Saša Obradović: Način na koji smo izgubili prvu utakmicu nam je dao motivaciju

Košarkaši Monaka upisali su na domaćem terenu svoju četrnaestu pobedu. Izabranici Saše Obradovića bili su bolji od Partizana rezultatom 85:70, a trener domaćih je izneo svoje viđenje ovog duela.

“Bila je sjajna utakmica, posebno odbrane. Iako je Panter dao dosta koševa, bili su teški, uradili smo sjajan posao kao tim. Znali smo da Partizan nikad neće da odustane, ali ne odustajemo ni mi. Napredujemo iz utakmice u utakmicu, vidi se da podižemo našu igru na viši nivo. Bila je sjajna, naporna, tipična plej-of utakmica. Bilo je za uživanje za gledaoce.” – rekao je srpski stručnjak.

Obradović je za vreme utakmice tražio glasniju podršku od svojih navijača, koji su bili u senci gostiju u crno-belom. – “Ljudi moraju da razumeju, gde god da igramo, igramo protiv šest igrača. Naš šesti igrač, navijači, sad moraju da budu glasniji nego ikad. Treba nam podrška, treba nam da imamo prednost domaćeg terena. Ne bi trebalo da govorim ovo, svi bi trebalo da budu spremni. Da izvrše pritisak, da daju samopouzadnje igračima, ne samo ponekad, svih 40 minuta. Nije lako pobediti utakmicu u Evroligi, svaka utakmica treba da nam bude na plej-of nivou.

“Treba nam da neko iskoči na svakoj utakmici, uvek neko drugi. Bitna trojka Elija Okoba, Džordan [Lojd] nije ni trenirao pred utakmicu, bio je bolestan, a dosta nam je pomogao u drugoj četvrtini. Pričamo o Džejmsu skoro svake nedelje, ali njegov faktor nisu samo dodavanja ili poeni, već način na koji je vodio tim, na koji je povezao ceo tim, na koji priča sa svima, podržava ih. Na obe strane parketa, ne samo u napadu, Majk je radio sjajan posao i u odbrani.” – rekao je o svom timu.

Za mene specijalno je kad uradimo nešto kao tim” – govorio je o rekordu poena u Evroligi koji je Majk Džejms prestigao – “Drago mi je zbog njega. Uvek ću da govorim dobro o njemu. On je glavna odgovorna osoba koja mene čini boljim trenerom. Osim svih nagrada, on je najspektakularniji za gledanje. Više nego ikad, ove godine igra još prirodnije, još angažovanije. Zaista je zadaljovstvo trenirati takvog čoveka.”

Na pitanje srpskog novinara da se osvrne na prethodni susret ova dva tima rekao je – “Naravno da smo nešto naučili iz prve utakmice. Ona nam je izazvala dosta frustracije, način na koji smo je izgubili. To nam je dalo motivaciju za ovu utakmicu. Definitvno smo naučili lekciju iz nje. Čak i utakmica iz prošle godine ovde, koja nam nije puno značila jer smo se već bili kvalifikovali. Znamo da su tim koji nikad ne odustaje. Pobedili su mnogo utakmica u zadnjoj četvrtini kao protiv Makabija. Znali smo da moramo da igramo svih 40 minuta. Podigli smo ritam u poslednjoj četvrtini, utakmica u nedelju ih je posebno izmorila i mi smo to iskoristili.”

“Glavni faktor je, ja uvek kažem, imati Džordana. Uz svo poštovanje prema ostalim igračima, on je taj koji nam daje određenu stabilnost. I kad je povređen, bolestan, on pravi dobre odluke na terenu. Kad uđe u još bolju formu bićemo pretnja svima.”

“Šta se promenilo kod Džejmsa? – to je pitanje od milion dolara. To je najbolje pitanje večeras. Mogao bih da vam dam 10 različitih odgovora na to. Ali da kažemo ovako. On je druga osoba, drugi saigrač. Uvek je bitno imati ga takvog.” – uporedio je Majka Džejmsa iz ove i iz prethodnih sezona.

“Ne vidi se u statistici, sama prisutnost njegova na terenu ili u svlačionici daje jednu potpuno drugu dimenziju i sigurnost ekipi. Ako pogledamo sve utakmice koje smo izgubili, nije bilo njega ili je bio u lošijoj formi. On je igrač koji pravi razliku. Zbog njega i drugi igrači igraju bolje jer on mora da ima pažnju odbrane. I on, isto kao i Majk, može u jednoj utakmici da te, žargonski rečeno, unakazi. Dobra hemija i dobar balans između igrača koji su kreatori i onih koji pomažu na razne načine.” – nastavio je o Džordanu Lojdu, pre nego što se osvrnuo na lošiji početak sezone. – “Bilo je i novih igrača, trebalo je da se pronađe neka hemija. Evo sad kad budemo zdravi očekujem da još bolje igramo.”

“Nema tihog lidera. Vole se. Postoji ljubav, ali i frustracija koja postoji. Kako vreme prolazi, svi više shvataju svoje uloge i prihvataju je. Onda je lakše i meni kao treneru. Nije lako zadovoljiti ekipu koja je imala određenu hemiju, dovesti Walkera koji je problematičan sa zdravljem. Ne možeš da se osloniš na njega. Nisam ga isključio, ali ovo što imamo sada nam da je samopouzdanje” – zaključio je Obradović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *