Bečirović odgovorio na prozivke: Poštujem Sagadina ali iznosi laži

Bivši sportski direktor Cedevita Olimpije, Sani Bečirović, govorio je za slovenačke portale 24.ur i dnevnik.si nakon što ga je najtrofejniji slovenački trener, Zmago Sagadin, targetirao kao krivca za neuspešnu sezonu slovenačkog kluba.

Podsećamo, iskusni slovenački stručnjak je u razgovoru za dnevnik.si , aktuelnog generalnog direktora Panatinaikosa okrivio za angažman Simonea Pianigianija, a samim tim i za jednog od najodgovornijih za lošu sezonu Cedevita Olimpije. Kako Sagadin, koji prati i redovno komentariše dešavanja na regionalnoj košarkaškoj sceni, kaže, potpisivanje Italijana “maslo” je Bečirovića i Borisa Gorenca:

“Pianigiani je zamisao bivšeg sportskog direktora Sanija Bečirovića i Borisa Gorenca, njegovog agenta. Čelnici Olimpije uspeli su ga uveriti da je pravi čovek, iako je bilo jasno da nije. Kada sam video da tim sa novim trenerom započinje sa treninzima 21. avgusta, nisam mogao verovati. Trebalo je da se okupe već 1. avgusta. Uprava Cedevita Olimpije očigledno nije uradila dobar skauting i ne poznaje trenere. Pitanje je kako stoje stvari sa igračima”.

foto: KK Cedevita Olimpija

Bečirović, koji ističe da je navikao na kritike, poželeo je da ispriča svoju stranu priče. Slovenački portal 24.ur je sa proslavljenim košarkašem razgovarao u Atini, a njegov komentar na Sagadinovu izjavu preosimo u celosti:

“Letele su neke izjave i upućene su kritike na moj račun. Tu posebno mislim na gospodina Sagadina, koga izuzetno poštujem, ali ne mogu da ignorišem činjenicu da se u ‘kafanskim pričama’, a sada i javno, spominje moje ime u vezi sa gospodinom Pianigianijem. Navodno sam ja kriv za sve to, što nije istina. Moj cilj je svakako bio dovesti velikog trenera i postići rezultate u skladu sa ciljevima postavljenim tokom mog angažmana. Međutim, ne mogu da ignorišem to što gospodin Sagadin tvrdi da je to bila moja odluka, jer to su laži i smatram da je neophodno to i javno demantovati.”

Dublje u temu, ušao je Bečirović u razgovoru za dnevnik.si. U velikom intervjuu za slovenački portal, odgovorio je na Sagadinove optužbe:

“Sve dok su neke stvari na nivou glasina i razgovora uz kafu, nemam problema s tim. Kada radite na ovakvim pozicijama, takve stvari morate očekivati. Međutim, kada me neko, ko je ostavio dubok trag u slovenačkoj košarci, javno optuži i iz ne znam kojeg razloga u meni traži krivca ili osobu koja je odgovorna za lošu sezonu Cedevita Olimpije, nemam drugog izbora nego da ga posavetujem da ne veruje svemu što mu serviraju oni koji s njim piju kafu, kao i da sledeći put proveri informacije. Jedino, što su čelnici Cedevita Olimpije od mene tražili, jeste da zbog mojih dobrih odnosa sa Panigianijem, ostvarim prvi kontakt sa trenerom. Od tog trenutka, to je postala odgovornost novog sportskog direktora i rukovodstva kluba. to je bila stvar novog sportskog direktora i uprave kluba. Olimpija je veliki klub, koji ima strukturu i način rada koji svi poštuju. Ja sam pratio taj način rada, kao i oni koji dolaza posle mene. Pratio sam ga i oni koji su došli za mnom idu za njim. Kada se rodi ideja o igraču, treneru, promeni poslovanja ili bilo čemu drugom, o toj ideji će razmatrati Upravi odbor i odlučiti da li daje zeleno svetlo. Apsurdno je, kako Zmagdo Sagadin nameće, da sam ja bilo koga doveo i ubedio. Poslovanje klube, kakvo je poznavao, gde jedan čovek odlučuje o svemu, više ne postoji. Svi znamo gde je takav način rada doveo Olimpiju. Godinama je finansijski visila o koncu i nekoliko puta dolazila na ivicu bankrota”.

U nastavku razgovora ističe da nakon ostvarenog prvog kontakta, nije učestvovao u pregovorima između kluba i italijanskog stručnjaka:

“U februaru sam obavestio klub da imam ponudu Panatinaikosa. Moj ugovor sa Cedevita Olimpijom je trebao isteći 1. juna ali nakon što je postalo jasno da su pregovori sa grčkim klubom konkretni, nisam želeo da učestvujem u odlukama koje se tiču predstojeće sezone. Čelnici Olimpije su me zamolili da sarađujem sa novim sportskim direktorom i da razgovaramo o potencijalnim izborima kada je reč o mestu šefa stručnog štaba. To je bilo sve. Izostavljen sam iz svih daljih odluka, jer sam želeo da izbegnem upravo ovo što se sada dešava. Nije prvi put da slušam kritike na moj račun ali ovo jeste prvi put da neko javnom upire prstom u mene i to ne mogu dozvoliti. To što Zmago Sagadin govori su laži i besmislice”.

O ponudi Panatinaikosa izvestio je generalnog direktora Davora Užbinca u februaru. Nešto kasnije, otputovao je u Atinu i dogovorio saradnju. Tada je Olimpija krenula sa aktivnom potragom za Bečirovićevim naslednikom. Slovenac jeste sa novim sportskim direktorom radio nešto više od mesec dana ali kako kaže, u pregovorima sa italijanskim stručnjakom nije učestvovao, niti zna nešto o detaljima njegovog ugovora sa Cedevita Olimpijom.

“Sa Vladom Ilievskim sam sarađivao jer je rukovodstvo kluba htelo da ga upoznam sa protokolima i načinom poslovanja kluba, kako bi mu lakše bilo tokom leta. Nisam čak ni znao detalje saradnje sa Pianigianijem, kao što su trajanje ugovora, finansijski aspekti, detalji o igračima i slično. To mogu i da potkrepim brojnim dokazima. Sve imam crno na belo, upravo zbog toga jer sam se plašio da će se u slučaju neuspeha tražiti žrtveni jarac. Tu ne mislim na rukovodstvo klubu, već na ljude koji šite dezinfromacije. Zbog čega to rade, ne znam”.

foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevžer

Na pitanje da li je znao da Pianigiani želi da se reši Murića, Dragića i Omića, kaže da se nakon razgovora sa Panatinaikosom, u dogovoru sa Olimpijom, fokusirao na poslove novog kluba:

“Kada je reč o selekciji, imao sam viziju. No, kada je postalo jasno da ću karijeru nastaviti u Panatinaikosu, fokus sam prebacio na novi klub (naravno u dogovoru sa Olimpijom). Jedini potez, kojim sam uticao na aktuelnu sezonu jeste angažovanje Gregora Glasa polovinom prethodne sezone”.

Neuspeh Pianigianija nije želeo da komentariše, već je situaciju prokomentarisao gledajući je sa aspekta sportskog direktora:

“Veoma je izazovno istovremeno zadovoljiti zahteve i želje trenera, klupske politike i budžeta, te takođe ispuniti želje agenata i javnosti. Kao sportski direktor, konstantno tražite ravnotežu, izbegavate višak pritiska i tereta sa raznih strana i trudite se da što manje toga dotiče tim. To je tanka linija ili čarolija gde možete da vidite ko je uspešan, a ko ne. Slično je sa trenerima. Postoje okruženja u kojima ne mogu postići uspeh, a posledice su porazi i loša atmosfera”.

Za kraj razgovora, govorio je o novom klubu:

“Raditi u klubu kakav je Panatinaikos, predstavlja ogromnu čast i privilegiju ali istovremeno i veliku odgovornost. Prvi dani u klubu podsetili su me na početke u Cedevita Olimpiji kada ne znate odakle da počnete jer želite da promenite mnogo toga, za šta vam je potrebno vreme i razumevanje okoline. Izbori igrača i trenera predstavljali su ogroman stres jer sam bio svestan važnosti tih prvih utakmica. Loš početak sezone ne bi jamčio podršku okoline i navijača. Sve je lako moglo otići u pogrešnom smeru. Da smo razgovarali pre dve sedmice, pričali bi smo o Panatinaikosu kao senzaciji Evrolige jer je sve išlo glatko za nas. Kada se osvrnem, zadovoljan sam. Međutim, ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške predsednika Dimitrisa Gianakopulosa, ljudi oko mene i trenera Ergina Atamana. Kada je reč o performansu ekipe, tu mogu govoriti samo u superlativu”.

Na pitanje kako balansira rad sa dve svojeglave ličnosti, Atamanom i Gianakopulosom, Bečirović kaže:

“Povremeno dolazi do nesuglasica ali to je potpuno normalno. Važno je znati apsorbovati pritisak. Moj zadatak, u vezi sa vizijom i konstrukcijom tima, je suočavanje sa pritiskom i emocijama svih uključenih. Sa jedne strane, moram razumeti predsednika koji je odlučio vratiti Panatinaikos na staze stare slave i uložio ogromna finansijska sredstva u to. S druge strane, tu je trener koji je osvojio Evroligu dva puta, verovatno bi je osvojio i treći put da nije bilo pandemije. On ima svoje osobine, zahteve i viziju. Nije lako plivati u svemu tome, ali ja nisam tip osobe koji bi plakao ili tražio izgovore. Trudimo se i krećemo se u pravom smeru. Najvažniji u sportskom svetu su navijači. S obzirom na to da je dvorana Oaka puna i da su utakmice rasprodate, to je potvrda da radimo dobro”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *