Olimpija igra za plej-in, Baskonija da bi ga izbegla

U okviru 29. kola Evrolige očekuje nas duel Baskonije i Olimpije iz Milana, koji je istovremeno i duel dvojice najstarijih trenera u Evropi. – Etorea Mesine i Duška Ivanovića.

Duško Ivanović i Baskonija – savršen spoj

foto: Euroleague

Nakon što je po četvrti put seo na klupu Baskonije, Duško Ivanović je u potpunosti podigao ekipu koja je sezonu počela sa skorom 1-4, a sad se nalazi na 15-13, što ih stavlja na osmo mesto na tabeli najelitnijeg Evropskog takmičenja.

Najkorisniji igrač Baskonije ove sezone, sa prosečnim indeksom korisnosti 19.2, je Čima Moneke, koji prosečno bečeži 14.3 poena i sedam skokova, što ga čini najboljim skakačem tima, a zvanje najboljeg strelca pripada Markusu Hauardu, koji prosečno beleži 18.3 poena, zbog čega je on i drugi najbolji strelac Evrolige. Treba napomenuti i Tadasa Sedekerskisa, drugog najkorisnijeg igrača sa indeksom 15.7, kao i Kodija Milera-Mekintajera, koji je pre nešto više od mesec dana ostvario tripl-dabl učinak protiv Asvela.

Baskoniju je četvrta u Evroligi po broju postignutih poena po utakmici, sa 84 poena u proseku. Takođe, je ekipa koja se dosta oslanja na šut za tri poena, pa su trenutno prvi po broju šutnutih, ali i pogođenih trojki po utakmici, sa 29 šutnutih, odnosno 11 pogođenih trojki po utakmici. Ono što škripi je odbrana, s obzirom na to da su peta najlošija odbrana u Evroligi, koja prima 84 poena po utakmici, a takođe su i pretposlednji po broju ukradenih lopti, sa 5.6 ukradeih lopti po utakmici.

Turbulentna sezona u gradu mode

foto: Euroleague

Milano cele sezone igra toplo-hladno. To možemo videti i po tome što su nakon pobede nad Realom, koji je prvi na tabeli, izgubili od fenjeraša Asvela. Trenutno se nalaze na 12. mestu na tabeli, sa skorom 12-16. Milano na ovom susrtetu neće moći da računa na Đanpaola Ričija i Aleksa Pojtresa.

Nikola Mirotić je najkorisniji igrač Olimpije, koji uz indeks 18 beleži i 17 poena i 5 skokova, što ga čini i najboljim strelcem i skakačem ekipe, a uz to i predvodi ekipu po broju dabl-dabl učinaka sa dva dabl-dabla ove sezone. Iza njega je Šavon Šilds, koji uz indeks 17.8 dodaje i 16.5 poena, a Johanes Fojtman je sa indeksom 10 treći najkorisniji igrač Milana.

Olimpija se za razliku od Baskonije više oslanja na odbranu nego na napad. Trenutno su treća najbolja odbrana Evrolige, koja prima 77 poena po utakmici, ali su i treći najgori napad, koji postiže 77.2 poena po utakmici. Poput Bakonije, i Olimpija se u velikoj meri oslanja na šut za tri poena, te su peti po broju pokušaja, a četvrti po broju pogodaka, sa 27.2 šutnute trojke, odnosno deset pogođenih.

Ove ekipe su se do sada sastajale 24 puta, a Olimpija je trijumfovala 13 puta. Takođe, u poslednjih pet utakmica koje su ove dve ekipe odigrale, Baskonija je pobedila samo jendom, a Olimpija trenutno ima dve vezane pobede nad ekipom iz Vitorije.

Ukoliko gledamo formu u Evroligi, Baskonija je na poslednjih pet utakmica na skoru 3-2, dok je Olimpija na istom uzorku na skoru 2-3. Utakmica u Milanu završena je rezultatom 76:67, a Johanes Fojtman je bio najbolji pojedinac tog susreta. Nemački centar je imao dabl-dabl učinak, sa 19 poena i 12 skokova.

Ukoliko želi da ostane u trci za plej-in, Milano mora da juri treću uzastopnu pobedu protiv Baskonije, što neće biti lako, pogotovo zato što su i izabranici Duška Ivanovića motivisani, jer bi pobeda mogla da ih približi izbegavanju plej-in turnira, odnosno bili bi korak bliže obezbeđivanju plej-ofa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *