Džanan Musa: Trofej je cilj, Micić i Vezenkov bi pokidali uz pravu priliku

Bosanskohercegovački reprezentativac i as Real Madrida, Džanan Musa, govorio je za portal Basket News o budućnosti u kraljevskom klubu, potencijalnom povratku u NBA i košarci u Bosni i Hercegovini.

Džanan Musa u španskoj prestonici igra sezonu iz snova. Real drži prvo mesto u Evroligi i već večeras ima šansu da prvi osigura nastup u doigravanju elitnog takmičenja. Musa je sa 13.7 poena, 2.6 skokova i 2.3 asistencije jedan od najvažnijih faktora ovog uspeha.

DOSLEDNOST

Doslednost je, kako Musa kaže, ključ dobrih rezultata njegove ekipe: “Mislim da je najvažnije to što smo u svaku utakmicu ušli boreći se kao da nam je poslednja. Imamo dobru hemiju, kako na parketu, tako i van njega. Ne zadovoljavaju nas sitnice. Lepo je osigurati doigravanje. Znamo da su naša trenutna forma i rezultati u Evroligi dobra stvar, no naš cilj je da osvojimo Evroligu”.

foto: Euroleague

Džananu će na kraju iduće sezone isteći ugovor sa Realom. Planove o budućnosti još uvek ne pravi jer je fokus usmeren na aktuelnu sezonu:

“Razgovaramo o budućnosti ali smo klub i ja saglasni da je za mene najbolje da ostanem fokusiran na tekuću sezonu i da pokušamo osvojiti Evroligu. Nakon toga, u dogledno vreme, mi ćemo sesti i popričati. Srećan sam ovde. Videćemo šta će se desiti”.

Na pitanje zašto ga povratak u NBA privlači, obzirom da je jedan od lidera najboljeg košarkaškog kluba u Evropi, dok je boravak u Sedinjenim Američkim Državama bio poprilično neuspešan, Musa odgovara:

“Nezgodno pitanje. Pokušavam da ostanem i budem srećan. No, kada NBA pozove, nikad se ne zna. Trenutno, sve što mogu reći jeste da sam srećan ovde. Jako dobro se ophode prema meni, zato ne želim da govorim o drugim opcijama, jer bih ih tako izdao. Ja sam odan čovek, tako da, ostaću fokusiran na Real Madrid”.

U nastavku razgovora, osvrće se na vreme provedeno u NBA:

“Bio sam premlad kada sam stigao tamo. Imao sam svega 18,19 godina. Moje telo i um nisu bili spremni za taj izazov. Iskreno, smatram da nisam ni dobio priliku koju sam želio. Bio sam u NBA tri godine, stekao sam neko iskustvo. Sada, kad bih se vratio, radio bih stvari drugačije. Definitvno”.

Broj igrača iz Evrope koji dobijaju priliku na “najvećoj pozornici” raste sa svakom ovom sezonom. Neki od najnovijih slučajeva su odlasci dva evroligaška superstara, Vasilija Micića i Saše Vezenkova. Dok mnogi smatraju da se srpski i bugarski reprezentativci teško snalaze, Musa misli drugačije:

“Takva je situacija. Treba da dobiju šansu. Micić je sinoć dobio priliku i postigao 21 poen i pet asistencija, ako dobiju priliku mogu dobro igrati. Iznenađen sam Vezenkovim slučajem. Bio je MVP Evrolige. Kingsi su pričali koliko ga silno žele i sada kada su ga dobili, on ne igra. Nezgodna je situacija ali mislim da, kada bi dobili pravu priliku, “ubijali” bi”.

U nastavku, dotiče se još jedne izuzetno važne teme za njega – košarke u domovini. Problemi za košarku u Bosni i Hercegovini nisu ništa novo. Gotovo od raspada Jugoslavije, sa svakom novom sezonom i svakim novim okupljanjem, stalni problemi isplivaju na površinu. Loša finansijska situacija onemogućava igračima adekvatne uslove za treniranje i putovanja. O neadekvatnim uslovima, koji iz godine u godinu bivaju sve lošiji, oglašavao se Jusuf Nurkić. O problemima je govorio i Musa ali je i istakao da vidi svetlo na kraju tunela:

foto: FIBA

“Videli smo mnogo napretka. Stvari se menjaju i vidimo svetlo na kraju tunela. U Bosni imamo mnogo talenata. Ako se poprave stvari van parketa, sve će biti mnogo oblje. Nadam se da će se do novembra problemi rešiti jer tada imamo dve izuzetno važne utakmice protiv Hrvatske. Želimo da izborimo plasman na Evrobasket”.

Za kraj, govorio je o saigraču iz reprezentacije, Jusufu Nurkiću:

“Drago mi je zbog njega. Mislim da je oborio rekord franšize sa 31 uhvaćenim skokom na prethodnoj utakmici. Čestitam mu. On zna svoju ulogu. Zna da nije prva opcija u napadu – imate Kevina Durenta, Bredlija Bila i Devina Bukera. Radi svoj posao na pravi način. Drago mi je. Nadam se da će nastaviti da razvija svoju igru i da će ostati tamo još dugo”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics