PAO u Areni želi pobedu i četvrto mesto

Polako se zahuktava stanje na tabeli Evrolige, ulazi se u sve neizvesniju završnicu ligaškog dela takmičenja. Atinski “Zeleni” dolaze u Beograd sa namerom da pobede košarkaše kluba sa Malog Kalemegdana. U 30. kolu Evrolige Crvena zvezda dočekaće Panatinaikos u “Štark Areni”.

Foto: Euroleague Basketball

Crveno-beli bez pleja i plej-of želja

U Zvezdi je ove sezone gotovo sve što je moglo da krene po zlu, krenulo. Od velikog broja pehova i čestih povreda igrača, do nekoliko olako ispuštenih utakmica koje su mogle itekako uticati na trenutnu poziciju ekipe na tabeli elitnog evropskog takmičenja.

Kada već spomenusmo povrede, trener Janis Sferopulos neće moći da računa na već povređene Topića i Tomkinsa, nedavno operisanog Jaga, ali i kapitena Branka Lazića. Kakva takva nada “Delijama” ostaje najava da postoji “mala šansa” da se na parket vrati Miloš Teodosić. Pitanje je koliko je bitno “forsirati” popularnog Tea sada kada su šanse za dobar plasman u Evroligi odavno izgubljene.

No, crveno-beli, u kakvom god sastavu izašli, moraće da pruže maksimum jer se klub sa Malog Kalemegdana nalazi u seriji od pet vezanih poraza u Evroligi. Pretpostavivši kako neće biti “klasičnog” pleja, moraće grčki stručnjak da improvizuje.

Najočigledniji kandidat je Adam Hanga koji već par meseci igra kao rezervni plejmejker. Ovu ulogu bi vrlo lako mogao da dobije i Nemanja Nedović, koji je jedan od retkih “ball handler-a” u trenutno okrnjenom sastavu Zvezde.

Foto: Euroleague Basketball

Atamanova četa u sjajnoj formi

Letos je Panatinaikos napravio pravi “bum” na transfer pijaci. Vlasnik PAO-a Janakopulos je rešio da “odreši” kesu i dovede svom novom treneru svakog igrača kojeg dotični poželi. Ergin Ataman je tako počeo građenje tima od nule i po svojim željama. Početak sezone nije bio tako bajkovit, ali se od početka ove nove kalendarske godine atinski tim pretvorio u pravu mašinu.

U poslednjih 16 kola imaju 12 pobeda koje su obezbedile borbu za četvrto mesto i prednost domaćeg terena u plej-of seriji. Na ruku im ide poraz Olimpijakosa prethodne večeri, a itekako bi značilo ako bi se i Fenerbahče “okliznuo” na svom terenu protiv Barselone.

Kako sezona odmiče, sve jasnije se ocrtavaju uloge pojedinih igrača u timu. Udarne igle ekipe su Kendrik Nan, Matijas Lesor i Kostas Slukas. Kao sjajna podrška pomenutom triu svojim sjajnim sezonama se ističu Marius Grigonis, Konstantinos Mitoglu i Džerijan Grant.

Panatinaikos deluje kao tim koji u Beograd dolazi da se “prošeta” i “završi posao”, ali stari lisac Ataman sigurno neće dozvoliti svojim izabranicima bilo kakvo opuštanje jer je “ranjeni lav” najopasniji.

Bogata istorija duela ova dva tima

Crveno-beli i Zeleni su se sastajali 19 puta do sada u Evroligi. Trenutno u međusobnom skoru prednost ima grčki klub, 11-8. Ipak, u beogradskim duelima prednost ima srpski tim, 6-3. I da kompletiramo priču o međusobnim duelima, PAO je u seriji od četiri pobede u nizu, poslednja je bila poprilično jednodimenzionalna, a uzevši u obzir trenutnu formu, realno je očekivati i petu.

Kada “zagrebemo” malo po statistici, videćemo da je prednost timova raspodeljena u odnosu 50-50 po raznim statističkim parametrima. Zvezda ima prednost na ofanzivnom skoku ( 12.1 skok po meču ) kao drugoplasirana ekipa takmičenja naspram dvanaestoplasiranog protivnika ( 9.9 skokova po utakmici ). Sa druge strane, najbolji kradljivci evroligaškog karavana su košarkaši PAO-a sa 7.3 ukradene lopte po meču.

Svakako, biće ovo duel dve ekipe različite motivacije, a čija volja će biti jača, ostaje nam da vidimo.

Dvadeseti duel ova dva tima zakazan je s početkom u 20 časova u “Štark Areni”.

Uroš Stevanović

Urednik portala FlouterNET

Related Posts

Večiti u problemima, moraće da se sele iz Arene!

foto: KK Partizan MozzartBet Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan moraće na nedelju da promene lokaciju odigravanja utakmica, a sve to zbog održavanja teniskog turnira u periodu od 2. do…

Zadar lovi pobedu nad Zvezdom u “Krešinom domu” posle pet godina

Foto :Aba liga/KK Zadar/Zvonko Kucelin Koraškaši Crvene zvezde gostuju ekipi Zadra u okviru šestog kola ABA lige. Zadar nije najbolje počeo sezonu u ABA ligi, što je razumljivo, s obzirom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Večiti u problemima, moraće da se sele iz Arene!

Večiti u problemima, moraće da se sele iz Arene!

Crno-beli očekuju pune tribine i šestu pobedu

Crno-beli očekuju pune tribine i šestu pobedu

Zadar lovi pobedu nad Zvezdom u “Krešinom domu” posle pet godina

Zadar lovi pobedu nad Zvezdom u “Krešinom domu” posle pet godina

Jasikevičius nakon poraza od Panatinaikosa: Najviše me brine što ne vidim zajedništvo

Jasikevičius nakon poraza od Panatinaikosa: Najviše me brine što ne vidim zajedništvo

Sferopulos govorio pred gostovanje Zadru, Nedović pod upitnikom

Sferopulos govorio pred gostovanje Zadru, Nedović pod upitnikom

Triler završnica pripala Panatinaikosu!

Triler završnica pripala Panatinaikosu!
Verified by ExactMetrics