Ponos Izraela čeka goste iz Vilerbana

Prvog dana 30. kola najelitnijeg evropskog takmičenja, ekipa Makabija iz Tel Aviva će u hali “Aleksandar Nikolić”, poznatijoj kao “Pionir”, dočekati ekipu Asvela iz Vilerbana.

foto: Euroleague

NEZAUSTAVLJIVI IZRAELCI

Košarkaši Makabija su u prethodnom kolu gostovali u “Štark areni”, ekipi Crvene zvezde, i na tom meču su posle velikog preokreta slavili, krajnji rezultat meča bio je 80:84. I pored toga što se u današnje vreme dešava mnogo preokreta, ispuštanja velikih prednosti, utakmica je bila nesvakidašnja. Gledali smo totalno dve druge utakmice u dva poluvremena, i praktično “četiri ekipe” na terenu po prikazanom. Makabi je izgledao veoma loše, pa je Zvezda, “osakaćena” povredama, na početku drugog poluvremena imala čak +18, što se na kraju ispostavilo kao nedovoljno za pobedu. U prvih šest minuta poslednje deonice, gosti iz Izraela napravili su seriju 1:17, otišli na +7, i već u tom trenutku bilo je jasno da Zvezdi nema povratka. Najefikasniji igrač utakmice bio je Džoš Nibo sa 18 poena i 13 skokova, za indeks 33, a pratili su ga Bonzi Kolson sa 23 poena, 5 skokova i indeksom 23, dok je Vejd Boldvin upisao 14 poena, 7 skokova, 5 asistencija za ukupan indeks 21. Ovo je Makabiju bila 10ta vezana pobeda, nakon nje upisali su i 11tu pobedu, ali ovaj put u prvenstvu protiv Hapoel Afule, konačan rezultat bio je 95:78.

Makabi se trenutno nalazi na sigurnoj 9. poziciji na tabeli, sa skorom 16-13, tri pobede iznad 10. mesta, a samo dve pobede iza 4. pozicije.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje u klubu, Roman Sorkin neće nastupiti ni u ovom duplom kolu, jer se još uvek nije oporavio od povrede kolena. Svi ostali su spremni.

POD UTISKOM EFESA

Asvel kao ekipa koja je odavno izgubila sve nade, za bilo kakav plasman, izgleda nije odlučila i da se preda. U prethodnom kolu su dočekali ekipu Anadolu Efesa, kojoj “gori pod nogama” kada su u pitanju šanse za plej-in. Sve to nije sprečilo ekipu Pjerik Pupea da napravi senzaciju, i praktično rutinira Efes, ne možda rezultatski (84:80), ali svakako igrom, jer je francuska ekipa vodila od prvog napada, sve do samog kraja. Ne treba puno trošiti reči o ovom meču, zaista se činilo da Efes ne može dobiti utakmicu, sve da se igra i do današnjeg dana. Najbolji pojedinci u Asvelu bili su Timoti Luvavu i Dešon Tomas. Luvavu je postigao 21 poen, uz 6/6 za 2 poena, 2/3 za 3 poena, 3/3 sa bacanja, pored toga uhvatio je 6 skokova i zabeležio indeks 21, dok je Tomas imao identični šut iz igre, 6/6 za 2 poena, 2/3 za 3 poena, ipak 2/3 sa linije penala, 4 skoka, 3 asistencije za indeks 27. I u ovaj, kao i u prethodne mečeve ulaze bez pritiska, bez bilo kakvog tereta, u želji da drugima pomrse konce.

Trenutno se nalaze na 17. poziciji, njihov skor je 7-22, dve pobede iznad poslednjeg, 18. mesta, i tri pobede iza 16. pozicije.

Pjerik Pupe neće moći da računa na Majk Skota, najverovatnije ni na Čarls Kaudija, dok će Žofri Lovernj najverovatnije nastupiti na ovom meču.

foto: Euroleague

U prethodnom duelu ove dve ekipe, Makabi je na gostovanju, u jednoj prilično neizvesnoj, egal utakmici slavio rezultatom 91:94. Najefikasniji bio je Vejd Boldvin koji je postigao 21 poen, uz 8 asistencija i ukupan indeks 27, dok je sa druge strane bila nedovoljna partija Lovernja, koji postigao čak 23 poena, uhvatui 9 skokova i zabeležio inekds korisnosti 28.

Početak meča zakazan je za 20:05.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics