Viktor Vembanijama: Mlada NBA senzacija koja postepeno menja igru

NBA liga polako dolazi do završnice regularne sezone, ali je ove godine doživela i rađanje jednog novog diva u obliku Viktora Vembanijame. Sa svojih 20 godina, ovaj mladi Francuz je već započeo revoluciju na terenu, privlačeći poglede kako laika, tako i košarkaških analitičara širom sveta. Njegov potencijal je enorman i on raste iz dana u dan, jer on ne samo da zadivljuje svojom igrom već i oblikuje budućnost košarke.

Od trenutka kada je izabran kao prvi pik od strane San Antonio Sparsa, Vembanijama je zasenio sve svojom talentovanom igrom. Njegova ogromna visina od 224cm i impresivni raspon ruku od gotovo 236cm čine ga dominantnom figurom na terenu, ali to je samo deo njegovih impresivnih karakteristika. Ono što zaista razlikuje Vembanijamu od ostalih je njegova izuzetna atletika, košarkaška inteligencija i oštroumnost koju poseduje, kao i izvanredna anticipacija u fazi odbrane, gde praktično krpi sve rupe u reketu.

Statistika je samo deo priče, ali i ona jasno govori o njegovom uticaju na terenu. Sa prosekom od 20.9 poena, 10.5 skokova i 3.5 blokada po utakmici za tek oko 30 minuta u proseku, Vembanijama se ističe kao jedan od najdominantnijih igrača lige, ne samo u svom uzrastu već i među iskusnijim igračima. Njegova sposobnost da utiče na igru na obe strane terena čini ga neprocenjivim igračem za svoj tim i centralnom figurom kada se radi o budućnosti franšize iz San Antonia, a sve su prilike da će mladi Vembanijama u godinama koje dolaze biti i glavni kandidat za najboljeg defanzivnog igrača lige.

Ali ono što zaista čini Vembanijamu posebnim je njegova košarkaška vizija i sposobnost da čita igru. Iako je mlad, on igra s mudrošću i zrelošću koja nadmašuje njegove godine. Njegova sposobnost da anticipira poteze protivnika i da pravovremeno reaguje čini ga ne samo efikasnim igračem, već i liderom na terenu. Sve to sa vrlo skromnim nastupima u javnosti, bez arogancije i nadobudnosti, a opet sa pregršt sigurnosti u samog sebe i vojničkom disciplinom kojom živi van terena, sa tačno određenim vremenima za san, istezanje, čitanje knjiga, itd..

IZVOR: Youtube/NBA

Sa svim uspesima dolazi i pritisak. Očekivanja od Vembanijame samo rastu kako sezona odmiče, ali on izgleda kao da se nosi sa svim izazovima sa zapanjujućom lakoćom. Uz podršku svojih saigrača, trenera i navijača, on nastavlja da pokazuje zašto je već postao ikona u NBA svetu.

Iako počeci nisu bili najsjajniji, počevši od razočaravajućih nastupa u NBA letnjoj ligi, pa i na samom početku regularne sezone, gde se videlo neiskustvo mladog Vembanijame kao i nedostatak čvrstine, uz podršku svojih saigrača, trenera Grega Popoviča i navijača, on nastavlja da pokazuje zašto je već postao ikona u NBA svetu. Uspeo je da se pronađe na terenu, da pridobije poverenje saigrača koji se sve više oslanjaju na njega, kao i da bude sve konstantniji kada se radi pre svega o napadu. Prostora za napredak, kada se radi o pozicioniranju u napadu, selekciji šuta i fizikalnosti, kao i u tehnici, itekako da ima, ali Vembanijama već sada pokazuje zašto je sa pravom toliko hajpa postojalo oko njega.

IGRA U NAPADU

Kao što je već rečeno u tekstu, Vembanijama je ove godine ispoljio vrlo impresivnu igračku inteligenciju za jednog 20-godišnjaka. Iako poseduje visinu za jednog centra, Vembanijamina pozicija je neka hibridna između četvorke i petice, izvlačeći se često van reketa ili igrati licem ka košu protiv protivničkih centara, koristeći prodor igru ili šut sa poludistance. Leđna tehnika je u početnoj fazi, a u tom segmentu mu pomažu duge ruke, kojima traži uglove za polaganja ili poluhoroge.

Generalno govoreći, zastrašujući je potencijal koji poseduje Vembanijama. Itekako agilan za jednog igrača toliko visokog, a istovremeno i dovoljno dobar šuter spolja da mu se ne može odmicati, kada još malo istanča skorerski njuh biće prava pošast za sve odbrane NBA lige. Uz sve to, jako se dobro kreće bez lopte, gde lovi potencijalne alej-up akcije, a ispoljio je i solidnu sposobnost za dodavanje i kreiranje za svoje saigrače.

Nešto malo i o statistici. Sem bazičnih brojki koje smo pomenuli u uvodnom telu teksta, Vembanijama je prvi košarkaš u istoriji lige koji u proseku postiže više od 25 poena, 12 skokova i 4 blokade na uzorku od 36 minuta igre, još od kako se blokade računaju u statistiku. Poslednji takav kompletan paket u jednom igraču na uzorku od 36 minuta nismo imali još od Karima Abdul-Džabara, koji je čak u sezoni 1976-1977 imao i blokadu manje od Viktora Vembanijame.

FOTO: Sports Illustrated

Stigao je da ubeleži i 2 tripl-dabl učinka ove sezone, kao i da šutne 38% za tri poena iz dribilinga, pri čemu je drugi najbolji u tom segmentu od svojih kolega i klase. Konačno, tek je drugi igrač u istoriji lige koji je u jednoj sezoni uspeo da ubeleži preko 200 blokada i 100 pogođenih trojki.

IGRA U ODBRANI

Najveća vrednost Vembanijame je, pogađajte, u odbrani, usled činjenice da je sposoban da blokira ili omete bilo koji šut u raznim situacijama.

Sa svojom visinom i dugim rukama, Vembanijama je odličan na strani pomoći. Vrlo brzo, u samo par koraka, prelazi sa jedne strane reketa do druge da bi blokirao šut igrača koji prodire ka košu. U tome mu pomažu dobri refleksi i koncentracija, gde često uoči opasnost u prodoru mnogo pre nego što se ona i desi.

Iako neretko biva uguran ispod obruča od strane jačih centara, poput Jokića ili Embida, čak i tada ne ispada iz poseda, već neretko uspeva da blokira šut preko njih, tj da ih poklopi. Takođe, praktično je nemoguće za protivničke bekove napraviti dovoljno veliku separaciju pri prodoru ka košu, jer Vembanijamu nije lako izbaciti fintama, a šuteve blokira i levom i desnom rukom. Ono što je takođe pozitivno jeste to da su njegove blokade “čiste”, jer je ubeležio čak 77 blokada više nego faulova ove sezone, što je ogromna razlika.

NAJBOLJI ODBRAMBENI IGRAČ LIGE?!

Rudi Gober veliki je favorit za osvajanje nagrade za obrambenog igrača godine. Bila bi to četvrta takva nagrada u njegovoj karijeri, čime bi se izjednačio s Benom Valasom i Dikembeom Mutombom sa najviše u istoriji NBA lige, i tako zapušio usta mnogim kritičarima nakon blokbaster trejda koji ga je iz Jute poslao u Minesotu.

Lako je razumeti zašto bi se odabrao Gober za ovu laskavu titulu- najbolji defanzivac u najboljoj defanzivi lige. Čak mu i kladionice daju 80 posto šanse da će osvojiti ovu nagradu. Iza Gobera, drugi najbolji izgledi pripadaju Viktoru Vembanijami, sa 16 posto; niko drugi nema šanse veće od 1 posto. Glavno područje razdvajanja između dva najbolja kandidata je ogromno i važno: Goberov tim vodi NBA u defanzivnom rejtingu, dok je Vembanijanin na 23. mestu. Slučaj rešen, ali da li je?

FOTO: Sports Illustrated

To pojednostavljeno upoređivanje timske odbrane ne priča baš potpunu priču o individualnim odbranama ova dva francuska centra. Primera radi, da Entoni Edvards i Džejden Mekdeniels igraju u San Antoniju, odbrana Sparsa bi se kotirala puno bolje. Individualnu obranu i dalje je teško izmeriti, ali Vembanijama ima uverljiv slučaj ne samo da postane prvi ruki nakon Tima Dankana koji će postati član najbolje defanzivne petorke, već i da u potpunosti osvoji priznanje DPOY (Defensive Player of the Year).

Prvi argument u Vembanijaminu korist je da on dominira statistikom. Lider je lige sa 3.5 blokada po utakmici (niko drugi nema više od 2.6) i tome dodaje 1.3 ukradene lopte, uprkos restrikcijama u minutima i raznim ograničenjima tokom sezone. Jedini drugi igrač u posljednjih 15 godina koji je u proseku imao najmanje tri blokade i jednu ukradenu loptu po utakmici bio je Džeren Džekson Džunior prošle sezone, kada je osvojio DPOY. U poređenju s njegovom konkurencijom, Vembanijamina statistika (ukradene plus blokade) se još više ističu: on ih ima 115 više (66% više) od Gobera!

Glasači su davno shvatili da, iako su blokade i krađe glavne obrambene statistike koje se računaju, one nisu najtačniji prikaz stanja u defanzivi, jer se odnose na tako relativno mali procenat poseda lopte. Otkako je Dvajt Hauard osvojio svoju drugu titulu DPOY u sezoni 2009/2010, glasači su dodelili nagradu za najboljeg odbrambenog igrača sezonskom lideru u blokadama samo jednom u 13 navrata, i to baš Džeksonu prošle godine. Gober je, ironično, bio lider u blokadama u sezoni 2016/2017, ali nije osvojio DPOY, a zatim je osvojio tri puta u sledećim sezonama kada nije bio vodeći bloker lige. Međutim, moguće je i da su se blokade i ukradene lopte toliko dugo smatrale precenjenima da su sada podcenjene. Blokade i ukradene lopte su neverovatno vredne—ne samo zato što onemogućuju protivničku ekipu da postigne pogodak, već zato što otvaraju prilike za tranziciju na drugoj strani.

Naime, Vembanijama ne šalje svoje blokade prema trećem redu tribina; umesto toga, on ih vraća u teren i otvara kontranapad ekipi. Sparsi su povratili 68 posto od Vembijevih 213 blokada. Vembanijama ima 66 vraćenih blokada više od Gobera, prema naprednoj statistici, i 37 ukradenih lopti više, što znači da je preokrenuo posed lopte u korist svoje ekipe 103 puta više (ili 81 posto češće!) od Gobera!

Opet, blokade i krađe nisu sve, ali Vembijev slučaj proteže se i na širi raspon statistika. Gober i Vembanijama izgledaju gotovo identično u pogledu metrike zaštite obruča. Protivnici su pogodili 52% svojih pokušaja na koš s Goberom kao najbližim defanzivcem, prema NBA Advanced Stats, i 53% s Vembanijamom u blizini. Oba igrača rangirana su blizu vrha lige i oba teraju protivnike da ponovno razmisle o načinu na koji će šutnuti oko obruča.

Još jedna korisna mera su podaci o defanzivnom rejtingu, a Vembi još više blista u tom pogledu. Odbrambeni rejting Sparsa je neverovatnih 11.5 niži, na 100 poseda lopte, s Vembanijamom na terenu u odnosu na rejting kada je izvan terena. To je najniža ocena za bilo kojeg igrača u ligi (minimalno 1000 minuta). Za poređenje, Goberov obrambeni diferencijal je samo 4.2 na 100 poseda.

FOTO: Reuters

Podaci o defanzivnom rejtingu takođe ne nude kompletan prikaz odbrane, jer mnoge zbunjujuće varijable staju na put. Na primer, Lejkersi zapravo nisu bolja obrambena ekipa bez Dejvisa – njihovi protivnici su prosto postigli neverovatno visok procenat svojih trojki s Dejvisom na parketu, i neverovatno nizak procenat bez Dejvisa. A i Vembanijanin diferencijal verovatno je takav zbog loših rezervnih centara njegovog tima. Međutim, lošiji saigrači takođe su razlog zašto nije sasvim fer da 23. mesto odbrambenog rejtinga njegove ekipe utiče njegovu kandidaturu za DPOY.

Ukratko, Vembanijama ima pojedinačni statistički slučaj i argumente koji je uporedivi s Goberovim, uključujući ogromno vodjstvo u blokadama i ukradenim loptama – najvidljivijim i najvrednijim manifestacijama sposobnosti vrhunskog defanzivca. Ipak, nisam siguran da bih izabrao Vembanijamu za pobedu da sam imao glas za DPOY. Napredne obrambene metrike dolaze sa širokim rasponima statističkih grešaka, disparitet u ekipnom učinku Minesote i San Antonia teško je zanemariti, a kao posljednji tiebreaker, Gober je ove sezone odigrao 20 posto više minuta od Vembija.

Ali Vembanijamu ne bi trebalo odbaciti kao održivog kandidata za pobedu. I on napreduje, s neverovatnih 4,8 blokada i 1,8 ukradenih lopti po utakmici od All-Star pauze. Čak i ako na kraju završi na drugom mestu u glasanju umesto na prvom ove sezone, sve dok je Vembanijama zdrav, lako bi mogao postaviti novi pojedinačni rekord s pet ili više DPOY nagrada tokom svoje karijere. “Znam da Rudi ima vrlo dobre šanse da osvoji DPOY , i to bi bilo zasluženo“, rekao je nedavno Vembanijama. “Neka sad osvoji, jer nakon toga više nije na redu.

ZAKLJUČAK

Viktor Vembanijama je ne samo nova senzacija u NBA ligi, već i pokretačka snaga koja će oblikovati budućnost košarke. Njegov talenat, rad i posvećenost čine ga ne samo izuzetnim igračem već i potencijalnom legendom u stvaranju. Dok se sezona bliži kraju, svi oči su uprte u ovog mladog diva, čekajući da vidimo šta će on sledeće uraditi i kako će nastaviti da menja igru koju toliko volimo. Ruki godine, bez dileme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *