Burg sa Prometejem otvara četvrtfinala

Prvoplasirani tim regularnog dela grupe B, ekipa Burga, dočekaće ekipu Prometeja i tako otvoriti četvrt-finale Evrokupa koje se igra na jedan dobijen meč, a početak meča zakazan je za 18:30.

foto: Eurocup

Košarkaši Burga, regularni deo sezone, završili su kao prva ekipa na tabeli sa skorom 14-4, ali u ovo četvrt-finale ne ulaze u najboljem ritmu. Sam podatak da su na poslednjih sedam utakmica, poraženi čak pet puta, što u kup takmičenjima, nacionalnom prvenstvu, kao i poslednjem meču regularnog dela Evrokupa, od ekipe Ulma. Ovom lošom serijom je Burg svoje navijače bacio u jednu vrstu neizvesnosti, i podigao tenzije, s obzirom da su kao ekipa izgledali veoma dobro, imali sjajne rezultate, zabeleživši pobede nad Monakom, Parizom…

U nacionalnom prvenstvu trenutno se nalaze na deobi treće pozicije, sa skorom 17-7, koliko ima i ekipa Pariza, dok je ispred njih Asvel sa 18-7, i nedostižni Monako sa neverovatnih 23-2.

Ono što odlikuje njihovu igru je definitivno igra na “mali” broj poena, i u tim utakmicama se najbolje snalaze. U Evrokup takmičenju su druga najbolja odbrana, sa “samo” 76,4 dozvoljenih poena po meču, dok ih u napadu krasi dobar šut za tri poena, i u tome se nalaze u samom vrhu. Ono što posebno može biti veliki problem je sam skok ekipe, u njemu ove sezone ne blistaju, a pred njima je najbolja skakačka ekipa celokupnog takmičenja.

Apsolutni lider ekipe je Zakarije Rišer, koji ima samo 18 godina, i već je duži period projektovan za prvog pika na predstojećem NBA draftu. On za prosečnih 24 minuta na parketu, beleži izvrsnih 13,3 poena uz izvrsne procente iz igre (57% za 2, 56% za 3 uz dve trojke po meču), dok je njegov nedostatak slabiji šut sa linije penala, sa koje njegova preciznost iznosi 66%.

foto: Eurocup

Ukrajinska ekipa Prometeja, iako tek četvrtoplasirana na kraju regularnog dela, sa skorom 10-8, igra veoma dobru košarku, što su i potvrdili utakmicom protiv Arisa, kojom su izborili svoje mesto u četvrt-finalu. Za razliku od Burga, njihov protivnik se nalazi u dobroj formi, bez nekih većih serija poraza, oscilacija rezultata, i u ovaj meč ulazi pripremljena.

Glavni adut ove ekipe je zasigurno njihov napad. Prometej postiže izuzetnih 88,8 poena po meču, i odlikuje ih dobar šut za tri poena, veliki broj poseda, veliki broj asistencija, mali broj izgubljenih lopti, sjajan defanzivni, kao i ofanzivni skok, dok se ekipno najviše muče sa linije za slobodna bacanja, imaju mali broj izvedenih bacanja po meču, uz slabe procente (66%).

Pored glavnog aduta, postoji i glavni problem ekipe, a to je definitivno odbrana, i tu se nalaze među tri najlošije ekipe, sa prosečnih 87,4 dozvoljena poena po meču. Ono što ih je održalo je zaista sjajna igra u napadu, sa čak 6 igrača koji imaju prosečan dvocifreni broj poena po meču, i neretko smo gledali njihove utakmice u kojima postižu preko 100 poena.

Od igrača treba izdvojiti Ondej Balvina, koji igra odličnu sezonu. On za prosečnih 24 minuta, beleži 10,6 poena (64%), 9,1 skok (3 u napadu), 2,5 asistencije i 1,2 blokade. Beleži prosečan indeks 19,4, što ga čini jednim od najefikasnijih igrača Evrokupa ove sezone. Svakako pored njega, treba pomenuti Ronald Marča, Markus Kina, Kaleba Agadu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics