Francusko finale u Evrokupu! Burg srušio Bešiktaš

U trećoj utakmici polufinalne serije između Burga i Bešiktaša, tim iz Francuske je na domaćem terenu slavio rezultatom 89:63. Maksim Salaš je odigrao odličnu utakmicu i sa 19 poena vodio svoj tim do pobede.

Bešiktaš je u utakmicu ušao poprilično agresivno, praveći četiri brza faula. Kada je reč o igri u napadu, Alimpijevićevi izabranici nisu pronalazili adekvatno rešenje kako da napadnu jednu od najboljih odbrana lige. Prve poene postižu nakon više od tri minuta igre, Kajl Alman je pogodio za tri. Burg je diktirao ritam utakmice i nije dopustio protivniku da izjednači rezultat. Dušan Alimijević u ovoj utakmici nije mogao računati na Meta Mičela. Krilni centar se povredio u prethodnom duelu ovih timova nakon nezgodnog pada. Iako se nedostatak Amerikanca mogao osetiti na parketu, u njegovom odsustvu je dobru rolu odigrao Kerem Konan.

Sa linije slobodnih bacanja izjednačava rezultat Derik Nidam na otvaranju druge deonice. Bešiktaš kontroliše skok (nakon nešto više od deset minuta igre, imaju pet ofanzivnih). Ipak, zbog nepreciznosti sa distance ne mogu da iskoriste prednost na skoku, ali dobrom igrom u odbrani ne dozvoljavaju protivniku da poveća razliku. Džona Metjuz probija led u drugoj četvrtini i pogađa iz step beka za dva poena. Frederik Fato prekida lošu igru svojih izabranika tajmautom. Ipak, Francuzi ne uspevaju da realizuju prvi napad po povratku na parket, što Bešiktaš koristi i još jednom izjednačava rezultat. Na nešto više od četiri minuta do kraja prvog poluvremena, dolazi do sudara Morgana i Durmaza, nakon čega Amerikanac napušta teren. Već u narednom napadu dolazi do još jednog sudara, gde deblji kraj izvlači Durmaz. Nastavlja se agresivna igra na obe strane parketa. Gosti poenima Metjuza dolaze do prvog vodstva na utakmici. Metjuzovi poeni i preterano slavlje nakon istih, izazvali su na parketu pravu pometnju. Bodian Masa je zaradio diskvalifikujući faul, dok je Anhel Delago isključen nakon što je žustro reagovao nakon što mu je dosuđen nesportski prekršaj. U redovima francuske ekipe nisu dozvolili da ih isključenje poremeti, pa su ubrzo ponovo diktirali ritam i okrenuli rezultat u svoju korist. Nakon prvog poluvremena, Burg ima prednost 44:41.

U nastavku je Bešiktaš pored povređenog Mičela ostao i bez Delgada, pa je priliku dobio i mladi Samet Jigitoglu. Agresivna igra iz prvog dela utakmice se nastavila i u trećem kvartalu. Obe ekipe su rano izašle iz bonusa, a preteran broj faulova znatno je usporio igru. Svoj četvrti faul je napravio i Džona Metjuz i tako zadao još jednu glavobolju treneru Alimpijeviću. Isključenje Delgada paralisalo je odbranu gostiju. Domaći serijom Žulijena i Salaša dolaze do osam poena prenosti. Nastavlja Maksim Salaš sa odličnom ofanzivnom igrom, a nakon što ga faulira za 2+1, u problem sa faulovima ulazi i Marko Simonović. Pored svih problema i čudnog sudijskog kriterija, turska ekipa se nije predavala i četvrtu deonicu dočekala sa šest poena zaostatka.

Nakon 30 minuta igre, šest igrača Bešiktaša je imalo problem sa faulovima. Metjuz, Simonović i Konan sa četiri lične geške, te Nidam, Durmaz i Delgado tri faula.

Na otvaranju poslednjeg kvartala, domaći povećavaju prednost. Poenima Maksima Korbija, Burg prvi put dolazi do dvocifrene prednosti. Trener Alimpijević na tajmautu ohrabruje svoje igrače da nastave šutirati za tri poena. Ipak, po povratku na parket slede dva neuspešna napada, a potom i peti faul Džona Metjuza. Tada je već bilo jasno da će Bešiktašu za povratak u meč trebati pravo čudo. Da se čudo ne desi, pobrinuli su se Rišer i Korbi sa dve vezane trojke. U redovima Bešiktaša, isključen je i Marko Simonović. U nastavku, oštar sudijski kriterij (kada su u pitanju gosti), preneo se i na klupu, pa je takođe isključen i Dušan Alimpijević. Nastavlja se agonija Bešiktaša koji tokom sedam minuta igre u poslednjoj deonici postiže svega jedan poen. Takođe, nastavljaju se i ekscesi na parketu. Ovog puta, glavni akteri su Kokila i Jigitoglu. U nastavku Jigitoglu zarađuje isključenje i tako postaje četvrti diskvalifikovani igrač u redovima turske ekipe.

Iako je sudijski kriterij u više navrata bio itekako upitan, to ne umanjuje odličnu igru ekipe Burga, koja je na kraju slavila rezultatom 89:63 i tako zakazala finalnu seriju protiv ekipe Pariza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *