Dubai u Evrokupu u svojoj prvoj sezoni: Planovi i ambicije novog kluba

“Dubai želi da na brojne načine podstakne razvoj regionalne košarke sa fokusom na uslovima za zadržavanje najtalentovanijih igrača iz zemalja bivše Jugoslavije”. Na portalu Basketball Sphere objavljen je članak koji, pored ovoga, navodi još saznanja njihove redakcije o različitim aspektima projekta Dubaija u evropskoj košarci.

Jedno od saznanja je da Dubai nije postigao dogovor ni sa jednim igračem koji se spominjao u medijima kao potencijalno pojačanje. Kao i da su sve priče o milionskim ponudama potpuno netačne.

Budžet tog kluba će, navode, u debitantskoj sezoni biti oko 12 miliona evra, što implicira da su priče o višemilionskim ponudama za određene igrače potpuno prazne.

Organski rast

Dubai se tek sprema za dolazak u Evropu i izvesno je da će tokom prve sezone nastupati u Evrokupu. Mesto u najkvalitetnijem takmičenju tražiće tek od sezone 2025/26. Naravno, postoji mogućnost da se stvari odigraju drugačije, ali su šanse za to, izgleda, znatno manje.

‘Gosti’ iz arapskog sveta, imaju, izgleda, jasno definisan višegodišnji plan funkcionisanja, te da nećemo dobiti primer kluba koji u evropsku košarku dolazi da bi velikim svotama novca pokupio najbolje dostupne igrače u fanatičnom pokušaju da se ‘na silu’ popne na vrh.

Treba napomenuti i to da bi klubom trebali da upravljaju stručni ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, koji imaju višegodišnje iskustvo rada na najvišem nivou.

Pored planova vezanih za njihov tim, Dubai želi da Starom kontinentu ponudi i efikasan višegodišnji biznis model koji obuhvata ulaganja na Jadran, kao i u brojne druge evropske lige. To bi moglo da vodi određenoj stabilnosti, i možda konačnoj profitabilnosti Evropske košarke. Njihov plan, navodi se, nikada nije trebao da bude dodatno raslojavanje ‘bogatih’ od ostatka klubova, već naprotiv, svojevrsna ruka spasa klubovima koji žele da podignu poslovanje i funkcionisanje na viši nivo.

Dubai na Jadranu

Pored navedenog evropskog takmičenja, Dubai izabrao je Jadran kao svoje mesto za prizemljenje na ovaj kontinent i tu oni planiraju da dodatno razvijaju svoj tim i brend. Kako saznaju iz Basketball SphereOd Dubaija niko nije tražio da nužno budu deo neke evropske lige kako bi učestvovali u Evroligi ili Evrokupu. Ovim, na neki način, šalju poruku Partizanu i Crvenoj zvezdi da njihova mesta u Evroligi nisu i neće biti ugrožena. Zbog toga, Dubai spreman je da svoje mesto traži u eliti ili Evrokupu.

Dubai bi se kroz ABA ligu dodatno razvijao, gradio brend i u što je boljem mogućem svetlu predstavljao ljubiteljima košarke u Evropi. Rivalima iz ‘regionalnog’ takmičenja bi se omogućile posebne privilegije kada su gostovanja u pitanju. Duga putovanja, barem sa finansijskog aspekta, ne bi trebalo da predstavljaju problem ni za jedan od klubova. ‘Investitori’ iz U.A.E., šta više, žele dodatno da otvore tržište tom takmičenju i da potencijalno privuku sponzore koji bi pomogli njegovoj stabilizaciji. Njihovim učešćem u ABA ligi se ništa ne bi promenilo kada su evropske ambicije klubova sa Jadrana u pitanju.

Dubai želi da na brojne načine podstakne razvoj košarke na ovim prostorima, sa fokusom na uslovima za zadržavanje najtalentovanijih igrača iz zemalja bivše Jugoslavije u domaćoj ligi. Nema sumnje da bi u perspektivi Dubai mogao da bude važna spona između regionalne lige i Evrolige.

Jasan zaključak je da Dubai ne dolazi u Evropu sa neograničenim budžetom. Dolaze sa željom da pametno investiraju kako bi razvili što uspešniji sistem. Imaju unapred definisan biznis model koji se ne odnosi samo na njihov klub, već na evropsku košarku kao celu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *