Goran Grbović: Zbog Mirotića smo izgubili Madara, Kaminski ne zna da igra leđima

“Jednostavno je. Nema plejmejkera i nema centra. Ako nemaš plejmejkera, nema ko da ti ‘vozi’, nemaš tempo. Ako nemaš centra, nemaš oko koga da skupljaš odbranu. Jednostavno je” – dao je Goran Grbović svoje mišljenje o tome kako je sklopljen tim Partizana u ovoj sezoni. U svom intervjuu za Sport.alo dao je i svoje viđenje dosadašnjeg toka Partizanove sezone, kao i svoju verziju priče o pregovorima sa Mirotićem, svoje kritike na račun pojedinih igrača Partizana.

“Mislim, prošli smo dve trećine takmičenja, prvo, mislim da su svi dosta umorni, pa, onaj ko ima bolju koncentraciju i manje povreda, on će bolje proći. Kod Partizana je kriza nastala više kod domaćih igrača nego kod stranaca. Oni rade svoje, pa rade. Mislim da je ceo tim u padu, sad, razlog krize ne mogu da znam, ali činjenica je da su izgubili poslednjih pet utakmica zaredom. I to je činjenica. Sad, jučerašnja utakmica je bila kombinacija svega toga i rezultatski mislim da je cela sezona maltene stala u tu utakmicu.” – rekao je o utakmici između Partizana i Bajerna, pa je nastavio – “Zašto? Zato što je to bila od onih utakmica koje su prelomne u smislu da ili nastavljate da se takmičite u ligaškom takmičenju ili ćete ostati tu gde jeste. Sad se borimo za što bolju poziciju, ostalo je još dosta kola do kraja, ali igramo protiv ozbiljnih ekipa. Protiv Barselone i Milana tamo, protiv Reala ovde… Još je Milano uspeo i da dobije Real Madrid, što nije nimalo lako.”

“Partizan nijednu utakmicu ove godine u Evroligi nije dobio lako. Nije dobio da ima punu kontrolu svih 40 minuta, nego je najviše imao kontrolu 25 ili 26 minuta, pa imamo te padove kada iskačemo na piku kada dobro igramo, znate sami koliko smo se puta vratili sa Žalgirisom i Monakom. Na kraju nas je sačekala utakmica protiv Bayerna koji je u istoj situaciji bio kao Milano. Da je Bajern izgubio od nas, ne bi imao teorije da prođe. Mi imamo nešto u teoriji, ali to je samo u domenu nade, ako se ne popravi angažovanost i posvećenost takmičenju. Ako ne bude tako, mislim da nećemo da dobacimo do plej-ofa.” – nije bio optimističan Grbović.

“Jednostavno je. Nema plejmejkera i nema centra. Ako nemaš plejmejkera, nema ko da ti vozi’, nemaš tempo. Ako nemaš centra, nemaš oko koga da skupljaš odbranu. Jednostavno je. Imaš Doužera koji je čovek košgeter, imaš Nanelija koji je ‘all-around košgeter, imaš Pantera koji je košgeter.” – smatra Grbović o igračima na poziciji 1 i 5 u Partizanu – “Šta imaš od plejmejkera? Jaramaza, Anđušića, koji je isto košgeter. Došao je Smit koji jednostavno, mislim da nije morao ni da dolazi što se mene tiče. Iskreno. On nije taj kalibar koji može da izdrži Evroligu. Ti ako nemaš svih pet elemanata u igri ili bar da imaš neku zamenu za neki element, već tada moraš da praviš drugačiju taktiku.”

Dao je i svoje viđenje situacije na relaciji Partizan i Nikola Mirotić – “To je sad posebna priča, to traje celu godinu. Rekao sam i pre, kada se dešavalo ono sa Mirotićem i onim glupostima i lažima njegovim, koliko god bio poštovan i to, čovek je slagao i to je cela istina. Mi smo izgubili Madara u međuvremenu zbog njega. Meni je važniji bio Madar recimo za konstalaciju ekipe nego Mirotić. Mirotić je zamenjiv, ovaj nije. Madar je trebalo da bude taj čovek koji bi bio glavni motor ove ekipe i mislim da je to najteža stvar koja se desila Partizanu otkako je Željko došao.

Nije sa velikim optimizmom govorio o nastavku Madarove karijere van Partizana – On je ovde postao NBA igrač, tamo neće postati. Završiće na kraju u Makabi Tel Avivu kao igrač koji se prilagodio i koji je odličan igrač, ali bi ovde postao vrhunski igrač i spreman za NBA. Da je ostao, Partizan bi bio bez izgubljenih lopti, koje gube Doužer koji se još navikava na Evropu i Panter koga uspevaju da drže visoko u tim zamkama. Mi jako teško postižemo poene. Nemamo ništa izgrađeno, a nemamo iz prostog razloga.

