Kako je to kada se dobije poziv iz Kanade

Jeste ‘ladno, al’ standard. Jeste iznenađujuće i još više očekivano. I jeste skroz zasluženo – Darko Rajaković je postao novi trener Toronto Reptorsa!

U konkurenciji između trofejnog Serđa Skariola i dugogodišnjeg asistenta Đordi Fernandeza, rođeni Čačanin je najduže otplivao i izašao kao pobednik. Po završetku sezone Reptorsa i rastanku sa trenerom Nikom Nursom, napravila se lista kandidata. Nedelje su prolazile, popularni “spinovi” se vrteli kao na traci, krug izbora se sužavao dok nije ostao na jednom imenu.

Drugom Srbinu u NBA ligi ili još lepše – drugom vanameričkom treneru posle Igora Kokoškova!

Slični zadatak kao Igoru u Finiksu, biće poveren i Rajakoviću u Torontu. Vratiti franšizi u blagom padu kompas i putokaz ka stabilnosti. Za početak, želim mu svu sreću koju Kokoškov nije osetio u glavnom gradu Arizone. Znanje i predanost nisu upitni, a ni poverenje – gazde i sportskog direktora Reptorsa da je Dare upravo pravi.

Šampionski tim iz sezone 18/19 skoro da je u potpunosti rasformiran. Na okupu su ostali, sada glavni igrači – Siakam, VanVlit i Anunobi. Videćemo gde će završiti trojac, jer su izgledne prilike da naplate par sezona u Kanadi. Pored iskustva i dokazanog kvaliteta, Rajaković će imati na raspolaganju i dobre prospekte – Skoti Barnsa (prošlogodišnjeg „Rukija“ godine) i Prešesa Ačijuvu. Ostatak ekipe čine solidni igrači uloge, u globalu skromnih mogućnosti, ali na Darku i njegovom štabu je da te mogućnosti povećaju.

Za kraj ovog prvog, uvodnog dela, obaveza je reći da je ovo veliki uspeh kako za Rajakovića tako i za celu našu košarku. U danima kada su sve oči (logično) uprte u Jokića i Nagetse, kada je prsten bliži nego ikada, vest da Srbija dobija drugog glavnog trenera u Americi je itekako važna. Posebno što se to ne dešava svaki dan, što se nije desilo eto ni Špancima i što je Darko to zaista zaslužio.

Reprezentacija je priča za sebe i nju ćemo videti u septembru. Sada je sasvim opravdano kazati da Srbi osvajaju NBA ligu!

ŽIVOT PIŠE ROMANE…PONEKAD I POBEDNIKE

Da, ogromna je čast za Darka i svima nama je drago kada jedan naš zemljak, iz Čačka, grada košarke, postane ime u Americi, NBA ligi. Toliko da se osećamo kao da nam je iz kuće ili komšiluka.

Međutim, da li je neko znao za tog istog čoveka koji je pre deset godina otišao iz Srbije i uputio se u Španiju, u petu ligu, u klub skoro pa izmišljenog imena? Da li je takav potez Rajaković želeo ili izvesno morao da povuče? I ko ga je na kraju prepoznao, mi ili stranci, uprkos činjenici da je dugo radio u Srbiji i osvojio dva nacionalna prvenstva sa Crvenom zvezdom?

foto: PrintScreen/YouTube

Odgovor vam je jučerašnji potpis. Godine usavršavanja u SAD – po koledžima, razvojnim timovima i NBA organizacijama glavni su razlozi. I ne bi trebalo da se sad pravi polemika da li je on srpski ili američki đak, upravo jer je esnaf započeo u rodnom Čačku, a uslove, razumevanje i priliku pronašao preko.

Jednostavno, Darko je iskoristio ponudu koja se ne odbija, zagrlio je i nije ju je ispustio ni jednog momenta.

Iskreno se nadam i verujem da neće ispustiti ni ovu, novu, najzahtevniju i ujedno najlepšu moguću.

foto: PrintScreen/YouTube

Darko je bio u stručnom štabu selektora Đorđevića na Mundobasketu u Kini 2019. To prvenstvo ne pamtimo po lepom, „Sale Nacionale“ je napustio reprezentaciju, a sa njim i Rajaković. Ipak, godine ispred mogle bi doneti upravo povratak (ako ne Saleta) onda svakako Darka i to na mesto glavnog trenera.

Šesta Lična/Mondo

Početkom ovog veka sve i sva prosečnom Srbinu koji imalo prati NBA bili su Kingsi. Jokić je sezonama iza i naročito ove narativ o ranom buđenju uvećao do nerealnih visina. Darko Rajaković bi se na svoj način mogao pridružiti tom trendu. Napred Coach, let’s go Raptors!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *