Alimpijevićeva kaznena ekspedicija gostuje u Francuskoj

Prva polufinalna utakmica Evrokupa odigraće se u dvorani Ekinoks, gde će Burg dočekati Bešiktaš.

foto: Eurocup

Dušan Alimpijević je postao poznat kao trener čije ekipe uvek mogu da iznenade u Evrokupu. Svi se sećamo kada je sa ekipom Burse došao do finala ovog takmičenja, a ove sezone je Bešiktaš izbacio Gran Kanariju i Hapoel, gde su u obe situacije bili autsajderi.

Najkorisniji igrač Bešiktaša ove sezone je Anhel Delgado, koji uz prosečan indeks 19.3 beleži i dabl-dabl učinak u proseku, sa 12 poena i deset skokova. Prati ga Džona Metjus koji je i najbolji strelac ekipe sa 15 poena u proseku, a ubacio je 28 poena protiv Hapoela u četvrtfinalu.

Bešiktaš nije poznat po izuzetnoj napadačkoj igri. Ekipa iz Istanbula je treći najgori napad Evrokupa ove sezone, koji je u regularnoj sezoni prosečno postizao 79 poena, a uz to su ekipa sa najgorim procentima šuta iz igre, kao i šuta za tri, sa 43.2%, odnosno 31.5%. Ono što krasi Bešiktaš je skok, naručito ofanzivni, gde su prvi u Evrokupu sa 10.8 ofanzivnih skokova po utakmici, a treći sveukupno sa 33 skoka.

foto: Eurocup

Burg ima fantastičnu regularnu sezonu u Evrokupu. Završili su na prvom mestu u grupi B, sa skorom 14-4, što im je omogućilo da se u plej-of uključe u četvrtfinalu, gde su bili ubedljivi protiv Prometeja, protiv kog su slavili rezultatom 95:82.

Najbolji strelac ekipe je mladi Zakari Risašer, za koga mnogi predviđaju da će biti izabran veoma visoko na predstojećem NBA draftu, koji bečeži 13 poena po utakmici, dok je najkorisniji igrač Ajzea Majk, koji prosečno beleži 12.4 indeksna poena.

Burg je kroz celu ovu sezonu igrao odličnu odbranu. Sa samo 76.4 primljena poena po utakmici su druga najbolja odbrana u Evrokupu. Za razliku od Bešiktaša, Burg jako dobro šutira van linije 6.75. Po tom parametru su četvrti u Evrokupu, sa 39% šuta za tri. Takođe za razliku od Bešiktaša, Burg je jako loš na skoku. Sa 30 skokova po utakmici, oni su na 16. mestu u Evrokupu.

Ove dve ekipe se do sada nikad nisu sastajale. Što se tiče trenutne forme, Bešiktaš je vezao pet pobeda u svim takmičenjima, dve u Evrokupu i tri u košatrkaškoj ligi Turske, dok je Burg u nešto lošijoj formi, sa skorom od tri pobede i dva poraza na poslednjih pet mečeva.

Treba podsetiti da će se polufinalna serija igrati na dve dobijene utakmice, za razliku od dosadašnjeg dela takmičenja, tako da će Bešiktašu biti dosta teže da dođe do iznenađenja, ali nikad ne treba otpisivati ekipe Dušana Alimpijevića u doigravanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *