Ataman – simbol Efesa i nova nada Panatinaikosa

Ergin Ataman je već neko vreme jedno od najzvučnijih trenerskih imena u evropskoj košarci. Vodio je mnoge turske klubove sa kojima je postizao velike uspehe i osvajao trofeje, a najveću slavu stekao je upravo u prethodne dve sezone kada je dva puta u nizu osvojio Evroligu i time uradio nešto što su uspela samo dva trenera u istoriji – Željko Obradović i Božidar Maljković.

izvor: Euroleague

Kao što smo najavili pre dva meseca, Ergin Ataman se nakon neverovatnih uspeha u Istanbulu seli u glavni grad Grčke gde će imati veliki izazov – podići posrnulog velikana!

Zlatno doba Anadolu Efesa

Klub iz Istanbula je osnovan pre 47 godina, a bitan faktor u evropskoj košarci predstavlja od sredine 90-ih godina prošlog veka. Od tada Efes igra Evroligu gde je, pod vođstvom renomiranih trenera poput Dude Ivkovića, Velimira Perasovića, Ufuka Saridže i Dejvida Blata uglavnom stizao do plej-ofa Evrolige, a najdalje jednom do fajnal-fora.

Od drugog povratka Atamana u Efes koji se desio pre šest godina, turski velikan je započeo svoje zlatno doba – već 2019. igrao finale Evrolige protiv CSKA, a prethodne dve sezone je predvođen sjajnim Vasom Micićem i Šejnom Larkinom bio evropski prvak. Za to vreme svojena su dva nacionalna kupa, ali i tri titule prvaka – od pre par dana.

izvor: YouTube/EuroleagueBasketball

Nakon neverovatne dve sezone, Atamanova ekipa je sada imala sezonu za zaborav u kojoj nije uspela čak ni da se plasira u plej-of Evrolige, što je postalo izvesno nakon poraza od Partizana u Istanbulu par kola pred kraj. Nakon neuspeha u elitnom takmičenju, usledilo je deklasiranje u prvom meču polufinala prvenstva protiv Fenerbahčea koji je slavio rezultatom 108-66 – ubedljivije nego ikad u istoriji.

Navijači Fenera su se naslađivali, a košarkaška javnost videla problem u tome što je Ataman mislima već u Atini. Međutim, nakon trojke Klajburna za pobedu u drugoj utakmici i dve pobede pred svojom publikom, Ataman svoju šampionsku eru u Efesu završava upravo tako – pobednički, šampionski, osvojivši titulu u finalu protiv Karšijake!

izvor: YouTube/Euro Basketball Highlights

Novi slavni dani Panatinaikosa?

Panatinaikos iz Atine – jedan od najtrofejnijih i najslavnijih klubova evropske košarke se već duže vreme nalazi u velikoj krizi. Redovno poluprazna OAKA, jako loši evroligaški nastupi i sada već dvogodišnje gledanje u leđa Olimpijakosu u Grčkoj. Sve je to bilo nezamislivo u slavnim danima Zelenih kada je trener i arhitekta svih najvećih uspeha bio Željko Obradović.

U Željkovoj eri osvojeno je čak pet titula evropskog prvaka, 11 titula i sedam kupova – za 13 godina provedenih u klubu. Panatinaikos je tada i platežno bio veoma moćan, pa je srpski trener imao i veliku podršku od strane tadašnjeg vlasnika kluba, pokojnog Tanasisa Janakopulosa.

izvor: YouTube/INVICTUS ACADEMY

Očigledno je Tanasisov sin, Dimitris Janakopulos odlučio da Panatinaikosu vrati stari sjaj tako što će krenuti od onog najbitnijeg za sportski sektor – trenera. Jasno je da i Janakopulos i Ataman priželjkuju velike stvari iz te saradnje, te da će atinski klub na terenu, tribinama, finansijski i organizaciono postati ponovo strah i trepet svim evropskim takmacima.

izvor: Euroleague

Pored dobrih ličnih uslova, nema sumnje da su Atamanu obećane i mogućnosti dovođenja najboljih evropskih igrača, a spekulacije za prelazak mnogih košarkaša u Atinu su već odavno krenule.

Rusmir Kratovac

Related Posts

Crno – bela simfonija na sceni – od danas i na terenu!

Na drugačiji i sa stanovišta uobičajenih događaja takve namene nesvakidašnji način, Partizan je predstavio sastav za narednu sezonu. Svima poznati “Dom sindikata” bio je poprište specifičnog spoja umetnosti i košarke,…

Dok palme njišu grane – potrebni remont ili estetske promene?

Da započnemo jednom alegorijom. Mesec je koji utiče na pojavu talasa na moru. Talasi zapljuskuju obalu praveći plaže, kao i erozijom formirajući stene. Mesec u Partizanovom svemiru jeste veliki Željko…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Denver produžio saradnju sa Marejom

Denver produžio saradnju sa Marejom

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?
Verified by ExactMetrics