Monako juri drugo mesto u Vilerbanu

Evroliga nam donosi svoje 32. kolo i susret dva francuska predstavnika, Asvela i Monaka. Monaku bi pobeda značila u borbi za drugo mesto pred sam kraj sezone, dok Asvelu pobeda rezultatski ne znači ništa.

foto: Euroleague

Domaćini iza sebe nemaju baš sjajnu sezonu. Ekipa Asvela u ovaj duel ulazi sa trećim trenerom ove sezone, Pjerikom Pupeom, koji je nasledio Đanmarka Poceka, koji je prethodno nasledio Ti Džeja Parkera. Trenutno se nalaze na 17. mestu na tabeli, sa skoro 7-24.

Najkorisniji igrač Asvela ove sezone je iskusni Nando De Kolo, koji uz prosečan indeks 14, beleži i 12.2 poena. Njega prati najbolji “kradljivac” Evrolige, Paris Li, koji prosečno beleži 11.6 poena, 5.8 asistencija, i 1.7 ukradenih lopti po utakmici.

Asvel je četvrta najgora ekipa kako ofanzivno, tako i defanzivno. Postižu svega 78.2 poena po utakmici, dok dopuštaju protivniku 85.8 poena. Takođe su najlošiji i u broju pokušaja, pogodataka i procentu šuta za tri poena, sa 21.2 šutnute, odnosno sedam pogođenih trojki, što dovodi do realizacije 32.8%.

foto: Euroleague

Monako je uspeo da ponovi odlične igre od prošle sezone i ponovo se visoko kotira na tabeli Evrolige. Gosti se trenutno nalaze na trećem mestu, sa skorom 20-11, koliko imaju i Barselona i Panatinaikos, tako da je ovo veoma važna utakmica za “Kneževe”.

Monako predvodi najbolji strelac Evrolige, ne samo ove sezone, nego i svih vremena, Majk Džejms. Džejms je najbolji poenter, skakač i asistent ekipe, sa 19 poena, 4.4 skoka i pet asistencija. Iza njega je Alfa Dijalo, koji uz svojih 10.3 poena dodaje i 4.2 skoka.

Monako je ekipa koja igra dobro u oba smera. Sa 82 poena po utakmici napad Monaka se nalazi na osmom mestu u Evroligi, a sa 79.4 primljena poena su šesta najbolja odbrana. Takođe su ekipa sa najmanje izgubljenih lopti po utakmici, sa 9.2 izgubljene lopte. Ono što muči Monako su bacanja, koja realizuju svega 74.6%, što ih stavlja na pretposlednje mesto po tom parametru.

Ove dve ekipe su se do sada sastajali pet puta u okviru Evrolige, a skor je 4-1 u korist Monaka. Takođe, Monako je u seriji od četiri pobede nad Asvelom u Evroligi, a sveukupno u poslednjih devet susreta u svim takmičenjima Monako ima isto toliko pobeda.

Prethodnu utakmicu Monako je bio ubedljiv i savladao je Asvel rezultatom 89:71. Majk Džejms je ubacio 17 poena, uz četiri skoka i pet asistencija.

Izuzetno bitna utakmica za Monako, koji juri drugo mesto kako bi sebi olakšao put do fajnal-fora. Prošlo duplo-kolo ih je Milano neprijatno iznenadio, a jedva su pobedili i Valensiju, tako da moraju biti na oprezu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *