Slične ekipe, različiti ciljevi, neutralan teren i prava košarkaška poslastica

U okviru 26. kola Evrolige očekuje nas zanimljiva utakmica između Makabija i Efesa, sa početkom od 18 časova i 30 minuta. Pobeda je imperativ za obe ekipe, Makabi se nada kraju nešto lošije serije, dok Efes želi da produži pobednički niz sa novim šefom struke.

(Iznenađujuće) loša sezona nakon odlaska Atamana

foto: Euroleague

Ni prošle sezone Efes nije blistao. Izabranici Ergina Ataman su završili sezonu na 11. mestu, a nakon njegovog odlaska, kao i odlaska Vasilija Micića, nije se očekivalo od Efesa da će ove sezone pretendovati za tron. Ipak, nije se očekivalo ni da će na devet kola do kraja biti na tek 16. mestu na tabeli Evrolige, što je dovelo do otuštanja trenera Erdema Čana. Ovakvom stanju su u velikoj meri doprinele povrede, kojih je stvarno bilo mnogo u Efesu. Ni sutra novi trener Tomislav Mijatović neće moći da računa na Daniela Oturua, Justusa Holatza, kao ni na Majka Dauma.

Najkorisnij igrač ekipe Efesa je Šejn Larkin, koji već dugo godina važi za jednog od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evropi. Uz prosečan indeks 20.4 (što ga stavlja na drugo mesto najkorisnijih igrača u Evropi, odmah iza Majka Džejmsa), Larkin je i najbolji strelac ekipe sa 17.4 poena, kao i najbolji asistent sa 5.3 asistencije u proseku. Uz to igra i najviše minuta u celom timu, sa nešto više od 33 minuta po utakmici. Larkina prati Vil Klajburn, koji je sa indeksom 12.4 drugi najkorisniji igrač ekipe (što je čak osam indeksnih poena od Larkina). Uz to Klajburn je i najbolji skakač Efesa, sa pet skokova u proseku. Čovek koji je doveden da zameni Micića, Darijus Tompson, takođe ima solidnu sezonu. Drugi je najbolji strelac i asistent ekipe, sa po 12.8 poena, odnosno 3.2 asistencije.

Glavno oružje Efesa je njihov napad, a slaba tačka je odbrana. Trenutno su treći po prosečnom broju postignutih poena na utakmici sa 83.8 poena, ali su druga najlošija odbrana u Evroligi, koja dozvoljavaja protivnicima 87.4 poena po utakmici. U prilog lošoj odbrani ide i to što su druga najlošija ekipa što se tiče defanzive šuta za tri poena. Protivničke ekipe šutiraju 39.4% za tri protiv Efesa. O napadu Efesa možemo još dodati da su na drugom mestu i po broju upućenih i pogođenih šuteva po utakmici, sa 65.3 upućena, odnosno 30.8 pogođena šuta. Ovde možemo još dodati da Efes gubi jako malo lopti po utakmici, svega 10.6, što ih stavlja na treće mesto po tom parametru.

Poteškoće Makabija bez domaće publike

foto: Euroleague

Ni sezona Makabija nije baš onakva kakvoj su se nadali pre samog početka. Ekipa Odeda Kataša se trenutno nalazi na desetom mestu u Evroligi, što je jedva dovoljno za plej-in, ali u obzir se u ovoj situaciji moraju uzeti i to što Makabi ne može ove sezone da igra pred svojim navijačim, iz svi daobro poznatih razloga. Makabi pred ovo kolo nema većih problema sa povredama, jedino je Rafi Menko je pod znakom pitanja, a ne zna se ni da li će debitovati novo pojačanje Džo Tomason.

Najbolji strelac sa 17 poena u proseku, a ujedno i najkorisniji igrač ekipe sa indeksom 17.8 je Vejd Boldvin, koji odlično igra ove sezone i preuzeo je ulogu lidera u Makabiju. Na drugom mestu je Lorenco Braun, koji ubacuje 13.3 poena, a uz to je najbolji i asistent ekipe sa 6.2 asistencije u proseku. Ne sme se nikako zaboraviti ni Džoš Nibo, snažni centar koji uz svojih 10 poena dodaje i 6.8 skokova, od čega je čak 2.8 pod košem protivnika, što ga čini najboljim po tom parametru u Evropi, a uz njega treba naravno dodati i Bonzija Kolsona, koji prosečno beleži 13 poena i 5.8 skokova, te je sa indeksom 15 treći najkorisnij igrač tima iz Tel Aviva.

Ekipa Makabija je u mnogo čemu slična Efesu. Iako su za jedno mesto ispred po broju postignutih poena, sa 86.2 poena po utakmici, ujedno su i najlošija odbrana lige, sa 87.8 primenljenih poena po utakmici. Takođe, Makabi je i ekipa sa najvećim brojem upućenih šuteva ka košu protivnika, sa 66.8 šuteva po utakmici, a treći su po realizaciji, s obzirom na to da pogađaju 30.8 šuteva. Ono što takođe treba izdvojiti kao jedno od jačih strana izraelskog tima je skok, pre svega ofanzivni. Makabi je ekipa sa najviše ofanzivnih skokova po utakmici u Evroligi, sa čak 11 skokova, dok su po sveukupnom broju skokova na četvrtom mestu sa 32.4 skoka. Za razliku od Efesa, Makabi na trećem mestu po broju izgubljenih lopti po utakmici, sa 12.6 izgubljenih lopti.

Efes bolji sveukupno, Makabi u poslednje dve sezone

Očekuje nas duel dve vrlo slične ekipe po stilu igre. Tradicija je na strani Efesa, koji ima 12 pobeda iz 20 susreta sa Makabijem. Takođe, Efes se nalazi u boljoj formi, od poseldnjih pet utakmica u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju imaju skor 3-2, dok je Makabi iz isto toliko utakmica izvukao samo jednu pobedu. Poslednja tri susreta ove dve ekipe pripala su Makabiju, a izabranici Odeda Kataša se nadaju da će pobedom konačno okončati lošu seriju i učvrstiti se bar u plej-in zoni, dok bi pobeda Efesu predstavljala ogroan korak ka istoj.

Sigurno nas očekuje jedna odlična napadačka predstava dve ofanzivno orijentisane ekipe, koje moraju da idu na pobedu, Makabi da bi potencijalno ušao direktno u plej-of i izbegao plej-in zonu, a Efes da bi ušao u istu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *