Cedevita Olimpija u velikom stilu prekinula seriju poraza

Pre 356 dana, Cedevita Olimpija je pobedila Veneciju rezultatom 77:73. Informacija koja nema veliku važnost sve dok ne uzmemo u obzir da je to poslednja pobeda slovenačke ekipe u Evrokupu do danas. Nakon 20 poraza na evropskoj sceni, večeras su u Hamburgu savladali domaću ekipu rezultatom 83:114.

Utakmica je otvorena promašajima sa obe strane parketa. Prvi se u strelce upisuje Aldžami Duram, pogodivši 1/2 slobodna bacanja. Poene iz igre za goste prvi postiže Karlo Matković sa linije 6.75 i započinje seriju 9:0. Di Džej Stjuart se na početku muči sa realizacijom. Nakon prodora kroz sredinu promašuje ali Luka Ščuka popravlja i donosi prednost Olimpiji. Krismas prekida seriju gostiju ali se loša igra domaćih nastavlja. Greške u napadu prate još lošije odluke u odbrani i nakon manje od osam minuta igre imaju zaostatak od 11 poena. Razigravaju se u poslednjem minutu, pa uspevaju smanjiti prednost protivnika na šest poena. U prvih deset minuta, najbolji na parketu je bio Jaka Blažič sa devet poena.

Drugu deonicu Cedevita Olimpija otvara sa dva brza faula. Pad koncentracije koristi Hamburg i razliku smanjuje na svega dva poena. Aleksandar Dživa dolazi do dvocifrenog broja postignutih poena. Zoran Martič tajmautom pokušava zaustaviti nalete domaćih. Petorka bez Kobsa, Blažiča i Matkovića loše funkcioniše na one strane parketa, pa Martić u igru vraća svoje najbolje igrače. Ipak, domaćin uspeva preokrenuti rezultat, pa pogotkom Brauera preuzimaju vodstvo. Nakon što ukrade loptu Dragiću, Boterman upošljava Molera za 36:32. Moler već u narednom napadu greši i šalje Blažića na liniju slobodnih bacanja. Sledi serija kojom gosti odlaze na dvocifrenu prednost. Ipak, domaći i dalje pokušavaju vratiti egal i na kraju prvog poluvremena imaju sedam poena zaostatka.

Drugo poluvreme protiče u znaku Cedevita Olimpije.

Treću četvrtinu mini serijom otvara Di Džej Stjuart. Sa druge strane, najbolji igrač Hamburga, Aldžami Duram, pravi seriju grešaka. Počinje sa izgubljenom loptom, potom ga Matković blokira, a završava sa promašajem za dva poena i odlaskom na klupu. Dominacija gostiju se nastavlja u nastavku deonice, pa nakon 30 minuta igre imaju 21 poen prednosti.

Poslednji kvartal Cedevita Olimpija koristi da ponesu učini još uvjerljivijom. Rok Radović pogađa za 2+1, a potom seriju nastavljaju Džouns i Blažič. Na nešto više od četiri minuta do kraja, trojkom Gregora Glasa dolaze do +30. Martič tada pruža priliku i devetnaestogodišnjem Vukašinu Todoroviću, koji po ulasku na parket beleži asistentciju, a potom se upisuje i u strelce.

Na kraju, rezultat je bio 83:114.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi, Jaka Blažič, postigao je 24 poena uz šut za 2 9/11. Džastin Kobs je dodao 16, Di Džej Stjuart 15, a Karlo Matković i Zoran Dragić po 12 poena.

Cedevita Olimpija je pobedom prekinula niz od 20 poraza u Evrokupu. Iako trijumf nije imao takmičarski značaj, obzirom da su snovi o doigravanju odavno ugašeni i da se sezona u Evrokupu uskoro završava za njih, nesumnjivo će ovakva ubedljiva izvedba dati dozu samopouzdanja i motiva za nastavak takmičenja u ABA ligi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *