Krajišnik: Više nema mogu, nego moram!

U 21:00, reprezentacija Srbije će igrati utakmicu osmine finala Eurobasketa protiv Velike Britanije. Biće ovo ”repriza” utakmice za treće mesto sa Eurobasketa iz 2019. godine, ali sastavi su dosta drugačiji nego tad i najbolja igračica iz Velike Britanije, Fabgenle je četiri godine iskusnija.

Velika Britanija uopšte nije naivna

foto: FIBA

Da budem iskren, pred početak Eurobasketa sam mislio da će Velika Britanija ispasti u grupnoj fazi. Ono što su pokazale u grupnoj fazi je bilo poprilično dobro. Prvo su preokrenule -18 protiv Slovenije, zatim poraz od Francuske od samo šest razlike i na kraju malko nesrećan poraz od Nemačke jedan poen razlike.

Fagbenle igra fantastično ovaj turnir, beleži prosečno 17.3 poena, sedam skokova i tri asistencije, kao i jednu blokadu po utakmici. Sastavu Velike Britanije fali širina, ali igraju fantastičnom energijom i trude se dosta u obrani. Upravo su Francuskinje limitirale na 63 poena. Jedna od jasnijih stvari je da svesno rizikuju sa šutom protivničkih visokih igračica, što i nije loša strategija s obzirom da Fabgenle čak može stići i da zasmeta pri šutu čak i kad je skroz u reketu.

Takođe vredi istaći i Kristinu Anigve koja beleži dabl-dabl prosek. Kristi već četiri sezone igra u WNBA i jedna je od najboljih visokih igračica na turniru. Zajedno sa Fagbenle kontrolišu reket i igra Velike Britanije se dosta zasniva na izolacijama njih dve i to pretežno leđima – čak 14% poseda Velike Britanije su bili završeni kroz leđnu igru. Takođe, agresivno napadaju u tranziciji i trude se ubrzati igru maksimalno kako bi nadomestile probleme u šutu za tri.

 ”Više nema mogu, nego moram. Prelomila sam u svojoj glavi”

foto: FIBA

Tina Krajišnik je imala problem sa povredom zbog koje je propustila utakmicu sa Mađarskom, ali večeras nema izbora. Najbolja je u odbrani u celom sastavu Srbije i biće jako bitna u usporavanju Fabgenle i zatvaranju reketa. Biće ovo naporna utakmica za Srbiju, Velika Britanija je poprilično fizikalna reprezentacija. Širi sastav bi trebao biti značajna prednost Srbije. Takođe, šut za tri Velike Britanije je dosta limitiran – osim Sidni Volas i Džorždije Gejl, niko nema preko 33% za tri. No, zato su moćne u reketu, predvođene već pomenutom Fabgenle kao i WNBA centrom Kristinom Anigvom koja beleži dabl-dabl prosek.

Iks faktor bi trebale biti Raca, Maša Janković a možda čak i Kristina Topuzović. Britanke jesu fizikalne, ali čak pet igračica u sastavu su ispod 175cm visoke, dok kod Srbije je Katani 174, a Anderson 175. Biće prilika loviti mis-mečeve a Raca, Janković i Topuzović su pokazale da mogu se snaći protiv takvih mis-mečeva.

Takođe bitna stavka je veći nivo uigranosti sa Aleksandrom Crvendakić. Ona je ovaj Eurobasket odigrala prvu utakmicu tek protiv Mađarske i nije odigrala na nivou na kom može. Ima ogromno Evroligaško iskustvo i takođe će izvlačiti Fabgenle ili Anigve iz reketa.

Nekadašnja reprezentativka i kapiten nacionalnog tima Srbije, Jelena Bruks, govorila je za naš portal o Eurobasketu. Šta je rekla o timu Srbiji i šta očekuje u nastavku takmičenja, čitajte na linku ispod:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics