Eurobasket za žene: Može li Srbija opet da iznenadi?

Danas u 12 i 15 časova, Crna Gora i Grčka će otvoriti ovogodišnji Eurobasket za žene. Učestvuje 16 ekipa podeljenih u četiri grupe. Srbija je u grupi D i protivnici će biti Turska, Mađarska i Slovačka. Šta se može očekivati od Srbije, ko su glavni favoriti takmičenja i još neke zanimljivosti možete pročitati u nastavku teksta –

Spoj mladosti i iskustva

Na ovom Evropskom prvenstvu, Srbija će imati veoma sličan sastav kao na prošlogodišnjem Svetskom. Šta će se razlikovati? Jedna od nosioca reprezentacije, Aleksandra Crvendakić će biti na raspolaganju! Svetsko prvenstvo je propustila zbog toga što je imala problema sa kolenom. U odnosu na Svetsko, razlika će takođe biti što će umesto Katarine Zec priliku dobiti Maša Janković. Maša je imala solidnu sezonu u Leganesu i zaslužila je ovu priliku.

Takođe, tu su dobro poznata imena, može se reći veterani – Tina Krajišnik, Saša Čađo, Ivon Anderson, Nevena Jovanović, Jovana Nogić, Dragana Stanković i Kristina Topuzović, a sastav završavaju mlade Ivana Raca, Ivana Katanić i Mina Đorđević.

foto: FIBA

Srbija je kvalifikacije prošla ubedljivo, 4-0 sa koš razlikom +100, mada protivnici nisu bili naročito teški, Hrvatska i Bugarska. Najbolje u kvalifikacijama su bile Ivon Anderson i Aleksandra Crvendakić i svakako da će biti glavna snaga ove ekipe. Na pripremnim utakmicama videli smo tri pobede protiv Novog Zelanda, ubedljivu pobedu protiv Kine, ali i dva poraza od Francuske od kojih jedan bio poprilično ubedljiv i ukazao na neke probleme u napadu na pola terena koji su već standardni (nekonstantan protok, loše pozicioniranje).

O igri Srbije

Ono što Srbija najčešće igra na pola terena je pick and roll Ivon Anderson a ono što je sjajno je igranje Crvendakić, koja je mnogo falila prošlo Svetsko prvenstvo – Marina će moći koristiti španski pick and roll gde bi Crvendakić izašla na liniju za tri poena i otvorila dodatan prosto kao i opciju napada. Crvendakić ima dobar šut za tri i ne može se ostaviti sama.

Procenti Jovane Nogić poslednje tri sezone – šut iz mesta (FIBA, Španska liga i Evroliga 22-23)

Svakako glavna snaga u igri Srbije će opet biti tranzicioni napad uz odbranu. X faktor može biti Jovana Nogić koja je imala solidnu sezonu u španskoj Avenidi. Značiće dosta kao pretnja spolja, kako bi Ivon i Tina Krajišnik imale opcije za izlazan pas.

video: FIBA

Takođe, biće zanimljivo videti kako će Ivana Raca odigrati svoj drugi veći turnir. Odlično je odigrala svoju rolu na Svetskom prvenstvu i bila značajan faktor u prolazu grupne faze: +19 je bila razlika sa njom na terenu protiv Francuske, a takođe je briljirala i protiv Japana. Iza nje je sezona rada sa Marinom u Fenerbahčeu i ne bi me iznenadilo da vidimo akcije za Racu.

Odbrana Evropskog trona biće izazovna, s obzirom da je prošli Eurobasket bio poslednji koji su Sonja Vasić i Jelena Bruks odigrale, a prva stanica će biti grupa D protiv Turske, Mađarske i Slovačke. Posmatrajući prethodna prvenstva, neko bi rekao da je grupa laka i da bi Srbija trebala bez problema proći, ali to treba potvrditi i na terenu.

Mađarski Twin Towers

Ono što će biti glavna snaga Mađarske je odlična Bernadet Hatar u kombinaciji sa Virag Kiš. Bernadet je najviša igračica u Evropi sa 2,08 i bila je defanzivno sidro Šorona u 2021-22 sezoni kada su osvojile Evroligu. Ove sezone nije imala sreće sa povredom, ali se oporavila i biće na raspolaganju. Odlične blokove postavlja, jedna od najboljih defanzivaca u Evropi je i ima ogromnu gravitaciju u reketu koja stvara prilike za šut sa distance

Virag Kiš u pripremnoj utakmici protiv Španije. Postigla je 16 poena, a Mađarska je slavila sa čak 12 razlike.

Virag Kiš je druga opcija Mađarske, takođe igra poziciju centra. Protiv ekipa koje igraju sa dve visoke može igrati i na poziciji četiri jer ima šut sa poludistance, a i ume pogoditi trojku. Već dve sezone odlično igra na Evrokup nivou i u proteklih godinu dana je imala fantastične partije za reprezentaciju, od kojih bih istakao 19 poena Sloveniji kao i 14 i 16 poena Španiji. Ipak, ostatak sastava Mađarske nije ništa posebno. Nekoliko igrača je steklo iskustvo igranja u Evroligi ali pitanje je koliko će pružati na Eurobasketu.

Iako je Kortni Vanderslut naturalizovana, neće nastupati ovo prvenstvo za Mađarsku, kao ni Ali Kvigli. Takođe neće biti ni Dorke Juhas, koja trenutno igra za Minesotu Links

Prvi rival Srbije, Turska

Mkovan igra isključivo u reketu, ali je izuzetno efikasna – čak 57% na obruču ima iz post ap situacija u WNBA ligi, što su elitni procenti.

Turska je već dugo nerelevantna što se tiče reprezentacije, iako ima jednu od jačih domaćih prvenstava. Slaba je produkcija domaćih igrača i glavni razlog što su zapale u sivilo. Za ovo Evropsko prvenstvo, naturalizovale su Teiru Mkovan, koja je WNBA nivo centar. Na pripremama su bili bez nje i nije bilo prijatno – Španija je deklasirala Tursku čak 39 razlike, dok je Belgija slavila sa 18. Jednostavno ni ne vredi preterano komentarisati ostatak Turskog sastava, čine ga igračice role u domaćim timovima. Tu se ističe Olcaj Cakir koja ima solidan prodor, ali nedostatak šuta za tri joj pravi ozbiljan problem i zbog njega nema veću rolu u Fenerbahčeu.

Da li će Slovačka biti topovsko meso?

Autsajder ove grupe, reprezentacija Slovačke dolazi na ovaj Eurobasket sa ciljem da se što bolje bore. Na Eurobasketu 2021. su uspele pobediti u grupnoj fazi Belorusiju ali su bile ubedljivo poražene od Španije i Švedske. Za razliku od tog Eurobasketa, sada će imati na raspolaganju Barbaru Vržešinski, igračicu USK Praga. Nosilac Slovačke prošlog prvenstva, Ivana Jakubcova je takođe tu, kao i glavni organizator igre Dudasova. Palenikova će takođe igrati nakon što je ove sezone dobila priliku igrati za Đironu, ali u suštini nijedna od važnijh igračica Slovačke nije nosilac svog kluba.

Naravno, ne treba potcenjivati, naročito kad se uzme činjenica da pucaju od samopouzanja nakon što su slavile protiv Izraela i Letonije u pripremnim, ali Srbija protiv njih trebala upisati pobedu.

Očekivanja od Srbije i ko je favorit?


Prošlo finale. Da li Srbija može odbraniti pehar?

Sećamo se prošlog Svetskog prvenstva. Dogodila se smena generacija, a pored toga Crvendakić nije mogla zbog povrede kolena, dok se Ana Dabović nije osećala potpuno spremnom (to leto je postala majka). Srbija je bila u grupi smrti sa Australijom, Japanom, Francuskom i Kanadom. Prolazak je delovao klimavo, ali one su to uspele. Nažalost nije bilo sreće sa žrebom pa su završile ekspediciju u četvrtfinalu protiv SAD, ali pokazale su da mogu igrati i bez Sonje i Jelene. Pritisak je sada malo veći ali veće je i iskustvo. Sastav je slabiji nego 2021, ali je i Eurobasket manje surov od Svetskog prvenstva.

Sistem takmičenja
foto: FIBA

Sistem je takav da prvo mesto u grupi obezbeđuje direktno četvrtfinale, dok druga i treća pozicija šalju u baraž. Ako Srbija opravda ulogu favorita grupe, u četvrtfinalu će najverovatnije ići na Italiju, mada je moguće i da Crna Gora ili Grčka naprave iznenađenje kada se ukrste sa Italijom u majstorici. Nimalo naivan protivnik, Italija je prošli Eurobasket igrala u grupnoj fazi protiv Srbije i Srbija je jedva slavila u produžecima. Što se tiče ovogodišnjeg sastava Italije, sastav nije puno različit od 2021. Vredi istaći mladu Matildu Vilju, koja je i druga najmlađa igračica turnira.

Da li će se Španija osvetiti za poraz na domaćem terenu?
izvor: Youtube/ FIBA

Ako sve bude kao očekivano, protivnik u polufinalu bi bila Španija. U pripremnim utakmicama su pokazale da su ranjive. Mađarska je uspela da ih dobije dosta ubedljivo. Španija ovo prvenstvo dolazi nakon što ih je Srbija prošli Eurobasket izbacila još u četvrtfinalu, a neće na raspolaganju imati Ndour. Svakako, ovo im je prilika za osvetu, ali osećaju i velik pritisak. Možda i poslednji veći turnir Albe Torens i Silvije Domingez i sigurno će želeti da se oproste sa medaljom.

Glavni favoriti za osvajanje zajedno sa Španijom su Belgija i Francuska. Ono što je zanimljivo je da je to upravo bila staza kojom je Srbija došla do zlata prošli Eurobasket – Belgija, Španija pa Francuska.

Belgiju predvodi Ema Miseman i Džuli Aleman. Belgija je doživela blažu smenu generacija, jer će ovo biti prvi veći turnir bez sestara Mestdah, ali imaju dosta talentovanih igrača. Ipak, nisu naročito sjajne u šutu za tri poena i u će se tražiti šansa potiv njih.

Kada je reč o Francuskoj, jednostavno, na svakom turniru su favoriti, ali već deceniju nikako do zlata. Pet Eurobasketa zaredom su morale da se zadovolje srebrnom medaljom, i to dva puta je upravo Srbija bila razlog što se nisu okitile najsjajnijom medaljom. Što se tiče sastava, zvezda ekipe Marina Džoanes neće igrati na ovom turniru, a Sandrini Grudi će skoro sigurno ovo biti poslednji nastup za reprezentaciju jer već ima 36 godina. Iako fali Marina, svakako da će napadati zlatnu medalju ali nisu nepobedive.

foto: FIBA

FIBA smatra da je Srbija treći favorit, mada bih rekao da su Belgija i Srbija dosta slične po snazi i da je teško odrediti ko je trenutno bolji. Srbija ima svoje šanse, ali uopšte neće biti lako. Moje previđanje je bronza jer ipak smatram da bi eventualni susret sa Španijom u polufinalu bio prevelik zalogaj. No, naravno, čuda su moguća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *