ANALIZA: Šta Tompkins može doneti Zvezdi?

Američki krilni centar Trej Tompkins, novo je pojačanje Crvene zvezde. Iskusni amerikanac bi mogao dati značajan doprinos ekipi Janisa Sferopulosa u nastavku sezone, naravno pod pretpostavkom da je spreman.

Trej Tompkins je visok 208 centimetara i težak 108 kilograma. Uz raspon ruku od 216 centimetara, možemo reći da Tompkins samo svojom fizičkom građom može dati veliki doprinos Zvezdi, jer je po tom pitanju verovatno jedan od boljih krilnih centara u Evropi. Jedini problem je što nije toliko atletičan, tako da navijači od njega neće moći da očekuju nekakva „luda“ zakucavanja. Najveće prednosti u igri Tompkinsa su njegov šut za tri poena i igra leđima.

Ono što će biti značajno za crveno-bele je što Tompkins sa sobom donosi šut za tri poena, sa kojim se Zvezda mučila kad god je Luka Mitrović bio „primoran“ da igra na poziciji četvroke. Nekadašnji kapiten Zvezde ne predstavlja nikakvu pretnju u šutu za tri poena i često su ga protivnici ostavljali samog kad se nađe van linije 6.75, što neće moći da rade sa Tompkinsom, koji u svojoj osam godina dugoj evroligaškoj karijeri šutira 42% za tri poena. Uglavnom šutira iz mesta, a važi za „corner specialist“ igrača, odnosno igrača koji najbolje šutira iz kornera, a uz to ima i veoma visok izbačaj, te ga je jako teško blokirati.

Zbog svojih fizičkih predispozicija Tompkinsu nije strana ni igra leđima. Možemo reći da je teži i viši od velikog broja igrača na njegovoj poziciji u Evropi. Uglavnom se u ovom segmentu služi šutem iz okreta, a ovde opet do izražaja dolaze njegove dugačke ruke i visok izbačaj, te ga je jako teško braniti na postu. Tompkins nije poznat kao najbolji pik igrač, a korisniji je više u pik en pop nego rol situacijama, gde se otvara na šut, a ukoliko dođe do preuzimanja voli da igra leđima sa nižim igračima.

Ono što je možda i najveći problem jeste odbrana, konkretno odbrana kada dođe do preuzimanja. Zbog svog sporog rada nogu, ima problema da stigne one eksplozivnije bekove (pogotovo sad nakon povrede kolena). Ipak dobro brani protivnike koji ga napadaju leđima, pre svega zbog svoje građe. Treba još dodati da i nije poznat kao zaštitnik reketa, zbog manjka atleticizma. Solidan je skakač, kroz karijeru beleži 4.2 skoka po utakmici.

Dolazak Tompkinsa može doneti neku novu dimenziju u igri Zvezde. Može da čuva i napada fizički jake igrače, što je bio problem Zvezde kada bi se Dejan Davidovac našao na poziciji četvorke, a takođe je i odličan šuter za tri, što Zvezda nije imala ukoliko je Luka Mitrović igrao na poziciji krilnog centra.

Ono što je najbitnije, Crvena zvezda konačno dobija igrača koji primarno igra na poziciji krilnog centra, što je nešto što nisu imali od početka sezone, jer to nisu ni Mitrović, ni Davidovac, ni Simonović, ni Tobi, sa kojima se pokušavalo. Ostaje samo pitanje koliko je spreman, zato i jeste potpisan jednomesečni ugovor. Svakako, navijači ne treba da očekuju da će Tompkins da okrene celu sezonu i da će beležiti 20 poena po utakmici, ali će svakako biti važan igrač uloge koji može dosta pomoći ekipi Janisa Sferopulosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *