Da li će Partizan iskoristiti Barsine mane?!

Košarkaši Partizana nastavljaju evroligašku turneju. Na redu je utakmica trećeg kola i još važnije – prva na domaćem terenu u novoj sezoni. Gost je dobro znani protivnik, ekipa Barselone. Dueli sa pomenutim velikanom uvek su predstavljali posebnu feštu i spektakl, a ništa manje ne očekuje se ni od meča koji najavljujemo. 

Crno – beli su u prethodnoj rundi deklasirali Asvel u Vilerbanu i započeli niz pobeda u sezoni 23/24. Nakon lošeg i neprijatnog iskustva iz Tel Aviva, zbog košarkaških, ali i svih drugih, viših razloga, meč i krajnji ishod u Francuskoj odlično je poslužio timu. Psihološki i karakterno, sastav Željka Obradovića uspeo je da se vrati na pravi kolosek i ubere plodove trijumfa. Rezultatski, naravno da je lepo i bitno kada se bilo koji tim savlada sa 20 poena razlika, naročito u Evroligi i naročito na gostujućem terenu. Pritom, ta pobeda Partizana ostaće upamćena i kao rekordna, najubedljivija ostvarena na gostovanjima. Istini govoreći, daleko je Asvel od ozbiljnog takmaca, i kvalitativno i kvantitativno. Mada je beogradski tim u prošlosti umeo upravo u takvim okolnostima da poklekne i upadne u slepu ulicu. Bilo kako bilo, analizu navedene utakmice možete da pročitate na našem sajtu; Nanelijev ples “Starac i more”, Panterov lagani ritman, odlična rola Balše Koprivice…

Samo 48h posle putešestvija po predgrađu Liona, Partizan se vratio u beogradsku Arenu i dočekao zagrebačku Cibonu. Regionalni klasik ili ti susret starih rivala doneo je drugačije pozicije na tabeli, ali i u finansijskim okvirima. Cibona se već godinama opasno bori sa dugovima, diše na škrge i pitanje je trenutka, ne kada će upasti u kritično stanje, nego nažalost bankrotirati. Malteno do poslednjeg dana pripremne faze nije se znalo da li će uopšte nastupati i prijaviti dovoljan broj igrača. Borna Kapusta napustio je klub, zajedno sa takođe nosiocima minulog perioda iza nas – Filipom Bundovićem, Svenom Smailagićem i Krešimirem Ljubičićem. Došli su uglavnom košarkaši iz domaćeg, hrvatskog šampionata uz Aleksa Štajna, američkog internacionalca koji je stigao na preporuku solidne sezone u Belgiji.

Elem, Partizan je krenuo poprilično tromo i nezaintesovana, sa postavom koji su činili Jaramaz, Ponitka, Trifunović, Vukčević i Koprivica. Tek kada su na parket ušli predvodnici napada i glavne igle, igra se iskristalisala i svela u normalu. Cibona je interesantno imala i dvocifrenu prednost tokom prvog poluvremena, ali je na pauzu otišla sa “samo” šest poena vođstva. Domaćin je u nastavku krenuo dosta agresivnije, opravdao ulogu favorita i postigao 60 koševa naspram 36 iz prvih 20 minuta. 

Ponovo su Naneli i Ledej vukli tim ofanzivno i činili inicijalnu kapislu povratka. Kapiten Panter još uvek traži odgovarajući i očekivani tempo, pa bi duel sa Barselonom bila idealna prilika za tako nešto. Koprivica sjajno koristi minutažu od početka sezone – lupio je deset blokada i upisao 45 poena za pet do sada, odigranih utakmica.

foto: AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović

Što se tiče Barselone, ekipa Rožera Grimaua, nekadašnjeg košarkaša katalonskog kluba, odlično je krenula sezonu u Evroligi. Iako se dogodilo jasno redukovanje budžeta, te smanjenje finansija za tekuću sezonu, i dalje je reč o sjajnoj grupi igrača. Veseli, Satoranski, Laprovitola, Kalinić…ozbiljne kilometraže najbolje kontinentalne košarke i igranja velikih utakmica. Pridodati su i Vili Ernangomez, odnosno Džabari Parker, iz NBA lige, takođe sa već definisanim i popunjem CV klubova i angažmana. Početničkom srećom ili suvim kvalitetom, Barsa je prvo počistila vrlo diskutabilni Efes, a potom i u sred Pireja savladala Olimpijakos. Imaju dve pobede iz isto toliko utakmica i sa ogromnim samopouzdanjem dolaze u Beograd.

U Endesi, standardno su pri vrhu, zajedno sa Baskonijom i Realom, od koga su izgubili u trećem kolu. Tokom vikenda imali su zahtevno gostovanje na Kanarskim Ostrvima i u napetoj završnici ostali dovoljno pribrani i fokukisrani. Odlikuje ih iskustvo, te osim trenera, ostatak ekipe ima manje ili više izgrađene automatizme. Prošle sezone, u prepunoj Areni, skoro da su predstavili savršen meč, bez ikakve trunke nesigurnosti i nervoze. Okej, kasnije su se (po običaju) raspali na Fajnal foru, međutim, klasa nije sporna. 

Partizan pobedu protiv Barselone čeka još od legendarne utakmice iz sezone 09/10. Trećeg februara 2010, u grotlu Pionira, pao je kasniji šampion Evrope i do tog momenta, jedini tim bez poraza u Evroligi. Čuveni poslednji napad gostiju i zonska odbrana Duleta Vujoševića nešto je što izaziva pozitivne emocije kod svih crno – belih navijača, ali i upućuje da su čuda moguća. Zar uostalom, ludost nekada nije dobra?

foto: Barca Basket

Duel se igra u utorak, od 18.30, a po poslednjim informacijama, ostalo je stotinak karata. Izvesno rasprodata Arena dočekaće Barselonu, a u takvom ambijentu, i gošća iz Katalonije mora pokazati neku manu…

Related Posts

FLOUTRATE: Daum i Kalinić ne mogu sami

Crvena zvezda je doživela prvi poraz, a vreme je da vidimo kako su se istakli pojedinci u timu crveno-belih u porazu od Barselone. Novi FloutRate je spreman. Kodi Miler Mekintajer…

Sferopulos: Žao mi je što nismo pobedili, hvala navijačima na podršci

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi poraz ove sezone u Evroligi, a nakon utakmice trener crveno-belih Janis Sferopulos izneo je prve utiske: “Bila je velika borba večeras između dva tima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

FLOUTRATE: Daum i Kalinić ne mogu sami

FLOUTRATE: Daum i Kalinić ne mogu sami

Sferopulos: Žao mi je što nismo pobedili, hvala navijačima na podršci

Sferopulos: Žao mi je što nismo pobedili, hvala navijačima na podršci

Dramatična završnica pripala Barseloni

Dramatična završnica pripala Barseloni

Šejn Larkin režirao Efesov veliki preokret

Šejn Larkin režirao Efesov veliki preokret

Monako rutinski savladao Virtus, Bankiju se drma klupa

Monako rutinski savladao Virtus, Bankiju se drma klupa

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?
Verified by ExactMetrics