Unikaha boljom igrom u završnici do titule prvaka

U velikom finalu završnog turnira FIBA Lige Šampiona košarkaši Unikahe su pobedili ekipu Tenerifea rezultatom 80:75. Nešto popunjenija “Štark Arena” je imala prilike da vidi jednu vrlo zanimljivu “igru nerava” u kojoj se bolje pokazala ekipa Unikahe, došavši do svog prvog trofeja u istoriji takmičenja.

Foto: FIBA Champions League

Nešto nervozniji start obe ekipe uslovio je prilično neefikasan prvi period igre ( 10:16 ), ako uzmemo u obzir partije na koje su nas navikli i jedni i drugi. U nastavku nešto efikasnije, a veliki broj izgubljenih lopti Tenerifea doprineo je dvocifrenoj prednosti Unikahe na poluvremenu, 27:38. Marselinjo Uertas je jedini raspoloženi košarkaš kluba sa Kanarskih ostrva dok se u timu iz Malage poeni raspodeljuju ravnomerno i svi daju svoj doprinos.

Konačno početkom drugog poluvremena obe ekipe igraju efikasno, na radost svih u hali. Evidentna je želja Tenerifea da ubrza ritam igre ali Unikaha ima spreman odgovor svojom snažnom odbranom. Sjajan ritam košarkaša u žutim dresovima nagrađen je prilaskom na tri poena pred sam kraj trećeg perioda igre, ali Bareiro pogađa važnu trojku za plus šest kluba iz Malage.

U konstantnom zaostatku su košarkaši Tenerifea ali ne odustaju od preokreta dok se ekipa Unikahe u ključnim situacijama bolje snalazi i održava vođstvo. Veći broj pogođenih šuteva van linije 6.75 metara sigurno da pomaže ekipi iz Malage. Kao nemoguća misija deluje da tim sa Kanarskih ostrva smanji razliku na manje od šest poena.

Neobjašnjiva greška Bruna Fitipalda nakon ukradene lopte srušila je sve snove ekipe Tenerifea za preokret. Na kraju, rezultat 80:75 u korist Unikahe za veliko slavlje i prvu titulu u FIBA Ligi Šampiona.

Foto: FIBA Champions League

U redovima Tenerifea ubedljivo najbolji pojedinac ekipe bio je Marselinjo Uertas ( 14p, 5sk, 9as ). Imao je pomoć Giorgija Šermadinija ( 16p, 6sk ) ali je izostao konkretniji učinak Kajla Gaja ( 18p, 6sk, 4as ). Kod Unikahe, koja je koristila “dubinu” koju ima u svom sastavu, najefikasniji su bili Kendrik Peri sa 17, Nihad Đedović sa 14 i Tajson Karter sa 11 poena.

Sjajan završni turnir u Beogradu opravdao je očekivanja. U dva dana gledaoci u hali ali i oni kraj malih ekrana imali su prilike da uživaju u dobrim košarkaškim predstavama. Interaktivni parket u “Štark Areni”, koji smo imali prilike gledati na Ol-Star vikendu NBA lige, doneo je posebnu draž mečevima, a same utakmice imale završnice za infarkt.

Za kraj, plasman je sledeći:

Šampion: Unikaha ( Španija )
2.mesto: Tenerife ( Španija )
3.mesto: Mursija ( Španija )
4.mesto: Peristeri ( Grčka )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics