Janis Sferopulos: Ovo je moj novi dom

Trener beogradskih Crveno-belih, Janis Sferopulos, gostovao je u emisiji “Oni vole Srbiju” koja se prikazuje na kanalima Arena Sport. Tu priliku iskoristio je da govori o duelu sa svojim kolegom, Željkom Obradovićem kao i o svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

“Imali smo tri slobodna dana, imali smo vremena da se odmorimo, proslavimo pobedu i napunimo baterije.” – rekao je Sferopulos o pauzi koja je usledila posle Kupa u Nišu – “Bio sam u Solunu na tri dana. To je moj grad. Kad god se vratite kući imate puno obaveza, ali ja sam u mislima bio ovde jer ovo je moj novi dom”.

“Moj otac je bio fudbaler, igrao je u lokalnom timu, Apolonu, i reprezentaciji Grčke. Imao je dobru fudbalsku karijeru. Nažalost ni brat ni ja nismo pošli njegovim stopama. Obojica smo vrlo mladi izabrali košarku. Igrali smo u Kalamariju, predgrađu Soluna. Kada sam završio školu počeo sam da se bavim trenerskim poslom. Odmah sam počeo da treniram decu, to je bila sezona 1987/88” – opisao je početak svoje karijere grčki stručnjak.

“Imao sam tri ključna trenutka u svojoj karijeri.” – rekao je Sferopulos – “Prvi je bio kada sam iz amaterskog kluba, Apolona, gde sam bio trener 11 godina, prešao u profesionalni sport. To je bio veliki korak. Došao sam u PAOK na poziciju pomoćnog trenera”.

“Drugi korak je bio kada sam postao deo grčke reprezentacije. U PAOK-u sam bio od 1997. do 2001. Trener Kostas Petropulos me je pozvao da budem njegov asistent u reprezentaciji. Igrali smo na Evrobasketu 2001. Ostao sam sa trenerom Janisom Joanidisom do 2003. i 2004. sam sa trenerom Janakisom otišao na Olimpijske igre. To je bilo veliko dostignuće.” – nastavio je Sferopulos.

“Treći korak je bio kada sam se preselio iz Soluna. Bio sam u PAOK-u i otišao sam u Olimpijakos. To je bio veliki korak jer sam promenio grad. Imao sam porodicu, decu. Bila je to teška odluka. Prelomna tačka je bila kada sam počeo da treniram u Evroligi.” – rekao je Grk o svom prelasku u Atinu, pa nastavio – “To je bila moja prva godina u Evroligi i igrali smo finale. Nismo imali sreće jer smo igrali sa Realom u Madridu. Nisu osvojili titulu 20 godina i bilo je mnogo teško pobediti. Igrali smo finale i 2017. protiv Fenera u Istanbulu. Ponovo nismo imali sreće, bilo je veoma teško pobediti. Fener tada sa Željkom Obradovićem, bili su četiri godine za redom na ‘Fajnal foru’. Borili smo se ali bilo je veoma teško pobediti ih pred njihovom publikom. Dobro smo igrali, ali ne dovoljno dobro.” – zaključuje Janis Sferopulos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics