Budućnost tako blizu, a tako daleko

Košarkaši Ulma savladali su košarkaše Budućnosti rezultatom 80:84 u jako uzbudljivoj utakmici u prepunoj Morači u okviru 16. kola Evrokupa, čime su domaćini praktično izgubili šanse da se nađu među šest najboljih ekipa u grupi B u Evrokupu.

foto: KK Budućnost Voli

Loše šutersko veče obe ekipe i problemi sa zapisničkim stolom obeležili su prvu četvrtinu

Prvi poen na utakmici postigao je Marvin Džouns, nakon što je bio polovičan sa linije penala. Budućnost je nakon još dva bacanja Džounsa povećala prednost na 3-0, te je odigrala još jednu odličnu odbranu nakoj čega je usledila trojka Mihailovića za 6-0.

Gostima je trebalo skoro tri minuta da postignu prve poene. Trevion Vilijams je pogodio uz faul Ferela i pogodio je dodatno bacanje. Mihailović je postigao poene nakon ofanzivnog skoka i tako povećao prednost Podgoričana na 8-3. Gosti su nastavili da napadaju preko Vilijamsa, čiju je asistenciju Jalou iskoristio i smanjio prednost Budućnosti na 10-7, a Ferel je odgovorio sjajnim alej-up pasom za Džounsa na drugoj strani. Nakon tajmauta Tanasković je iskoristio asistenciju Pola i povećao prednost na 14-9, te je Kamenjaš prodorom doneo +7 Budućnosti. Mekinli Rajt je jako loše ušao u utakmicu, nakon njegove izgubljene lopte Jalou je postigao koš uz faul I tako smanjio prednost Budućnost na samo 16-14. Još jedan loš napad Budućnosti je omogućio Ulmu da dođe do izjednačenja, nakon čega Budućnost opet nije iskoristila napad, a Jalou je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja i tako odveo Ulm na pola koša prednosti na kraju prve deonice.

Ulm uspešno koristi sve greške Budućnosti, Figeroa pri kraju odličnom serijom vodi Ulm na pauzu sa maksimalnom prednošću

Problemi sa zapisničkim stolom nastavili su se i pred početak druge četvrtine.  Gosti nisu upeli da iskoriste prvi napad u nastavku, nakon čega je usledila trojka Flečera Megija koja je vratila prednost domaćima 19-17. Ulm je nastavio da promašuje van linije 6,75, što je iskoristio Ferel i upisao je svoje prve poene, te je pri rezultatu 21-17 gostujući trener tražio tajm-aut. Ulm ni nakon tajmauta nije postigao koš u 2/4, što Budućnost nije iskoristila u sledećem napadu, a gosti stižu do prvog koša nakon lepe asistencije Huana Nunjeza.

Budućnost je uzvratila zakucavanjem Kamenjaša na još jednu lepu asistenciju Ferela, ali nisu to ispratili dobrom odbranom, Nunjez je uhvatio svoj promašaj i smanjio na 23-21, nakon čega je Žakelj zatražio minut odmora. Nije Budućnost iskoristila napad nakon tajm-auta, Rajt je promašio otvoren šut za 3 i tako nastavio sa svojom lošom partijom, nakon čega je i izgubio loptu, a Nunjez je u kontri doveo goste do izjednačenja. Rajt je nastavio da promašuje, a Klepiš je to iskoristio I prvom trojkom za Ulm je odveo goste na +3.

Žakelj je zatražio još jedan tajmaut, nakon kog Pol pogađa trojku za izjednačenje. Odlična odbranu je odigrala Budućnost, Ulm nije stigao da uputi šut za 24 sekunde na koš domaćina, ali je potom promašila nekoliko dobrih šansi da povede i nakon ofanzivnog skoka Ulm je ponovo poveo sa 28-30. Bacanja Jaloua su odvela Ulm na najveću prednost od +4.  Nakon još jednog lošeg napada Budućnosti, Tanasković je napravio svoj treći faul, a bacanja Figeroe su povećala prednost Ulma na +6. Ferel je okončao seriju 6-0 Ulma, ali je Figeroa pogodio na drugoj strani i vratio Ulm na prethodnu razliku. Nakon još jedne greške Budućnosti Figeroa je stigao do svog šestog vezanog poena, a Ulm je na poluvreme otišao sa +8.

foto: KK Budućnost Voli

Četvrtina ispunjena faulovima pripada Ulmu

Prvi napad u trećoj deonici iskoristio je Figeroa da nastavi svoju seriju trojkom i tako odveo goste na dvocifrenu prednost, a Budućnost još jednom nije iskoristila svoj napad. Nakon dobre odbrane domaćih, Ferel je postigao prve poene za domaće u drugom poluvremenu. Brzo su se bacanjima Jaloua vratili gosti na +11, ali je Makundu snažno zakucao uz faul, međutim nije iskoristio dodatno bacanje. Usledila je još jedna dobra odbrana Podgoričana, nakon čega je Ferel fauliran na šutu za tri, uz treći faul Klepiša. Ferel je iskoristio sva tri bacanja i tako otišao na 11 poena, a Budućnost se približila na 37-43. Još jedna odbrana domaćih nije nagrađena poenima, trojka Mihailovića je izašla iz obruča.

Lep pas Vilijamsa De Paula je iskoristio da izvuče dva slobodna bacanja, koja je realizovao. Izgubljena lopta Budućnosti je mogla biti skupo kažnjena, ali je sjajni Makundu blokirao Figerou koji je ostao sam na trojci. Dobra odbrana Budućnosti nije nagrađena košem, a Figeroa je snažno zakucao na drugoj strani za +10. Nakon ofanzivnog skoka Makundu pogađa za dva. Još jedan faul Budućnosti za dva bacanja načinio je Ferel, a Nunjez je bio polovičan sa linije penala. Još jedan koš Makundua smanjio je prednost, ali nakon toga je usledila trojka Dadijea koja vodi goste na dvocifrenu prednost 41-51.

Marvin Džouns je pogodio samo jedno bacanje, a nakon toga Ferel pravi svoj treći faul. Figeroa nastavlja sa fantastičnom utakmicom I pogađa flouter za +11. Nunjez je poslao Mihailovića na liniju slobodnih bacanja, a crnogorski reprezentativac je iskoristio oba penala. Usledio je fantastičan pas Vilijamsa na drugoj strani za 2+1 Dadijea, koji je promašio dodatno bacanje, međutim Ulm je uhvatio ofanzivni skok, pa potom još jedan, ali Budućnost se oba puta dobro odbranila, nakon čega Mekinli Rajt gubi loptu, a Brendon Pol pravi nesportsku ličnu grešku. Domaći navijači nisu bili zadovoljni sudijskom odlukom, počeli su da ubacuju sitne predmete na parket, pa je utakmica na kratko prekinuta.

Dadije je promašio prvo od dva bacanja nakon neportskog faula, dok je drugi put bio precizniji, ali je klupa Budućnosti dobila tehničku grešku, pa je Dadije pogodio još jedno bacanje I odveo Ulm na najvećih +13. Sledeći napad nije iskoristila Budućnost, ali na njihovu sreću nije ni Ulm iskoristio svoj, Dadije je nagazio aut liniju. Makundu je iskoristio svoje fizičke predispozicije I iznudio je dva bacanja, koja je pogodio. Nakon loših napada obe ekipe, Kamenjaš je fauliran i nakon dva bacanja smanjio je prednost na jednocifrenu, 48-57. Penali su se nastavili, ovog puta je Dadije imao opet dva bacanja, koja je iskoristio. U poslednjem napadu Mekninli Rajt se okliznuo, a Pol je promašio trojku, tako da je posle trideset minuta Ulm otišao na pauzu sa +11.

Fantastična Budućnost na krilima Megija i Rajta obezbedila produžetak

Prvi napad u poslednjoj deonici iskoristio je Kamenjaš da sa linije penala smanji prednost Ulma na 50-59, nakon čega je izvukao I faul u napadu Brecela. Kamenjaš nije pogodio u sledećem napadu, što je kaznio De Paula nakon ofanzivnnog skoka, a nakon još jednog lošeg napada Podgoričana Figeroa je pogodio trojku, koja je odvela Ulm na +14 I naterala Žakelja da traži tajmaut. Kamenjaš je nastavio odlično u poslednjoj četvrtini I opet pogodio, a nakon promašaja Vilijamsa I novog ofanzivnog skoka kamenjaša Mekinli Rajt pogađa trojku. Fantastična odbrana Budućnosti nije nagrađena poenima, Rajt je promašio. Nakon još jednog lošeg napada svog tima, Gavel je zatražio tajmaut.

Prodor Tanaskovića doveo je domaće na 57-64, a još jedna odbrana Budućnosti omogućila im je da se još približe, nakon dva ofanzivna skoka posle kojih je uledila trojka uz faul Flečera Megija, uz pomoć čega Budućnost smanjuje na samo +3. Nakon toga Kamenjaš je ukrao loptu, a Megi je pogodio još jednom, I tako svojom serijom od 7 poena je doveo Budućnost do izjednačenja I izazvao erupciju u prepunoj Morači.

Klepiš je u sledećem napadu uzvratio trojku, a Megi je potom promašio. Na pet minuta do kraja Tanasković je napravio svoj 4. faul. Odbranila se Budućnost, što je krunisao trojkom Rajt, koji se probudio u poslednjoj četvrtini. Nakon koša sa poludistance Ferela, Budućnost je povela posle dužeg vremena 69-67. Potom je Flečer Megi napravio I svoj četvrti faul, I to na šutu za tri poena Jaloua, koji je pogodio 2/3 bacanja I tako smo došli do novog izjednačenja. U sledećem napadu Megi je promašio sa velike udaljenosti, a Nunjez je pronašao Vilijamsa koji je vratio prednost gostima 69-71.

Rajt je nastavio sa sjajnim šutem u četvrtoj četvrtini, ubacio je svoju treću trojku I tako obezbedio novu prednost domaćima. Usledila su dva bacanja Nunjeza na minut I po do kraja, promašio je oba, ali Podgoričani nisu dobro zagradili I tako je Vilijams stigao do ofanzivnog skoka, a četvrti faul Kamenjaša poslao ga je na liniju bacanja. Vilijams je bio polovičan, a potom je Kamenjaš I izgubio loptu, pa odigrao dobru odbranu.

Na 36 sekundi do kraja imali smo mrtvu loptu za koju su skakali Ferel i Jalou, gde je Jalou je odneo pobedu, nakon čega je napravio faul u napadu I tako omogućio domaćima 14 sekundi da pokušaju da pobede, ali to Budućnost nije iskoristila, tako da je utakmica otišla u produžetke.

Pad koncentracije u produžetku koštao Budučnost pobede

Ferel je napravio četvrtu ličnu grešku na samom početku produžetka, što je iskoristio Nunjez koji je pogodio oba bacanja. Na drugoj strain Megi pogađa daleku dvojku, ali nisu uspeli domaći da se odbrane, a potom su I izgubili loptu na svojoj polovini, nakon čega je Ferel po treći put skakao za loptu, I po drugi put je bio bolji, a Mihailović je fauliran I dobio je dva bacanja, koja je pogodio. Budućnost je nakon udvajanja kažnjena trojkom Figero koji je ostao sam u korneru. Nakon trojke Mihailović gubi loptu, ali je Vilijams promašio gotovo, međutim na drugoj strani Megi promašuje trojku. Sjajan napad Budućnosti I poeni Kamenjaša na asistenciju Mihailovića. Nakon još jedne izvanredne odbrane Podgoričana Mihailović je uzeo prerano šut za tri koji je promašio. Vilijams pravi faul u napadu na minut I 40 sekundi do kraja, što Budućnost nije iskoristila jer je Rajt izgubio loptu. Ulm pogađa na drugoj strani za 78-81.  Ferel pogađa za dva na 50 sekundi dovodi svoj tim na samo pola koša zaostatka. Potom je Vilijams sjajno pronašao Figerou koji je ostao sam u korneru, I kaznio je to trojkom 80 84. Još jedna greška domaćih, nakon čega Mihailović pravi faul na 11 sekundi do kraja. Nunjez je još jednom promašio oba bacanja, ali Podgoričani su dozvolili ofanzivni skok gostima, za konačan rezultat 80-84.

Još nije sve gotovo, ali kao da jeste

Budućnost je na domaćem terenu savladana u verovatno i najvažnijoj utakmici u Evrokupu ove sezone. Sada je gotovo nemoguće da se izabranici Andreja Žakelja dokopaju šeste pozicije koja ih vodi dalje. Veliki broj gotovo amaterskih grešaka, kao i veliki broj izhitrenih šuteva koštali su Budućnost pobede pred svojim navijačima. Iako su se ,,digli” u poslednjoj četvrtini sjajnim šutem, Podgoričani nisu uspeli tako da igraju do kraja, pa je nakon serije loših odluka pobeda ipak pripala gostima iz Nemačke, koji nakon 16. kola imaju skor 9-7 i nalaze se na četvrtom mestu grupe B Evrokupa, a Budućnost se sa skorom 6-10 nalazi na osmom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *