Predstavljamo večite: EL – CRVENA ZVEZDA MTS

Zvezda je vezala tri šampionata u ABA ligi, a rekord po tom pitanju drži njihov večiti rival – Partizan, koji je pet puta vezao šampionske titule, u slavnoj eri Duška Vujoševića.

Toliko o regionalnom takmičenju. Prelazimo polako na Turkiš erlajns Evroligu. Takmičenje potpuno rugačije, druga “dimenzija” košarke, snažniji rivali. I naravno, sa mnogo većim budžetima od “večitih”.

Crvena zvezda, kao i obično, nakon nekoliko veoma uspešnih sezona, nije u situaciji da zadrži tim koji je doneo te tri vezane titule. Razlog je naravno, finansijske prirode, jer je, kao što znate, teško parirati mnogo bogatijim ponudama iz Evrope.

izvor: YouTube/EUROLEAGUE BASKETBALL

I u prvom “mandatu” Dejana Radonjića, desila se slična situacija. Nakon četiri godine na klupi crveno belih, otišlo je osam nosilaca igre, a odmah za njima kofere je spakovao i crnogorski strateg.

Slična situacija bila je i sada, premda je Zvezda, za razliku od prošlog puta, uspela da “poveća” budžet, pa je napravljen opet jedan moćan tim, koji će imati najveće moguće domete. Stigao je i novi trener, doduše, koji jako dobro poznaje sistem rada trofejnog kluba, ali i o tome ćemo govoriti kasnije.

Krenuo bih ipak od igrača, i to baš od odlazaka. Zašto? Odgovor na ovo pitanje i ne mora imati veliku logiku. Veliki broj pojedinaca, ponovo nosilaca igre napstuo je Mali Kalemegdan, pa su samim tim “rupe” na određenim pozicijama morale biti popunjene.

Igrač koji prvi napušta Beograd, jeste Ostin Holins, za koga se čak govorilo i da će produžiti ugovor sa crveno-belima. To se međutim, nije dogodilo, premda je prvi na spisku za “odstrel” bio Maik Cirbes, čiji je treći boravak u Beogradu bio obeležen zdravstvenim problemima.

PREDSTAVLJANJE DRESOVA ZVEZDE NA MALOM KALEMEGDANU:

https://www.instagram.com/p/Ci-BHdxo6rh/: Predstavljamo večite: EL – CRVENA ZVEZDA MTS

IZVOR: KK CRVENA ZVEZDA MTS (INSTAGRAM)

Holins je ipak bio druga priča. Doveden po mogućnostima (finansijskim), ali i izuzetnim karakteristikama igrača, kakve i voli Dejan Radonjić.

Skratiću priču. Zvezda nije mogla da ga zadrži, pojavila se ponuda Makabija. Odmah nakon Holinsa, još jedan stranac napušta glavni grad Srbije, po drugi put, a pogađate o kome se radi.

U pitanju je Nejt Volters, koji će po treći put igrati kod trenera Radonjića, ovog puta u Panatinaikosu.

Odlascima se polako bliži kraj, ali ima ih još. Marko Simonović, dobro upamćen po trojkama, i komentarima našeg kolege sa Sport kluba Ilije Kovačića, završio je igračku karijeru sa 36 godina, te postao dio stručnog štaba.

Igrač koga je teško nadoknaditi i koji je u Zvezdi bio apsolutni lider je Nikola Kalinić. Kalinić je već u Baseloni, na samom početku opravdao epitet pojačanja.

Još jedno krilo napušta Beograd. Potpuno neočekivano rekao bih, pojavljuje se ponuda CSKA Moskve za Dejana Davidovca. Teško je to bilo odbiti, jer i pored neučestvovanja u Evroligi Davidovac će po ugovoru zaraditi 800 000 evra.

Napomenimo, i Davidovac i Kalinić bili su dio srpskog Nacionalnog tima na Eurobasketu.

POZIV ZA MEČ PROTIV BUDUĆNOSTI NAKON PORAZA OD EFESA:

https://www.instagram.com/p/CjcmtDRIbB2/: Predstavljamo večite: EL – CRVENA ZVEZDA MTS

IZVOR: INSTAGRAM KK CRVENA ZVEZDA MTS

Završićemo odlaske iz Zvezde sa strancem. Mnogo se očekivalo od njega, međutim, na zaista veliku žalost, već u pripremnom periodu desila mu se velika tragedija. Na utakmici protiv Bajerna, dok je istrčavao kontru (možda i sekundarni kontranapad), fauliran je i nakon faul koša, nažalost završio žestokim padom i udarom u konstrukciju ispod table.

Radi se naravno o lrilnom centru, sjajnom Eronu Vajtu.

Vajt je nedavno potpisao za Budućnost, te će tako imati novu epizodu u svojoj karijeri, a ujedno ostati deo regionalnog karavana. No, ipak ćemo ga gledati u dresu jednog od “najljućih” rivala crveno belih.

E sada, konačno, ono što su navijači Crvene zvezde čekali.

Pojačanja:

Ovog puta dovedena su zvučnija imena, proverena pojačanja, igrači koji su većinom imali iskustva i dodira sa Evroligom i Eurokupom.

Najbolji način da se obraduju ljubitelji crveno bele boje jeste, po ugovoru, dugogodišnji povratak Nemanje Nedovića, našeg reprezentativca, koji će sigurno sada imati značajniju, slobodno ću kazati – lidersku ulogu.

izvor: YouTube/KK Crvena zvezda Meridianbet

Nedović je kroz karijeru imao sjajnih partija, što u klupskim, što u reprezentativnim bojama, ali njegovvu karijeru su obeležile i povrede. Trenutno, 31-godišnji bek prolauzi kroz fazu oporavka, nakon što je ranije završio Eurobasket. Ipak se nadamo da će Nemanja uskoro zaigrati u dresu svog omiljenog kluba.

foto: ABA LIGA

Idemo dalje.

Drugo pojačanje Beograđana je još jedan itekako dobro poznat igrač regionalnoj publici. Bivši košarkaš Budućnosti Hasan Martin. Ne tako visoka, ali izuzetno “korpulentna” i snažna petica, levoruki centar, sa izuzetnim tajmingom za rampe, a samim tim i skokom.

Ne tako dobra leđna tehnika, ali snaga, preciznost, osećaj za igru, pogotovo “alley-up” glavne su karakteristike njegove igre.

Nije tu stala Zvezda. Popularni Džon Holand, stigao je iz Burse. Ljubiteljima kraljice igara poznat po čuvenoj izjavi iz Eurokup plej of faze, kada je koleginici novinarki u mikrofon kazao: “MI SMO PIT BULOVI.”

Šalu na stranu, Holand nije zbog toga naravno pojačao jedan evroligaški tim, već zbog svojih izuzetnih kvaliteta. Proveren igrač kao i Hasan Martin.

izvor: YouTube/KK Crvena zvezda Meridianbet

Nakon dva stranca, stižu dva domaća igrača. Reprezentativci Srbije. Momci koji su isto godište, i koji su svakako budućnost, ne samo srpske košarke, nego nadamo se i mnogo šireg podneblja.

Prvi je Dalibor Ilić, a drugi Filip Petrušev, kome će ovo biti druga evroligaška sezona.

Dva za dva, pa opet dva ;). Još jedna pošalica, ali istinita.

Hoću reći, Crvena zvezda dovodi još dva stranca u nizu. Nije prošlo mnogo vremena, a jedan za drugim potpisuju, prvo Ben Bentil, a onda Džejlen Adams.

Kao šlag na tortu Zvezdi i njenim navijačima pada dolazak bivšeg igrača FMP-a i Partizana, iskusnog centra Miroslava Raduljice.

Popularni “Radulja” nije bio spreman za put u Tursku i gostovanje Eefesu, ali ga uskoro očekujemo na parketu. Nisu u Istanbul putovali takođe i Nedović i ilić.

Neko će pomisliti da Zvezda golima igrače, ali sezona je duga.

izvor: YouTube/KK Crvena zvezda Meridianbet

Pred sam kraj ove najave podsetićemo se i ko je sve od prošlogodišnjih igrača ostao u Zvezdi: Dva Ognjena, Kuzmić i Dorbrić, Stefan Marković, Nikola Ivanović, Branko Lazić, Luka Mitrović, Stefan Lazarević.

Ne smemo zaboraviti ni Stručni štab. Stigao je selektor mlade reprerezentacije Srbije Vladimir Jovanović, kao glavni trener.

I za kraj naravno, sastav Crvene zvezde po pozicijama:

PG (1): Nikola Ivanović, Stefan Marković, Džejlen Adams

SG (2): Branko Lazić, Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić

SF (3): Stefan Lazarević, Džon Holand

PF (4): Luka Mitrović, Dalibor Ilić, Filip Petrušev, Ben Bentil

C (5): Ognjen Kuzmić, Miroslav Raduljica, Hasan Martin

Related Posts

Duel vodećih timova Evrolige u rasprodatoj Areni

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju ekipu Barselone u pokušaju da ostanu neporaženi nakon četiri kola u Evroligi. Gosti iz Katalonije dolaze sa željom da pobedom preuzmu prvo mesto od beogradskog tima.…

Olimpijakos stiže u Istanbul: Ima li Mijatović recept za furioznog Vezenkova?

U drugom delu duplog kola Evrolige, Efes večeras od 19 časova i 30 minuta dočekuje Olimpijakos. Mijatovićeva ekipe će pokušati neutralizovati bilans pobeda i poraza, dok gostujući tim traži nastavak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam

Duel vodećih timova Evrolige u rasprodatoj Areni

Duel vodećih timova Evrolige u rasprodatoj Areni

Tajron Volas napušta Žalgiris?

Tajron Volas napušta Žalgiris?

Olimpijakos stiže u Istanbul: Ima li Mijatović recept za furioznog Vezenkova?

Olimpijakos stiže u Istanbul: Ima li Mijatović recept za furioznog Vezenkova?
Verified by ExactMetrics