Poređenje večitih: Centri

Partizan

Brendon Dejvis – reči su suvišne. Nije potrebno puno objašnjavati ko je i kakav je igrač Brendon Dejvis. Evroligaški veteran, verovatno jedan od boljih modernih centara Evrolige pojačao je ovo leto ekipu Partizana. Nakon nekoliko godina povezivanja sa timovima iz Beograda, “crno-beli” su uspeli da ga potpišu. Prethodne sezone je nastupao za Valensiju, gde je imao svoju najbolju napadačku sezonu u karijeri, kada je u pitanju nacionalno prvenstvo.

Dobro je poznato da Dejvisa krasi veliki košarkaški IQ, kao i ogromno iskustvo. Sposoban je da završava na razne načine, kako pod košem, tako i leđima, sa poludistance, čak i prodorom. Nije mu strano da se spusti i na poziciju niže, jer poseduje i šut za tri poena, ne nešto spektakularan, ali svakako da predstavlja opasnost kada mu se da prostora.

Kao što je poznato, biće zamenik kapitena, i verovatno jedan od lidera tima, kako u svlačionici tako i na parketu. Svojim iskustvom i znanjem može mnogo da donese, i čini se da Partizan dugo nije doveo centra ovakve klase i kvaliteta.

Tajrik Džouns stiže iz ekipe Anadolu Efesa nakon svoje debitantske evroligaške sezone. Kao najbolji centar Evrokupa, očekivanja su bila velika, ipak Tajrik je u jednoj, imao dve sezone. Prvi deo koji je delovao obećavajuće, i drugi deo tokom kog mu je i minutaža bila snižena.

Ono što njega najviše krasi je eksplozivnost, atraktivnost, njegove atletske sposobnosti koje mu omogućavaju snažna zakucavanja, i blokade. Krasi ga dobar osećaj za skok, a još bolji za “rampu”. Ume da poentira u igri leđima, ali i da napadne licem ka košu. sa poludistance ne predstavlja opasnost, kao ni sa linije za tri poena. Ono što može biti problem su svakako bacanja koja kroz karijeru iznose oko 60-65%. U odbrani je jak, i to mu je čak i veći adut od napada. Pravi je zaštitnik obruča. Nije mu strano preuzimanje jer može da sačuva i niže igrače od sebe, pa ćemo ga neretko videti na bekovima u “svič” odbrani.

Sve gore navedeno dolazi naravno sa njegovom “ludačkom” energijom kojom se vodi i koja ga nosi. Zasigurno će brzo stvoriti konekciju sa “crno-belom” publikom i nema dileme da će biti zanimljivo gledati njegove nastupe u “Beogradskoj areni”.

Balša Koprivica konačno čeka na svoju sezonu. Od samog dolaska u Partizan za njega postoje određena očekivanja, a Partizan je pokazao da ne odustaje od njega i da stvarno nešto postoji u njemu. Već tri sezone Balša Koprivica se muči u Partizanu sa raznoraznim povredama, i stvarima koje ga ometaju u tome da napreduje i igra, i ovo je verovatno i poslednja prilika za njega da pokaže da zaslužuje svoje mesto u rosteru Partizana.

Balša je već u nekoliko navrata pokazao da može biti koristan centar u ABA ligi, dok je čak prethodne sezone imao i par solidnih otvaranja u Evroligi. Krasi ga izuzetna visina i snaga, uz dobar osećaj za blokadu. Ipak idalje nije uspeo da ispravi nedostatke ili ih makar prikrije. U napadu se muči, u odbrani mu se dešavaju ispadi i problemi, pa će stvarno morati da naporno radi i zaradi svoju šansu.

Crvena zvezda

Džoel Bolomboj izlazi iz verovatno najbolje sezone u karijeri. U dresu Zvezde se istakao kao jedan od nosilaca prošle sezone, sa 10.2 poena i šest skokova na 33 utakmice odigrane u Evroligi. Pored toga ima dugo iskustvo igranja u najelitnijem evropskom takmičenju, pa čak i jedan naslov prvaka u dresu CSKA.

Upoznati su navijači Zvezde sa prednostima Džoela Bolomboja. Jedna od njih je njegov atleticizam. Izrazito je snažan i skočan centar, sbosoban da vrlo dobro hvata lob dodavanja i rešava takve situacije snažnim zakucavanjima. Zbog atleticizma je jako efikasan i u pik-en-rol igri. Na defanzivnoj strani parketa njegov agilnost mu omogućava da lako switch-uje na niže igrače u pik-en-rol situacijama, čime je jako koristan i u odbrani na perimetru. Takođe, od posebnog značaja je njegovo prisustvo na ofanzivnom skoku. Tokom cele prethodne sezone, Boloboj se konstantno dobro pozicionirao ispod koša, koristeći svoju visinu i snagu da nadmaši protivničke igrače. Njegov tajming i anticipacija su mu omogućili da efikasno grabi skokove pod košem protivnika, 2.3 u proseku u Evroligi (na četvrtom mestu po tom parametru) i dva u ABA ligi.

Za Zvezdu je jako važno da Bolomboj nastavi sa partijama od prošle sezone i da nastavi da crveno-belima pruža sigurnost i čvrstinu u reketu.

Luka Mitrović je još jedan igrač sa kojim su navijači vrlo dobro upoznati. Sezona pred nama će mu biti peta sezona u drugom mandatu u dresu beogradskih crveno-belih.

Kada pričamo o Mitroviću moramo pomenuti njegov košarkaški IQ. Mitrović je veoma sposoban dodavač, posebno za igrača njegove visine. Lako pronalazi otvorene saigrače sa posta i brzo donosi odluke u situacijama kad je udvojen. Pored ovoga Mitrović ima solidan repertoar poteza na niskom postu, što ga čini konstantnom pretnjom po koš rivala kada primi loptu u blizini koša. Takođe, Mitrović je poznat po visokoj efikasnosti, posebno u reketu. U Evroligi je prošle sezone pogađao 60% za dva poena, dok je u ABA ligi pogađao viskoih 72%. Najveće slabosti u njegovoj igri su šut za tri poena, koji jako retko i uzima, kao i šut sa linije slobodnih bacanja.

Mitrović je u sezonama iza nas konstanto jedan od najbolji higrača Zvezde, i nema sumnje da će pružiti značajan doprinos i naredne sezone.

Uroš Plavšić je prvo pojačanje Crvene zvezde ove sezone. Momak koji je proveo četiri godine na univerzitetu Tenesi, da bi prvu profesionalnu sezonu odigrao u dresu Mege, u kojoj je se pokazao kao jako dominantan igrač. Beležio je 15.7 poea i 7.8 skokova u ABA ligi prethodne sezone.

Plavšić je posebno bio dominantan u pik-en-rol situacijama. Njegova visina i snaga čine ga sjajnim finišerom na reketu. Uprkos svojoj visini, Plavšić se vrlo dobro kreće bez lopte, što ga čini pouzdanom metom za bekove. Njegova sposobnost da se brzo otvori do koša stavlja pritisak na odbranu da brzo reaguje. Takođe, on postavlja čvrste blokove, stvarajući prostor za svoje saigrače. Njegovi blokovi su efikasni u oslobađanju prostora za bekove, koji potom mogu da šutnu ili da idu na prodor. Na osnovu svega ovoga očekuje se da će posebno dobro sarađivati sa Milošem Teodosićem. Poput Mitrovića i on je veoma efikasan igrač, sa 68% u šutu za dva poena. Uz ovo on je i vrlo dobar i u napadu i u odbrani na niskom postu. Najveće mane Plavšića su neiskustvo na nivou Evrolige, kao i šut sa linije penala, koje šutira 64%.

Očekujem da će se Uroš vrlo brzo prilagoditi Evroligi, a da je Crvena zvezda ove sezone ima posebno jaku centarsku rotaciju, sa tri igrača različitih kvaliteta.

Related Posts

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Košarkaš Dubaija, Danilo Anđušić, bio je gost emisije “Timeout” na Mozzart TV, gde je govorio o periodu iza sebe, ali i nekim bitnim odlukama. Nakon dve godine u Partizanu, Anđušić…

Kevin Panter: Beograd i Partizan će imati posebno mesto u mom srcu

Košarkaši Barselone doputovali su u Beograd na meč koji večeras igraju sa Crvenom zvezdom, a njihov novi košarkaš i bivši kapiten Partizana, Kevin Panter, govorio je za Sport Klub. O…

You Missed

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Kevin Panter: Beograd i Partizan će imati posebno mesto u mom srcu

Kevin Panter: Beograd i Partizan će imati posebno mesto u mom srcu

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam
Verified by ExactMetrics