Imao je i čudan komentar o Partizanovom centru – “Kaminski nije centar, nego ‘pop’ igrač. On se najčešće otvara spolja, isto kao i Kaboklo i Smailagić. Nijedan od njih ne zna da igra leđima. Kad si video da Kaboklo ili Smailagić ili Kaminski recimo u tri ista napada tri puta prodiru ispod koša. Pa, nijednom. U tome je smisao. Mi nemamo centra, nemamo plejmejkera… Najstrašnije je što nemamo plejmejkera, jer mi nemamo tempo igre. Samo da napravimo kontranapad kada povuku Naneli ili Doužer.”

Komentarisao je i igru Alekse Avramovića – “Avramović, opet, ima drugi problem, jer je levoruk. I to treba ljudi da znaju, jer mu je prirodno, koliko god da se igralo na desnoj strani terena, kod njega će uvek da prevlada leva strana i on će da krene levo. Ovo je nezgodno jer ti igrači uglavnom ne dodaju na šutersku ruku. Ti moraš desnom da prihvatiš, to su već dva kontakta i tako dalje. Da Partizan ima plejmejkera, Avramović bi igrao kao bekap za njega, ali bi igrao i više na poziciji dva, što znači da bi igrao na poziciji od oko 70 stepeni ili 45 stepeni. To su mesta odakle on najviše pogađa.”

“Partizan jeste zadržao jezgro tih stranaca, sve je to u redu, ali mislim da domaći igrači nisu ispratili standarde koje je Željko zadao. To se videlo protiv Splita. To su utakmice koje treba da dobiješ sa drugim timom i ti izgubiš. Isto se desilo i Crvenoj zvezdi. Odatle su ti padovi. Upravo u pravljenju geometrije napada i odbrane i u tom nedostatku nekih igrača na nekim pozicijama. Željko voli da igra tu košarku sa lažnim peticama kao što je bio Veseli, koji mogu da završe taj posao u odbrani i zbog kojih se igra brže.” – dao je svoje viđenje o selekciji igrača u Partizanu – “Ovako kako je sada, mislim da, kada je drugi deo takmičenja, kada se igra za poziciju na tabeli, onda se igra čvršće, više se skautira, ima više povreda… Ne znam šta da kažem. Razočaran sam u smislu da, ako imaš ovakvu atmosferu i imaš ovoliko navijača posvećenih celoj ekipi, niko neće da ti zameri ako daš 100 posto na utakmici. Mene bi bilo sramota da igram utakmicu, mislim da bih izašao sa terena. Ili bih napravio nesportsku ili bih se pobio protiv Splita. Nikada nisam igrao u životu takvu utakmicu. Ako oni to ne osećaju, onda je to nešto drugo.”

Izneo je svoju priču o pregovorima između Partizana i Mirotića, a o Partizanu je govorio u prvom licu množine – “Mi smo pregovarali sa Mirotićem 23 dana. Mislim da se u istoriji menadžerske kulture nije desilo. Da se toliko pregovara sa nekim, pa neka je i Džordan bio. To se sve dogovara u jednom danu. Oduzeo nam je vreme, cela koncepcija je bila zasnovana na njemu i on je to znao. To je za mene bio najteži trenutak. U međuvremenu, Partizan je izgubio 20 dana nekupujući igrače, ne vodeći računa o igračima koji su tu, mislim, tu je i deo administracije dosta kriv, da će to sve biti u redu, nije isplaćena ta poslednja zarada, iskorišćen je momenat i tu je taj menadžerski deo.”

“Kada je Mirotić odustao, Partizan više nije imao šta da kupi. Sve je bilo prodato. U te tri nedelje se sve prodalo. Šta su posle toga kupovali? Videli ste. Čekali smo „katove“, neke druge igrače koje ne poznajemo i tako dalje. Željko nije osvojio devet titula prvaka Evrope zato što se to desilo. Ne, nije se desilo. Desilo se mnogo pre početka sezone. On strateški priprema tim i vrlo dobro zna šta treba da igra, a strateški gleda unapred. Normalno. Zato i postoji strategija.” – govorio je koliko im je cela situacija otežala sastavljanje tima – “Mislim da smo izgubili jako mnogo vremena, da nam je Mirotić ukrao vreme, da smo mogli da pregovaramo sa drugim igračima. On nije pregovarao samo s nama, nego i sa Milanom, Panathinaikosom i sa kime sve nije. Te njegove priče ne piju vodu. Svaka čast kao čoveku, humanitarcu, ali sada pričamo sa košarkaške strane. Sve okej, ali nije bilo korektno i pošteno prema Partizanu. Bez obzira koliko se neko ljutio, ovo što se dešava sa Partizanom je novo razdoblje. I to traje.”

“Željko je to doneo, Željko je to seme iz kojeg je izašlo to što je izašlo. U ovom trenutku Partizan nije u dobroj situaciji u smislu da se sa Željkom obnovi ugovor, jer mu ističe na kraju sezone. Ne znam da li su do sada pregovarali sa njim. Njegov dolazak je velika stvar, ali je potrebno da se razmišlja i o odlasku u jednom trenutku. Zadržati Željka je sada najvažnija stvar za Partizan.” – završio je na pozitivnoj noti Grbović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics