Fenerbahče ‘pregazio’ Barselonu, pa potpuno ispustio prednost

Gledajući činjenicu da je domaćin dobio utakmicu sa 14 razlike, a da Barselona ni u jednom trenutku nije povela, mogli bi smo da dođemo do zaključka da se radi o rutinskoj pobedi. Tako nešto ne može da bude dalje od istine, jer smo imali priliku da vidimo uzbudljivu utakmicu punu potpunih preokreta momentuma.

Oba tima otvorila su utakmicu sa maksimalnom koncentracijom u odbrani. Domaći su bili raspoloženiji u napadu i na prvi TV tajm-aut otišli sa vođstvom od 9:4. Uz sedam poena Marka Gudurića i dobru odbranu prednost je do kraja četvrtine iznosila 23:11.

Serijom od, čini se, lakih 9:0 počeli su domaći drugu deonicu a Barselona nije mogla da pogodi apsolutno ništa, uključujući i par retkih otvorenih šuteva. Motli je iz kratkih otvaranja delio asistencije za dalekometnu paljbu svojih saigrača. Uz katastrofalnih 1/12 u šutu za tri Barselone prednost domaćih je u jednom momentu iznosila +25, ali se posle dve trojke Darija Brizuele na odmor otišlo rezultatom 46:25.

Gosti su počeli sa brzih 4:0 i tako naterali Jasikevičiusa na tajm-aut posle manje od minuta igre. Nisu bili u puno boljem šuterskom raspoloženju ali bili su aktivni na ofanzivnom skoku i agresivniji u odbrani pa je prednost domaćih iznosila samo 55:44 na 3:48 do kraja treće četvrtine. U tom trenutku probudio se i Nikolas Laprovitola sa tri trojke za potpuni priključak Barselone. Pred ulazak u ciljnu ravninu rezultat je bio 62:57.

Igrači Barselone su otvorili dobro poslednju četvrtinu i imali su -3 i napad, ali je nesportska greška Nikole Kalinića probudila publiku te dala priliku Skotiju Vilbekinu da veže 5 poena u jednom posedu i tako vrati prednost na +8. Uz par vezanih dobrih odbrana Fenerbahče je uspeo da poveća prednost, a trojkom Biberovića ona je ponovo otišla na +15. Nije odustajala Barselona ali ništa više nisu mogli pa je utakmica privedena kraju bez neizvesnosti. Rezultat je na kraju iznosio 88:74.

Najefikasniji kod domaćih bio je Skoti Vilbekin sa 18 poena, a njega su pratili Nik Kalatis sa 13 poena uz 3/4 u šutu za tri, kao i Gudurić koji je uz isto toliko poena upisao i 4 asistencije.

U redovima Barselone najviše poena, 18, dao je Dario Brizuela koji je imao 4/4 u šutu izvan linije 6.75. Sem njega i Kalinića sa jednom pogođenom trojkom, sa distance jedino je pogađao i Nikolas Laprovitola sa 3/6 za tri i 11 poena.

Ovim porazom Barseloni je i plasman među prva četiri tima došao u pitanje. Ipak, imajući u vidu i rezultate ostalih konkurenata, čini se da tu do samog kraja ništa neće biti jasno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *