Šta se to dešava sa Mornarom?

Kakvih nekoliko dana za Mornar. Nastavlja se jedna prava vrteška sa igračkim kadrom kluba nakon još jednog u nizu loših rezultata i nedeljnog poraza od Splita. Nešto više od 24 sata nakon poraza, Mornar je u toku dana objavio dva nova pojačanja na poziciji krila, Ferona Hanta i Aleksandra Bursaća.

Ali pre toga, Barani su nakon poraza od Basahšehira u FIBA Evropa kupu uručili otkaz Džejkobi Bojkinsu zbog nediscipline da bi uoči meča sa Splitom objavili zamenu za Bojkinsa u vidu dvadesetšestogodišnjeg Markusa Vedersa. Veders je bivši student čuvenih američkih univerziteta Duke i SMU a dolazi iz druge lige turske. Naime, ekipa Ankaragučua je njegov prvi tim van granica SAD-a i u dosadašnjem toku sezone je prosečno beležio 18.7 poena, 9.3 skokova i 4.3 asistencije za 34 minuta na parketu.

A danas, bomba u vidu još dva nova pojačanja. Prvo je potvrđen dvadesetčetvorogodišnji Feron Hant, još jedan bivši student SMU-a, koji je prethodne dve sezone proveo u NBA Dži ligi, nastupajući za razvojne timove Dalasa, Njujorka i Nju Orleansa. Prošle sezone je prosečno beležio 15 poena nastupajući za Vestčester Nikse i Birmingem Skvadronse. U svojoj karijeri je uspeo da zabeleži i dva nastupa u NBA ligi za Njujork Nikse u sezoni 2021-22.

Nekoliko sati nakon Hanta, potvrđen je još jedan novi igrač, Aleksandar Bursać. Dvadesetosmogodišnji srpski košarkaš koji je karijeru gradio u Vojvodini, FMP-u i Zadru pre nego što se otisnuo u Španiju gde je nastupao za Đironu i Manresu. Prošle sezone nastupao je za MZT gde je za 20 minuta na parketu beležio 6.8 poena i 3.3 skoka.

Uprava Mornara pokušava na sve načine da pronađe rešenje za loše rezultate u ABA ligi gde su trenutno poslednjeplasirani sa samo jednom pobedom. Ostaje da se vidi da li će novi igrači doneti bolje rezultate klubu.

Postavlja se pitanje, da li je problem u igračima ili klubu?

Naime, veliki broj odlazaka na kraju prošle sezone uslovio je veliki broj novih igrača na početku nove. U klub su stigli Džamal Džonson, Dvajt Marej Junior, Makol Mavijen, Milić Starovlah, Džejkobi Bojkins, Aleks Gavrilović, Taj Voler, Strahinja Jovanović, Entoni Luis, Tavian Din-Martin… Klub su već napustili Džamal Džonson, Makol Mavijen, Džejkobi Bojkins.

Ponašanje na tržištu Barana oslikava neku vrstu haosa unutar kluba, gde igrači dolaze i odlaze kao na traci. Bliži se decembar a Mornar i dalje ne izgleda kao tim kadar da opstane u ABA ligi. Nema ključnog aspekta svakog timskog sporta, a to je upravo tim.

Pomalo je tužno gledati ovakav Mornar, ekipu koja je od svog ulaska u regionalnu ligu bila uvek “tvrd orah” mnogo jačim i skupljim timovima ABA lige i umela da pomrsi račune svakome. Ipak, još uvek nije kasno za Barane da se podignu i počnu da spašavaju od sezone šta se spasti može.

Prvi i kratkoročni cilj bio bi ostvariti pobedu, a onda ko zna, možda počnu duvati drugačiji vetrovi pa bi se klub mogao nadati opstanku?

Pročitajte naše najnovije tekstove:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *