Motiejunas: Ako ste šampion, to ne znači da igrate Evroligu

Paulius Motiejunas, direktor Evrolige, u razogovoru za BasketNews govorio je o sukobu navijača Fenerbahčea i Ergina Atamana, ali i učešću klubova u takmičenju i takozvanim vajld-kartama…

Razgovarajući sa Donatasom Urbonasom, novinarom BasketNews portala, razgovor je tekao od najaktuelnijih tema poput već pomenutog sukoba u Berlinu, načinu odabira najboljeg tima Evrolige, pre nego što se došlo do dela koji je itekako zanimljiv za dva srpska kluba koja već dve sezone igraju u evropskom takmičenju.

Iako je prvobitno u januaru mesecu Motiejunas potvrdio kako će šampion ABA lige imati garantovano mesto, izgleda da nije tako:

“Nema više šampiona. Nije više tako, osvojite i ulazite. Situacija nije takva, domaća prvenstva ne znače više ništa. Svi imaju šansu, sa svima se razgovara. Klubovi ( klubovi osnivači/vlasnici A licenci ) odlučuju. Moj zadatak je da predstavim uslove kako bi klubovi kandidati imali jasan uvid i razumeli šta je potrebno za učešće.”, rekao je direktor Evrolige pa zaključio:

“Naravno da nam je stalo do Albe Berlin, ali i oni su jedan od pet kandidata.”

Podsetimo, klubovi poput Reala, Barselone, Baskonije, Panatinaikosa, Olimpijakosa, Makabija, Fenerbahčea, Efesa, Armanija, Žalgirisa, Bajerna i Asvela imaju zagarantovano učešće kao ekipe koje imaju vlasnički udeo u takmičenju. Monako je ulaskom u plej-of potvrdio svoje učešće kao osvajač Evrokupa dok će Pariz, ovogodišnji osvajač Evrokupa, od sledeće sezone biti novi član Evrolige.

Crvena zvezda, Partizan, Valensija, Virtus i Alba su kandidati za četiri upražnjena mesta, a sudeći po izjavama direktora ovog takmičenja, sve je i dalje otvoreno. Konačna odluka o učesnicima bi trebalo da se sazna tokom jula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics