Haubica čije vreme tek dolazi – Markus Hauard

Ekipa Baskonije je prikupila simpatije mnogih ljubitelja košarke sa ovih prostora. Markus Hauard i Čima Moneke su definitivno dva najzanimljiva igrače Baskonije ove sezone.

Bez da želim da umanjim doprinose mnogih igrača, kako kapitena Tadasa Sedekerskisa i reprezentativca Srbije – Vanje Marinkovića, tako i Mekintajera koji je zabeležio tripl-dabl sa čak dvadeset asistencija.

Moneke nam se pokazao kao jedan all around igrač, koji donosi neverovatnu energiju na terenu, dok o Markusu možemo reći da je jedan od najtalentovanijih skorera Evrolige. Posle ovakve Hauardove nedelje, imao bih smelosti da napišem da je Markus trenutno i najbolji šuter u Evropi.

Vruća ruka Markusa Hauarda

Markus Hauard je u poslednjih nedelju dana ubacio okruglo sto poena. Da, dobro ste pročitali, čak 100 poena! Baskonija je zabeležila tri uzastopne pobede na domaćem terenu u ovoj nedelji, dve u španskom prvenstvu i jednu u Evroligi.

Glavni akter ovih utakmica je ubacio 100 poena. Dva puta po 37 poena u domaćem prvenstvu i 26 protiv Milana. Na prvoj utakmici protiv Barselone, Markus je ispalio čak 22 šuta za tri poena, a osam puta je pogodio. Nakon te utakmice sledio je meč protiv tima iz Italije na kojem je šutirao 9/17 iz igre, gde je ubacio četiri trojke. Šuterski najraspoloženiji bio je protiv Granade ove subote, gde je šutirao 10/14 za tri poena.

Naredni meč biće u utorak protiv Partizana u Beogradu, a izabranici Željka Obradovića i te kako će imati problema da zaustave Markusa nakon ovakve tri utakmice. Po Defense vs Position statistici, crno-beli su na poslednjih deset utakmica dopustili najviše poena protivničkim bekovima.

Playbook Duška Ivanovića i poverenje u Hauarda

Duško Ivanović ove sezone na klupi Baskonije radi izvanredan posao, a u ovom tekstu pozabavićemo se kako je Ivanović napad ekipe prilagodio Haurdu i koje su to akcije koje se igraju za Markusa Hauarda.

Glavna ideja Baskonijinog napada jeste da se napravi prostor za Hauarda iz kojeg može da igra jedan na jedan ili pik end rol. Hauard je neverovatan šuter i skorer i zbog toga ima potpunu slobodu i ogromno poverenje Duška Ivanovića.

Baskonija voli igru u tranziciji, a jedna od akcija koju igraju jeste TRANSITION SPNR. Gde najčešće Hauard kao igrač sa loptom dobija blok od Monekea i završava sa lakim poenima na obruču ili gde nakon defanzivnog skoka Kodi Miler Mekintajer povuče loptu i na strani odigra pik sa Kocarom.

Postoji nekoliko varijacija koje slede nakon TRANSITION SPNR, a jedna od njih je SPNR sa druge strane, gde uglavnom Mekintajer prebacuje loptu Marinkoviću ili Haurdu. Ova akcija često se završavala i lakim poenima unutrašnjih igrača nakon uspešne saradnje u piku.

Baskonija često koristi i DOWN SCREEN akcije za Hauarda koji se nakon bloka otvara na liniji za tri poena, odakle ima nekoliko rešenja. Prva je catch and shoot akcija, koja ukoliko ne prođe Hauardu otvara dva rešenje, a to su da driblingom i igrom jedan na jedan stvori sebi poziciju za šut ili lake poene na obruču. Takođe unutrašnji igrač koji je prvobitno napravio blok Hauardu, može da se uključi i odigra PNR.

Zašto je teško braniti Hauarda i koja sve rešenja ima Markus?

Šut za tri poena jeste glavno, ali ne i jedino rešenje koje Markus poseduje što ga čini izuzetnim skorerom. O kakvom se ofanzivnom igraču radi, govori nam da je gotovo na skoro svakoj evroligaškoj utakmici bio udvajan. Zbog neverovatnog šuta za tri, defanzivni igrač je osuđen da konstantno bude uz Hauarda kad god je u triple threat poziciji, što Markusu otvara mnoga druga rešenja koja poseduje, prvenstveno zbog svoje brzine.

Brzim prvim korakom se često oslobađao defanzivaca, gde bi ukoliko odbrana nije skupila imao poene na obruču. Osim toga Hauard može da završi flouterom ili mid range šutom nakon pika, ukoliko je odbrana previše duboko, čime mu ostavlja prostora za jednu od ovih opcija. Ne toliko često, ali kao jedno od rešenje jesu Hauardovi fadeaway šutevi iz reketa.

Kada su u pitanju pozicioni napadi, neizbežno je spomenuti i STAGGER akcije za Markusa. Gde su skrineri, najčešće Moneke uz Kostela ili Kocara. Dosta različitih opcija proizilaze iz STAGGER akcije Baskonije, a izdvojiću dve koje su po meni najbitnije jer se igraju za Hauarda. STAGGER + CROSS SCREEN + BACK SCREEN, nakon kojeg Markus uzima šut za tri. I STAGGER + CROSS SCREEN, a zatim SPAIN PNR nakon kog Hauard takođe uzima šut za tri.

Jedna od akcija koju Ivanović čuva za klač momente i završnice utakmica jeste SCREEN SCREENER akcija, koja je presudila Crvenoj zvezdi u Beogradu, gde je Markus imao odličnu utakmicu.

Svima nam je u sećanju nekoliko neverovatnih trojki sa tog meča koje je pogodio Hauard, a meni lično najupečatljivija jeste bila trojka u tranziciji sa nekih osam metara. Ova trojka i još neki šutevi koje je Hauard uzimao glavni su pokazatelji koliku slobodu ima ovaj američki bek, kao i koliko poverenje Duško Ivanović ima u njega.

Svetla budućnost tima iz Vitorije

Markus Hauard produžio je ugovor sa klubom do juna 2026. godine na početku ove sezone.

Hauard (24) je imao ugovor do juna 2024. godine, ali je posle dogovora sa čelnicima kluba odlučio da produži saradnju uz povećanje plate. Španski mediji tvrde da američki košarkaš ima klauzulu u ugovoru da ne može da pređe ni u jedan tim Evrolige.

Dobre vesti za navijače Baskonije se ne završavaju ovde…

Baskonija je skorije produžila i svog kapitena Tadasa Sedekerskisa na još pet godina, a u ugovoru će postojati i NBA klauzula, obzirom da preko bare postoji interesovanje za ovog sjajnog košarkaša.

Povratkom Ivanovića uz produženje bitnijih igrača, Baskonija je pokazala najviše ambicije kako u ovoj tako i u narednim sezonama. Osim pokazanih ambicija, Baskonija nam je pokazala i kako funkcioniše jedan ozbiljan klub.

Osim poslovanja kluba, sve pohvale zaslužuju i Duško Ivanović i ceo sportski sektor. Baskonija i ove godine igra veoma zanimljivu i gledljivu košarku, a čvrsto sam ubeđen da ćemo ih gledati i u plejofu. Uloge u timu su jasno raspoređene i ceo ambijent oko ove ekipe deluje prilično dobro.

U nastavku Evrolige, želim im sve najbolje, ali tek nakon utakmice odigrane u utorak uveče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics