Sferopulos: Večiti zaslužuju stalno mesto u Evroligi

U intervjuu za ugledni Eurohoops, trener Crvene zvezde Janis Sferopulos govorio je o ciljevima koje njegov klub ima, kao i o tome zašto bi oba večita rivala trebalo da imaju dugorčne ugovore sa Evroligom.

“Crvena zvezda i Partizan su klubovi na vrhunskom nivou. Ali nije samo to razlog. Imaju puno navijača i pune domaću Arenu. U vrhu su Evrolige kada govorimo o toj kategoriji. Kad timovi imaju takvu dinamiku, trebalo bi da budu u Evroligi. Verujem da bi oba kluba trebalo imaju stalne ugovore. Pogotovo s obzirom na to koliko su oba kluba dobro organizovana i činjenicu da se kreću ka najvišem nivou.”, ovim rečima započeo je razgovor Sferopulos.

Janis Sferopulos je klub preuzeo 22. oktobra i zamenio Duška Ivanovića na klupi beogradskog tima. Klub možda nema željeni start u Evroligi, ali u ABA ligi im ide odlično:

Najvažnija stvar je da pobeđujemo u utakmicama sada kada nismo 100 odsto mogućnosti da bismo mogli da napravimo iskorak kad budemo spremni. Za mene je važno da se vrate naši povređeni momci, Adam Hanga i Branko Lazić. Naravno, ciljevi tima kao što je Crvena zvezda su veliki. Ovo je tim koji želi da se bori za uspeh u svim takmičenjima. To je ono što pokušavamo da uradimo.”

Nakon Olimpijakosa i Makabija iz Tel Aviva, Crvena Zvezda je treći evroligaški klub koji će grčki stručnjak voditi u elitnom takmičenju.

“Znao sam u kakav klub dolazim. Potrebno je da se brzo prilagodite timu, i onda počnete da ga menjate i prilagođavate svojim zamislima. Još smo u tom procesu. Nismo još do kraja kompletirali prelazak iz prethodnog stanja u novo. Ali tim počinje da ugrađuje nove stvari i u napadu i u odbrani i to je najvažnija stvar da poboljšamo našu igru. Smatram da je Zvezda tim koji mi daje priliku da kao trener radim na najvišem nivou. Imaju sjajnu dinamiku i zbog velikog broj navijača. Zajedno sa predsednikom i menadžmentom možemo da napravimo dobre stvari ove i naredne sezone.”, rekao je Sferopulos.

Govoreći o prošlosti i njegovom mandatu u Olimpijakosu, grčki stručnjak se prisetio i poželeo, ako je moguće, da ponovi finala Evrolige protiv Real Madrida 2015. godine i Fenerbahčea 2017. godine:

“Meč koji je moje najveće postignuće bila je utakmica u kojoj smo pobedili Barselonu kod kuće trojkom Printezisa i plasirali se na F4 2015. godine. Te godine, Real Madrid je čekao na titulu prvaka Evrope već 20 godina i imali su strašan tim koji je prethodne dve godine gubio finala koja su odlučivala sitni detalji. Slična situacija je bila i dve godine kasnije sa Fenerbahčeom, oba tima su igrala na domaćem terenu i mi smo morali da odigramo iznda svojih mogućnosti.”

Za kraj, na pitanje o tome kog košarkaša bi voleo da trenira, izabrao je NBA zvezdu.

“Luka Dončić, ogroman je talenat.”, zaključio je bivši trener Olimpijakosa i Makabija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *