Biti ili ne biti u dolini Adiđe

Ostala su nam još dva kola do kraja regularnog dela Evrokupa, a ukoliko žele da se nađu u sledećoj fazi izabranici Andreja Žakelja će u sredu uveče morati da pobede ekipu Trenta, u susretu koji počinje u 20 časova, ali će morati da im se poklope i još neki rezultati.

Ova utakmica je podjednako važne za obe ekipe, Budućnost je trenutno na skoru 6-10, dok je Trento bolji za jednu pobedu, kao i Turk Telekom i Aris, tako da će Podgoričani, kao i Italijani, pomno pratiti i duele te dve ekipe (Ulm će biti domaćin Arisu, dok će Turk Telekom ugostiti Burg).

Turbulentna sezona u Podgorici

foto: ABA liga

Sigurno se u Budućnosti nisu nadali ovakvom razvoju situacije. Smena trenera, dolasci i odlasci igrača u sred sezone, doveli su tim u poziciju da se grčevito bori kako bi uopšte ušao u plej-of Evrokupa. Izabranici Andreja Žakelja će biti u punom sastavu pred najvažniji meč u dosadašnjem delu sezone, s obzirom da prema njegovim rečima Mekinli Rajt nije ozbiljnije povređen nakon utakmice sa Megom.

Ovo predstavlja veliko olakšanje za Budućnost, s obzirom na to da je Rajt najbolji strelac ekipe u Evrokupu, sa 12,8 poena u proseku. Uz to jako je bitno da Jogi Ferel nastavi sa dobrim partijama koje pruža od početka 2024. godine, u kojoj na šest utakmica u svim takičenjima beleži 12,5 poena i 5,2 asistencije u proseku. Nije Ferel jedini koji je u dobroj formi. Kenan Kamenjaš je od svog povratka u Budućnost najkorisnij igrač ekipe, sa prosečnim indeksom 14,8.

Budućnosti je neophodno šutersko buđenje. Oni su trenutno predzadnji po procentu ubačenih trojki u Evrokupu, sa svega 31,8%. Najbolji šuter za tri poena ekipe Budućnosti je Brendon Pol koji šutira 33% za tri poena, dok osim njega niko drugi nema preko 30% šuta sa distance. Šut nije jedini problem Podgoričanima. Verovatno je i veći problem ekipi iz glavnog grada Crne Gore skok. Trenutno su poslednji u Evrokupu po broju uhvaćenih skokova po utakmici, sa samo 28,8 skokova. Možemo reči da se situacija malo popravila dolaskom Kenana Kamenjaša, koji je dodao svojih 5,3 skokova, ali je i dalje jako loša.

Glavni adut Budućnosti je sigurno odbrana. Ekipa se nalazi na osmom mestu po broju dozvoljenih poena po utakmici, sa 81,9 poenom koji protivnici postižu. Takođe drže visoko šesto mesto po broju ukradenih lopti. Igrači Budućnosti prosečno ukradu 8 lopti po utakmici, a najbolji u ovom parametru je Kenan Kamenjaš koji prosečno ukrade dve. Uz ovo izabranici Andreja Žakelja prosečno pogađaju 76,6% svojih penala, što ih drži na petom mestu po toj metrici u Evrokupu.

Domaćini su upali u “crnu” seriju

foto: Eurocup

Ekipa Trenta je u tek nešto boljoj situaciji od Budućnosti, s obzirom na to da imaju pobedu više, ali ni domaćinima ne cvetaju ruže. Ekipa koju sa klupe predvodi Paolo Galbiati je od poslednjih osam utakmica izgubila čak sedam puta. Da stvar bude još gora, u jednom od najvažnijih susreta ove sezone neće moći da računaju na mladog Kvina Elisa, koji će zbog povrede pauzirati od dva do tri meseca.Izostanak mladog Britanca predstavlja veliki udarac za Trento, ako uzmemo u obzir da im je on bio treći najkorisniji igrač u Evrokupu ove sezone, sa prosečnim indeksom 11,3.

Najbolji strelac ekipe je Kamar Boldvin, koji prosečno beleži 15 poena, a uz to je i najbolji asisten ekipe sa 4,7 asistencija u proseku, te na kraju treaba dodati da je i najkorisnij igrač Trenta sa prosečnim indeksom 15. Nesumnjivo je da će Boldvin predstavljati najveći problem odbrani Budućnosti. Ali ne i jedini. Andrejs Gražulis je drugi najbolji strelac ekipe sa 12,8 poena u proseku, uz to je i najbolji skakač ekipe sa 5,4 skoka po utakmici, a pored toga predstavlja drugog najkorisnijeg igrača Trenta sa prosečnim indeksom 13,2. Letonac je nakon odličnog Svetskog prvenstva svoje igre preneo i na klupski nivo, mada je i on u padu forme, o čemu govori činjenica da je na prethodne četiri utakmice postigao svega 16 poena sveukupno, odnosno tačno četiri poena na svakoj utakmici.

Poput Budućnosti i Trento se muči sa šutem sa distance. Po tom parametru oni su svega jedno mesto ispred Budućnosti, sa 32,1% šuta za tri na ekipnom nivou, ali za razliku od Budućnosti Trento šutira 29,2 trojke po utakmici, što ih stavlja na drugo mesto u Evrokupu. Takođe, odbrane obe ekipe su jako slične. Trento se po broju dozvoljenih poena nalazi jedno mesto ispod Budućnosti, odnosno oni dozboljavaju 82,9 poena svojim protivnicima. Najveća razlika, a ujedno i prednost Trenta, jeste skok. Trento se nalazi na šestom mestu po prosečnom broju skokova na utakmici, sa 32,3 skoka, a takođe su i peti po broju ofanzivnih skokova, sa 9,6 skokova pod košem protivnika. U ovom parametru dominira Derek Kuk, koji beleži 2,3 ofanzivna skoka po meču.

Tradicija je na strani Budućnosti

Daleko su ovi timovi od neznanaca. Zapravo, večeras nas očekuje osmi susret ove dve ekipe. Prvu utakmicu su odigrali još 2018. godine, kada je bolja bila ekipa Budućnosti. U narednih šest utakmica Podgoričani su pobedili 4 puta, što čini sveukupni skor 5-2 u korist izabranika Andreja Žakelja. Ovo će biti četvrta utakmica koja će se odigrati u Trentu, a međusobni skor i ovde pripada gostima, jer je Budućnost ostvarila dve pobede u Italiji, a Trento samo jednu.

Očekuje nas utakmica dve defanzivno jake ekipe. Verovatno i najvažnija utakmica dosadašnjeg dela sezone za obe strane. Pobeda Budućnosti donosi produženje nade za plasman dalje, dok će pobedom Trento učiniti ogroman korak ka plasmanu u sledeću fazu drugog najelitnijeg evropskog takmičenja Jedno je sigurno, ni jedni ni drugi više nemaju pravo na grešku, i sigurno će dati sve od sebe da dođu do pobede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *