Indijana vreba Milvoki bez Janisa

Milvoki će ugostiti Indijanu u ”Fajzer forumu” noćas od 01:00. Trećeplasirani Baksi igraće protiv šestoplasirane Indijane, nakon što su u poslednjem kolu ispustili poziciju broj dva, gde bi ih u tom slučaju očekivala Filadelfija.

Susreti u regularnoj sezoni

Utakmice ovih ekipa u regularnom delu sezone odlikovao je veliki broj poena, a u pet odigranih utakmica Indijana je slavila čak četiri puta.

  • Indijana – Milvoki 126:124 10.11.2023.
  • Milvoki – Indijana 119:128 07.12.2023.
  • Milvoki – Indijana 140:126 14.12.2023.
  • Milvoki – Indijana 113:122 02.01.2024.
  • Indijana – Milvoki 142:130 04.01.2024.

Ova serija i te kako da ima potencijala da bude jedna od najdužih i najzanimljivijih na Istoku. Na trećoj utakmici u regularnom delu dogodio se incident između Janisa i Pejsersa, kada igrači Indijane nisu hteli da Janisu daju loptu sa kojom je postigao svoj career high.

Izvor: Chaz NBA

Antetokounmpo i veliki upitnik za ovu seriju

Janis je doživeo povredu lista i sigurno neće igrati u prvoj utakmici, a verovatno ni u drugoj. Ne postoje precizne informacije koliko je ozbiljno istegnuće, ali svakako da će Rivers želeti što duži oporavak svog najboljeg igrača. Međutim, izostanak Janisa može uticati na tok ove serije, a pre svega na psihološki tok serije. Indijana vrlo lako brejkom u ove prve dve utakmice, može da preokrene momentum i zakomplikuje planove Milvokija.

Milvoki sa zdravim Janisom bi imao verovatno mnogo lakši zadatak, jer osim Tarnera nema ni jednog igrača koji bi fizički mogao da mu isparira. Janis je predomintan igrač i verovatno bi predvodio po broju datih poena u ovoj seriji. Koliko Janisu leži Indijana govori da je protiv njih u ovoj sezoni postigao career high od 64 poena, ali ni na ostalim utakmicama nije podbacio. Ubacivao je 54, 37, 64, 30 i 26 poena na susretima sa Indijanom ove sezone.

Bobi Portis – X faktor serije

Izostankom Janisa, najomiljeniji igrač publike, Bobi Portis bi se preselio u startnu postavu. Za slučaj da ekipa Baksa krene u potop ili da psihički pada, nema dileme da je Portis igrač koji tako nešto ne bi dozvolio. Portis je igrač koji raspaljuje publiku, podiže saigrače i protivničkim igračima ulazi pod dres. Tarner je nekoliko puta u svojoj karijeri umeo da burnije reaguje, a Portis je majstor za izvlačenje negativnih emocija iz protivnika. Milvoki je u nekoliko utakmica bio bez Janisa, a Portis je često umeo da iskoči, a jedna od prvih utakmica koja mi je u sećanju jeste utakmica protiv Sansa kada je Portis bio ubitačan. Imao bih smelosti da kažem, da napad Milvokija tečnije deluje kada Janis nije na parketu.

Izvor: Milwaukee Bucks

Odbrana Lopeza i Tarnera

Dolaskom Dok Riversa može se reći da su Baksi popravili svoju odbranu, a pre svega odbranu u tranziciji. Indijana puno trči i igra veoma brzo, a u takvom ritmu defanzivna tranzicija će morati da bude na nivou. Sigurno da će Rivers neke segmente odbrane prilagoditi ovoj seriji, ali sa Bruk Lopezom na terenu, Milvoki će jednostavno morati da igra drop odbranu na piku, a mišljenja sam da Indijana i Tajris Haliburton to mogu kažnjavati.

Sa druge strane, sa Tarnerom na terenu Indijana će takođe igrati neku vrstu drop odbrane što će im po meni biti mnogo isplatljivije nego drop odbrana Milvokija. Lilard u pik end rol igri svoje poene traži šutom za tri ili završnicom na obruču, tako da ne treba čuditi ako drop Tarnera zbog zaštite obruča bude uradio plodom.

Lilard i smela izjava sa početka sezone

Kada se dogodio trejd i kada smo dobili dvojac Janis – Dejm, izjave oba igrača su bile prepotentne. Najavili su nam svima kako njihovim spajanjem, ostatak lige ima da bude u problemu. Regularan deo sezone je prošao, a ostavili su tu i tamo utisak. Svakako na red je došao plejof, odnosno deo sezone kada će sve biti merodavno, pa tako i njihove izjave.

Lilard nam je možda na nekoj polovini svojih utakmica u Baksima pokazao svoje pravo lice, dok je na drugih pola izgledao prilično loše na terenu. Sa rovitim Janisem, Lilard je igrač koji će morati da u ovoj seriji pokaže zašto je doveden u Bakse. Indijana će na njega baciti Endru Nembarda, a verovatno i Ti-Džej Mekonela. Pomeranjem Beverlija u startnu postavu, možemo očekivati i pomoć odbranu na Lilardu i to baš od igrača koji će biti zadužen za Beverlija, jer se može očekivati da će se i kockati sa otvorenim šutevima Beverlija.

Dvojac Indijane – Sijakam i Haliburton

Indijana je mnogo dala za Sijakama, ali Sijakam je poprilično dobro odigrao, a u poslednjih mesec dana je možda bio i najbolji igrač Indijane na terenu. Ono što možda može da brine Pejserse, jeste da Haliburton nije na nivou iz prvog dela sezone, ali ne treba začuditi, ako se pojavi na tom nivou u ovoj seriji. Pre svega mislim na njegov skorerski nivo iz prvog dela sezone, jer njegova pas igra je maltene na sličnom nivou. Nakon povrede koju je doživeo, Haliburton kao da nije svoj šuterski. Step-bek i sajd-step šutevi za tri koji su krasili njegovu igru su na nekom osetno manje nivou.

Bilo je pitanje koliko će se zajedno uklopiti Paskal i Tajris, ali je to dobro izgledalo na terenu. Ono što je veliki minus za ekipu, jeste odsustvo Benedikta Maturina zbog povrede, koji bi za slučaj nekih lošijih trenutaka ovog dvojca, mogao da povuče ekipu.

Izvor: Indiana Pacers

Kriterijum suđenja i igra Indijane

U utakmicama plejina videli smo da nas očekuje fizički čvršća igra sa nešto više kontakta. Sudije su nametnule takav kriterijum i podosta je sigurno da će nas on pratiti i kroz plejof. Neki kontakti koji su bili čak i očigledni faulovi u napadu ili na šutu, jednostavno su samo dopušteni.

Indijanu je ove sezone krasila veoma lepa igra u napadu, lep protok lopte sa puno poena i otvorenih šuteva. Ono što može biti potencijalan problem, jeste da to ne pruže u plejofu, jer ne bi bili ni prva ni poslednja ekipa koja se ne bi snašla u tranziciji iz regularnog dela u plejof.

Već u prvoj utakmici ćemo imati prilike da vidimo da li će se Pejsersi snaći. Nadamo se jednoj kvalitetnoj seriji sa puno poena, u kojoj blagu prednost dajem Milvokiju zbog iskustva u plejofu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics