Filip Petrušev – košarkaški segmenti koji ga čine dominantnim u Evroligi

Već otpisan od strane mnogih, posle jednogodišnje neuspešne sezone u Efesu, gde Filip Petrušev nije dobio pravu priliku. Dolaskom u Crvenu zvezdu, Petrušev je potvrdio epitet jednog od najtalentovanijih igrača na Starom kontinentu. Trenutno u mnogim košarkaškim segmentima, predstavlja sami vrh Evrolige na unutrašnjim pozicijama.

Vasilije Micić, najbolji igrač Evrolige duži niz godina je jedan od mnogih igrača koji su prošli sličan tretman srpske javnosti. “U Srbiji postoji neka vrsta kletve da ćeš sigurno propasti ako ne napraviš nešto do svoje 20. godine. Otišao sam sa 20 u Nemačku, gde si mlad igrač do 26. pa se dokazuješ do 30”.

Izvor: ABA liga

Filip Petrušev je minule sezone stigao u redove Anadolu Efesa kao zamena za Sertača Šanlija.  Šanli i Filip su unutrašnji igrači koji su u potpunosti različiti defanzivno i tu za početak nastaje problem Filipa. Naime, Šanli je jedan od najboljih igrača u high flat odbrani PNR. Dok Filipu taj tip odbrane ne odgovara u toj meri.

Samim tim Filip je imao problema defanzivno, pritom na početku sezone Efes je bio vrlo neagresivan u odbrani. A za tu vrstu PNR odbrane (high flat) neophodno je da bekovi čvrsto probijaju blokade i naprave što brži “recover” kako bi olakšali posao centru.

Ataman je trener koji daje slobodu igračima, međutim, on uvek ima šest, sedam igrača u koje veruje, a drugi dobijaju minutažu na kašičicu. Na kraju krajeva pored Petruševa, Džanan Musa jedan od lidera Real Madrira, nije uspeo da se snađe u Efesu.

Efes je klub koji duži niz godina svake godine menja sastav, sve do sezone 2018/19. Tada su konačno sastavili tim koji može da ih dovede do zacrtanih ciljeva. Uprava Efesa se maksimalno potrudila da zadrži sve igrače, što je u velikoj meri uspela, a to im je donelo dve titule prvaka Evrope. Većina igrača koji su dodatno pojačali okosnicu koju imaju, blago rečeno se nije snašla, a Filip je jedan od njih.

Na prvim utakmicama u pripremnom periodu za Crvenu zvezdu, evidentno je bilo da Filipu nedostaje samopouzdanje. Nije lako presedeti celu sezonu na klupi, pogotovo za tako perspektivnog mladog igrača.

Dolaskom Duška Ivanovića, primarna pozicija Filipa postaje pozicija krilnog centra (4). Ovo je prekretnica za njegovu dominaciju ne evroligaškom nivou u poslednjih nekoliko utakmica.

Prvenstveno odbrana, izbegava se branjenje PNR kao u Efesu (high flat). A Filip se profilisao kao jedan od najboljih igrača u switch odbrani na svojoj poziciji. Svojim lateralnim kretnjama, eksplozivnim skokom i rasponom ruku sjajno čuva bekove.

Izbor: ABA liga

Efes je ekipa koja najmanje preuzima u Evroligi, samim tim to nije bila opcija za Petruševa, a dolaskom Ivanovića ispostavilo se da je odličan switch defanzivac, što je veliki kvalitet koji je zlata vredan u modernoj košarci.

Pritom, kada igra na poziciji (4) fizički je superioran u odnosu na mnoge krilne centre. Njegova low post igra, sjajan footwork, brzina i veliki talenat u poenterskom smislu prave razliku. Filip ima izuzetno meku ruku oko obruča, takozvani “walking bucket”, jedostavno uvek nađe način da poentira.

Na trenutke kada igra na poziciji (5) ima veliku prednost kada napada licem, što je demonstrirao u nekoliko navrata protiv Bojana Dubljevića.

Izvor: Evroliga

Šut spolja je nešto što defintivno treba da unapredi, ali i u tom segementu je sasvim korektan. U Megi je imao sjajne procente, sloboda koju ima kod Duška Ivanovića uz talenat koji ima Filip obećava i napredak u tom segmentu.

Crvena zvezda se na početku sezone mučila sa napadom protiv switch odbrane, zbog nedostatka unutrašnje igre u navedenim situacijama. Low post igra u mismatch situacijama Benu Bentilu nije jača strana. U tim situacijama loše reaguje na pomoć, udvajanja, dosta puta izgubi loptu itd…

Petrušev sjajno čita te situacija, pa je veća uloga i ovakva igra Petruševa znatno unapredila ovaj vrlo važan segment neke ekipe. Raznovrsno napadanje switch odbrane je neophodno, ne možete se uvek osloniti na spoljašnju igru. Zvezda sada ima širinu, posebno talentom koji poseduje na spoljašnjim pozicijama (Vildoza, Campazzo, Nedović).

Jedno je sigurno, Srbija ima još jednog vrhunskog igrača, ne samo za neku dalju budućnost nego i na Svetskom prvenstvu koje nam sledi. Reprezentacija Srbije je na Evrobasketu imala problema upravo na poziciji krilnog centra. Nedostajao je, između ostalog, jedan igrač koji je u odbrani sposoban da efikasno preuzima. Odnosno igrač sa dobrom atletikom na toj poziciji.

Izvor: Evroliga

Filip je već sada vrlo kompletan igrač na unutrašnjim pozicijama. Dobar je roller u PNR, sa opcijama kreacije iz short roll situacija, zbog pristojnog pregleda igre. Sjajan je cutter, dobro čita kada strana pomoći zaspi, iz kornera odlično koristi takve sitaucije kao floor spejser.

Gotovo da ne postoji segment igre u kojem nije dobar ili u kojem nema potencijala da bude sjajan. Da li će napraviti korak napred u karijeri i uspeti u NBA ligi, to je daleka budućnost, a zavisi od mnogo faktora. Ono što je sigurno u najmanju ruku se nadamo dominacijom Filipa u Evroligi. Jasno je o kakvom potencijalu se radi kad se dominacija u Evropi na neki način podrazumeva u godinama koje slede.

PROČITAJTE NA FLOUTERU:

https://flouter.rs/igrac-koji-pravi-razliku-luka-vildosa/

https://flouter.rs/kako-fakundo-kampaco-menja-crvenu-zvezdu/

Related Posts

Poređenje večitih: Centri

Partizan Brendon Dejvis – reči su suvišne. Nije potrebno puno objašnjavati ko je i kakav je igrač Brendon Dejvis. Evroligaški veteran, verovatno jedan od boljih modernih centara Evrolige pojačao je…

Poređenje večitih: Krilni centri

Partizan Ajzea Majk je u Partizan stigao nakon dve provedene sezone u Francuskoj, u ekipi Burža. Pre samog dolaska u Evropu, Majk je nastupao na Methodis Mustangs koledžu, gde je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam

Duel vodećih timova Evrolige u rasprodatoj Areni

Duel vodećih timova Evrolige u rasprodatoj Areni

Tajron Volas napušta Žalgiris?

Tajron Volas napušta Žalgiris?

Olimpijakos stiže u Istanbul: Ima li Mijatović recept za furioznog Vezenkova?

Olimpijakos stiže u Istanbul: Ima li Mijatović recept za furioznog Vezenkova?
Verified by ExactMetrics