Nastavlja se sukob na relaciji Ertel-Siuta

Iskusni plejmejker je izjavio kako je savez pre Evrobasketa znao za njegov dogovor sa Zenitom, što savez negira.

Tomas Ertel je gostovao u emisiji Tonija Parkera, gde je izjavio da je Francuska košarkaška federacija bila svesna njegovog dogovora sa Zenitom iz Sankt Peterburga, ali mu je dozvolila da igra na Evrobasketu 2022. pre nego što mu je zabranila učešće u nacionalnom timu.

Savez je tokom leta 2022. zatražio od svojih reprezentativaca da potpišu pismo u kojem su potvrdili da nemaju veze sa Rusijom i pristali su da budu isključeni iz reprezentacije ako potpišu sa ruskim klubom.

Međutim, Ertel je u emisiji “Toni Parker šou” izjavio da je Francuski košarkaški savez sve vreme od početka leta 2022. znao da ima dogovor sa Zenitom i uprkos tome, pustili su ga da igra na Evrobasketu, jer im je bio potreban igrač na poziciji plejmejkera:

„Naravno da su znali. Naravno, pismo je bilo lažno. Zato smo morali da ga pocepamo, svi su znali za to“ – rekao je Ertel.

Košarkaški savez Francuske reagovao je na ove Ertelove tvrdnje sledećim saopštenjem za javnost:

Savez je primio k znanju nedavne izjave Tomasa Ertela u vezi sa Evrobasketom 2022. i želeo bi da razjasni određene tačke. U interesu etike, Savezna kancelarija je 28. jula 2022. godine, pre okupljanja francuskog nacionalnog tima na pripremama za Evrobasket, donela odluku da „igrači i osoblje koji potpišu ugovor sa ruskim ili beloruskim klubom više ne mogu da budu članovi nacionalnog tima, sve dok su na snazi mere isključenja iz svih međunarodnih takmičenja”, a te mere su i dalje na snazi. Savezna kancelarija FFBB i njen predsednik Žan-Pjer Siuta nisu znali za postojanje ugovora između Tomasa Ertela i ruskog ili beloruskog kluba. Očigledno je da je igračev izbor, posle Evrobasketa, bio da potpiše i igra za ruski klub sa punim znanjem o činjenicama i nepoštovanjem uverenja pod zakletvom koju je potpisao.

Bez Ertela, reprezentacija Francuske nije mogla da prođe ni prvu fazu na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu, dok su sa njim u rosteru osvojili srebrnu medalju na prošlom Evrobasketu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics