Pobeda Valensije, Zvezda ostala bez daha

U 12. kolu Evrolige ljubitelji košarke u “La Fonteti” su prisustvovali jednom pravom evroligaškom klasiku. Gosti nisu imali daha da naprave potpuni preokret protiv jedne vrlo čvrste ekipe i ostvare svoju prvu pobedu na ovosezonskim gostovanjima. Na kraju, poraz Crvene zvezde od Valensije rezultatom 85:81.

Foto: KK Crvena zvezda

Odlične odbrane na obe strane parketa, zato i ne čudi rezultat 11-5 u korist domaćina nakon prvih pet minuta igre. Nervozan početak gostiju, tri izgubljene lopte i loš početak sa linije penala ( jedan od četiri ). Napad “Slepih miševa” predvodi raspoloženi Brendon Dejvis. Ulazak Šabaza Nejpira i Miloša Teodosića donosi preko potrebnu mirnoću u napadu gostiju. Ipak, domaći sastav pred prvu pauzu odlazi sa prednošću od 6 poena, 25-19.

Šuterski sjajan početak za oba tima. Sa jedne strane Semi Odželej a sa druge Šabaz Nejpir kao udarne igle u napadu svojih timova. Nesportski faul Nemanje Nedovića domaći koriste odlično kako bi povećali razliku u samo jednom napadu sa tri na osam poena prednosti. Valensija pojačava pritisak u odbrani, ali isto tako njihov napad funkcioniše gotovo besprekorno.

Predvođeni sjajnim Odželejem, uz poene iskusnih Viktora Klavera i Stefana Jovića, domaćini uvećavaju svoju prednost na plus 16, 53-37. Napad crveno-belih ne funkcioniše dobro, Jago dos Santos pravi dosta grešaka dok su za sprečavanje veće rezultatske katastrofe zaslužni Majk Tobi i Nemanja Nedović koji svojim poenima održavaju goste na “veštačkom disanju”. Na kraju poluvremena, sjajan rezultat za španski tim, 56-40.

Odlična raspodela poena u Valensiji mada su se najviše istakli Odželej sa 13 i Dejvis sa 10 poena. Takođe, domaćini imaju sjajne procente šuta, ostaje da se vidi da li će moći da nastave u istom ritmu. Kod gostiju, najefikasniji na poluvremenu su Nedović i Nejpir sa 9 poena.

Nejpir je nakon faula Bubakara Turea sredinom druge četvrtine osetio bol u leđima i nije se vraćao na parket. Veliki gubitak za crveno-bele na ovom meču bi bio ukoliko ne bude mogao da nastavi da igra, uzevši u obzir da je jedan od najboljih igrača na parketu.

Nastavlja se bitka pod obručima i u nastavku drugog poluvremena. Jasna je namera gostiju da pojačanom igrom u odbrani probaju da smanje razliku. No, iako je odbrana dobra, napad crveno-belih i dalje ne funkcioniše najbolje. Ipak, agresivna igra u napadu donela je ispunjenje bonusa “Šlepih miševa” te samim tim Zvezda nakon svakog faula može ići na liniju slobodnih bacanja, za šta ima šest minuta da to iskoristi.

Foto: Manuel Bruque

Domaćini konačno počinju da promašuju šuteve, što gosti predvođeni “dirigentom” Teodosićem koriste. Crveno-beli smanjuju razliku na svega sedam poena, 60-53. Igračima španskog tima kao da je “voda ušla u uši” jer počinju da greše u gotovo svakom napadu što trener Aleks Mumbru pokušava da zaustavi tajmautom. Domaćini su počeli mnogo organizovanije da igraju, pa je tajmaut urodio plodom.

Ipak, ono što je “ubijalo” španski sastav u trećoj deonici, pored dobre odbrane Zvezde, bio je veliki broj faulova i odlazaka na liniju penala košarkaša gostujućeg sastava. Valensijinu prinudnu pasivnost Zvezda je iskoristila svojom agresivnošću koja je bila nagrađena smanjenom razlikom na svega sedam poena prednosti, 72-65. Sjajna treća deonica pripala je gostujućem sastavu rezultatom 25-16.

Sve dobro odrađeno u trećoj deonici košarkaši Zvezde pokušavaju da anuliraju lošim početkom četvrte deonice. Nemaju sreće gosti, neki otvoreni šutevi ne ulaze a onda i novi faul u napadu Nemanje Nedovića. Uz to, crveno-beli su vrlo brzo ušli u bonus te odbrana nije mogla biti tako agresivna. Uprkos tome, Zvezda odlično igra odbranu, Valensija forsira šut za tri poena u par navrata bez potrebe.

Na ulasku u poslednja dva minuta utakmice, domaćini vode pet razlike, 81-76. A onda, završnica vredna jedne ovakve utakmice. Pet vezanih poena gostiju za izjednačenje i egal završnicu u poslednjih 50 sekundi meča. Džered Harper pogađa za novo vođstvo, a nakon promašene trojke Teodosića, Brendon Dejvis potvrđuje pobedu pogotcima sa linije penala. Na kraju, 85-81 za pobedu Valensije i prekid serije od pet uzastopnih poraza u elitnom evropskom društvu.

Jako važna pobeda za Valensiju i povratak na pobedničke staze. U redovima popularnih “Slepih miševa” najviše su se istakli Brendon Dejvis sa 21 poenom i zvanično igrač utakmice, Semi Odželeje sa 17 poena. Ne treba zaboraviti ni veterana Viktora Klavera sa tri izuzetno važne trojke u pojedinim trenucima meča.

Što se tiče Zvezde, problem realizacije u ključnim trenucima ovog meča je presudio da crveno-beli i šesti put ove sezone gostujući parket napuštaju kao poraženi. Najefikasniji u redovima gostiju bili su Nemanja Nedović i Šabaz Nejpir sa 14 poena.

Ovo je bila šesta pobeda Valensija u 14. međusobnom susretu sa beogradskim crveno-belima.

Nakon ovog meča Valensija se nalazi na 12. poziciiji sa skorom 6-6, a u sledećem kolu, u petak gostuje Asvelu. Crvena zvezda se nakon ovog meča nalazi na 16. poziciji sa skorom 4-8, a u sledećem kolu, u petak gostuje Baskoniji u Vitoriji.

Uroš Stevanović

Related Posts

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Košarkaši Crvene zvezde su u jeku priprema za novu sezonu, a početak je zadovoljavajući. Tri pobede iz tri kontrolne utakmice sigurno da znače, ali još je dugačak put do dostizanja…

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Turski reprezentativac i dugogodišnji NBA igrač, Čedi Osman novi je košarkaš Panatinaikosa! Iako smo prethodnih dana dobijali različite informacije u vezi Osmanovog statusa, svaku dilemu je razrešio vlasnik Zelenih, Dimitris…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Denver produžio saradnju sa Marejom

Denver produžio saradnju sa Marejom

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Daum: Igrati sa Teodosićem je jedinstvena prilika

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Penzioner Printezis ponovo heroj Olimpijakosa

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Hemonds napustio Dubai nakon dve nedelje!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Janakopulos lansirao bombu – stiže Osman!

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?

Bomba na pomolu: Bertans ponovo u ABA ligi?
Verified by ExactMetrics