeriju. Sa druge strane Etore Mesina neće moći da računa Berona i Ričija, dok su pod znakom pitanja Maodo Lo i Šabaz Nejpir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *