Drčelić: Kalinić je uvek dobrodošao, glasam za zdrav odnos Zvezde i Partizana

Predsednik Upravnog odbora Crvene zvezde Željko Drčelić se u intervjuu za Sportal dotakao brojnih tema, među kojima su prelazni rok, Janis Sferopulos, Nikola Kalinić,…

Prvo je pričao o sezoni iza nas:

Sezona jeste bila turbulentna u smislu velikog broja događaja, utakmica, stvari na koje nismo mogli da utičemo poput brojnih povreda, nekih nesrećnih poraza u Evroligi… Međutim, ova sezona je već sada izuzetno uspešna i to pokazuje da je Crvena zvezda vrlo stabilan klub koji zna da se prilagodi i novonastalim okolnostima. Nisam siguran da bi mnogo klubova moglo da se u hodu prestroji nakon promene. Detaljno smo analizirali, Crvena zvezda je klub koji je imao ubedjivo najveći broj povređenih igrača u EL tokom ove sezone od svih klubova! Ali mi danas pričamo o klubu koji ima dva osvojena trofeja u sezoni i želi i treći!

Janis Sferopulos je preuzeo tim u oktobru, a po rečima Drčeića, biće na klupi i sledeće sezone:

Janis Sferopulos je izvanredan čovek, sjajan trener, i razume veličinu kluba kao što je Crvena zvezda, ali i pritisak koji on sa sobom nosi. Hrabro je preuzeo ekipu i čak insistirao da sedne na klupu pred dva vezana večita derbija, što već dovoljno govori o njemu kao čoveku koji ne beži od izazova i odgovornosti. Stranac je, ali razume šta je Crvena zvezda u svakom smislu, počev od veličine kluba, pa do toga da je sedeo na klupi bratskog Olimpijakosa, i to je nešto što je mnogo važno. Hladnokrvnost koju je pokazao u finalu ABA lige takođe pokazuje da je prošao mnogo toga. Biti trener Olimpijakosa i Makabija nosi ogroman pritisak, a on je i tada i posebno sada pokazao da ume sa tim da se nosi. Trener Sferopulos ima ugovor i on će biti trener u narednoj sezoni, ali će i selektirati ekipu za narednu takmičarsku sezonu.

Pričao je i o prelaznom roku koji je pred nama, istakavši da se već pregovara sa nekim igračima:

Crvena zvezda je ozbiljan klub u kome sam i zvanično od novembra, To sam nabolje mogao da vidim i tokom ove sezone koja je na izmaku. Imamo svoje strukture kluba i svako radi svoj deo posla. Na treneru i stručnom štabu je da definišu šta im je potrebno i kakav tim žele za narednu sezonu, uz razumevanje da za pojedine igrače ne postoji samo interes Crvene zvezde, ali se borimo i imidžom kluba koji ima izvanrednu podršku, velike posete, familijarnu atmosferu u klubu što je vrlo važno. Pregovori sa pojedinim igračima su u toku, ali iz razumljivih razloga ne mogu da govorim i imenima…

Naglasio je i značaj domaćih igrača:

Kada je Crvena zvezda u pitanju, naravno da nam je interes svaki domaći igrač za koga stručni štab i trener procene da može da doprinese da tim bude bolji, ili je zalog za budućnost. Ne smemo da zaboravimo da nukleus tima koji ima ugovore i za narednu sezonu čine srpski igrači koji su već u srcima naših navijača, koji su dali mnogo i i dalje imaju isti žar da osvajaju trofeje. Naravno to važi i za sve strance koji su spremni da ostave srce na terenu, a neki od njih su postali voljeni i poštovani kao da su „naši“.

Miloš Teodosić je imao odličnu sezonu, i zbog toga mnogi navijači žele da on ostane u klubu i naredne sezone, a mnogi se nadaju da će se vratiti i Nikola Kalinić:

Miloš Teodosić je na svaki mogući način pokazao tokom ove sezone zašto je velikan srpske košarke, lider, i čovek koji na prvom mestu mnogo voli Crvenu zvezdu. Podsećam vas sa kakvim je skepsama dočekan ovde kada je došao zbog svojih godina, a i šta je radio za tim i klub tokom sezone uprkos svim problemima i povredama. Da, za Crvenu zvezdu bi od kapitalne važnosti bilo da se Miloš odluči da nastavi karijeru, jer to onda znači i još jednu sezonu u crveno belom“. Što se tiče Nikole Kalinića… osvedočeni Zvezdaš, koji je mnogo dao Crvenoj zvezdi. Uvek je dobro došao. Ali, o prelaznom roku, kada se sezona završi!

Dotakao se i odnosa između Zvezde i Partizana, i naglasio je da želi zdrav odnos između dav kluba:

“Mi moramo da spustimo tenzije, naravno da je svima u interesu da na parketu bude zdrava atmosfera. Smatram da to možemo postići samo ako oba kluba daju svoj maksimum po tom pitanju! Ovo je sport, i sve treba da ostane u domenu sporta. Porodično vaspitanje mi nalaže da pružim ruku gostu kada sam domaćin! Glasam za zdrav odnos Crvene zvezde i Partizana.”

Pored toga smatra da oba tima zaslužuju mesto u Evroligi:

Već sam napomenuo u bliskoj prošlosti da naša strategija negde i mora da bude zajednička kako bi srpska košarka mogla (i mora) da napreduje. Ponoviću još jednom, na terenu smo rivali, van njega neke stvari jednostavno moramo da pokušamo da uradimo zajedno. Interes Srbije i jeste da ima predstavnike u Evroligi. Poslednje dve sezone su najbolji pokazatelj da mesta za dva srpska kluba ima, i koliko smo uradili na imidžu takmičenja i naše zemlje u Evropi i svetu. Ko ne voli da vidi punu Arenu? Zaboravlja se koliko i Republika Srbija ulaže u sport. Ne pamtim da je sport imao ovako veliku podršku u svakom smislu od strane države.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics