Poređenje večitih: Krila

Partizan

Sterling Braun je pojačanje sa najviše NBA iskustva od svih Partizanovih košarkaša. Nakon koledža, gde je nastupao za program SMU, iz druge rudne draftovali su ga 76ersi, da bi ga ubrzo trejdovali u Milvoki Bakse, gde je proveo veći deo svoje karijere. Tri sezone je nastupao za tim iz Viskonsina, a nakon toga je igrao i za Dalas, Lejkerse i Raptors 905. Prošle sezone se zaputio u Evropu, u Albu iz Berlina, period privikavanja na košarku preko bare.

Prateći trend svojih saigrača, kao i generalni plan dovođenja igrača, Braun je sa 29 godina u najboljem periodu za bavljenje košarkom. Izuzetan je u solo akcijama i prodorima, ali i u šutu spolja. Manjka snage ponekada kada mora da završi na obruču uz kontakt. Verovatno najkvalitetniji skorer u timu Partizana. Poseduje izuzetan IQ, vrlo dobro razume košarku, prati situaciju na terenu i donosi odluke prema tome. Defanzivno čvrst, sposoban na preuzimanju, brz na nogama, ima pozamašan raspon ruku što mu dodatno pomaže. Za svoju poziciju je odličan razigravač, ume i da odigra pik end rol, mada mu to nije primarno oružje. Maestralan dribler za svoju poziciju, iz izolacije igra protiv bilo koga, bez obzira na mis meč, brz i efikasan step bek mu omogućava da i preko centara poentira. Na pripremnim mečevima pokazao je odličan šut spolja, nešto što ga krasi od početka, nadamo se da će istom merom i nastaviti.

Jako bitan potpis za remontovani Partizan, trojka kakva pravi razliku, igrač koji se već navikoa na evropsko tle, te je kao takav sigurniji od nekoga koji je prvi put kročio. Konačno pozicija krila na visokom nivou.

Vanja Marinković, ponovo kapiten Partizana. Od omladinskih selekcija u klubu, najmlađi kapiten u istoriji ovog tima. Nakon epizoda u Valensiji i Baskoniji, ponovo je u svojoj kući. Još uvek u punoj snazi, u 27. godini, gladan trofeja i pobeda, a podrška je tu. Sa reprezentacijom je beležio sjajne uspehe, osvojivši bronzu na Olimpijadi u Parizu, kao i srebro na Svetskom prvenstvu na Filipinima.

Svima je ponzao kakav je Vanja košarkaš. Bek po mnogima, ali od skora više koriščen kao krilo, naroičto u sastavu Baskonije pod Duškom Ivanovićem. Vrlo brz i nezgodan u kretnjama oko blokova, iz kojih šutira vrlo efikasno. Kreira i sam svoj šut, mada ne na vrhunskom nivou. Na defanzivnom planu brzo probija blokove, koristi se svojom visinom i brzinom, ali na mis meču se ne snalazi najbolje. Ima osećaj za ekstra pas, dok se ni u kontri ne libi da potegne za 3 poena.

Kapiten je tu, ali i šuter koji je bio preko potreban. Domaći igrač, onaj koji najviše oseća grb.

Mario Nakić je ostvario svoj dečački san. Ide putem svog oca Ive, koji je sa klubom osvojio titulu evropskog šampiona. Neko kome najviše znači činjenica da će braniti crno-bele boje. Sa svoje 23 godine, tek ima dosta toga da nauči, a u ovom sastavu ima i od koga. Želja mu je na izrazito visokom nivou, znanje i potencijal su tu, ostalo je samo na njemu.

Na premijeri je imao visok motor, odbrana je bila na zavidnom nivou, u napadu, doduše nije bio naročito efikasan. Sjajan na skoku, kako na defanzivnom, tako i na ofanzivnom, podseća jako na igru Uroša Trifunovića.

Crvena zvezda

Nikola Kalinić je dobro poznato lice na Malom Kalemegdanu. Krilni košarkaš će po treći put obući dres Crvene zvezde, a u karijeri je nastupao još i za Spartak, Novi Sad, Vojvodinu, Radnički, Fenerbahče, Valensiju i Barselonu. Može da se pohvali trofejem Evrolige, koji je osvojio kao igrač Fenerbahčea, kao i time da je dva puta osvojio “triplu krunu” u dresu Zvezde, I oba puta je bio jedan od ključnih igrača.

Jedan od glavnih kvaliteta Nikole Kalinića je njegova svestranost. Sposoban je da podjednako dobro pokriva pozicije krila i krilnog centra, te može efektivno da brani i napada na različite načine – sa niskog posta, kao i iz pik en rol situacija. Takođe, treba napomenuti da je tokom godina, Kalinić dodatno razvio svoju ofanzivnu igru, te je postao pouzdan spot-ap šuter, što smo mogli da vidimo i na otvaranju sezone protiv Dubaija. Kalinić je i vrlo dobar na defanzivnom kraju parketa, i on je nekad zadužen za čuvanje najboljih protivničkih igrača. Njegova fizička snaga, kao i defanzivni IQ čine ga dominantnim u polju odbrane. Ne treba ni zaboraviti iskustvo koje Kalinić donosi u ekipu Zvezde. Sa 309 odigranih utakmica u Evroligi, on je igrač sa najviše odigranih utakmica u dresu Zvezde u trenutnom sastavu.

Nema sumnje da će Kalinić i u ovom mandatu biti jedan od nosilaca u crveno-belom dresu, i da će nakon nešto lošije sezone u Barseloni biti još više motivisan da ove sezone pokaže koliko može.

Rokas Giedraitis će nakon uspešne prve sezone u Zvezdi nositi crveno-beli dres i u naredne dve sezone. Giedraitis je u Zvezdu letos stigao iz redova Baskonije, i dao je značajan doprinos u osvajanju “triple krune“ prošle sezone. Sezonu u Evroligi je završio sa brojkama od 10 poena i 3.8 skokova, odnosno 9.5 poena i 2.8 skokova u ABA ligi.

Poput Kalinića i Giedraitisu svestranost predstavlja jednu od jačih strana. Sa visinom 201 cm može da pokriva različite pozicije, što je pokazao prošle sezone, kada je igrao na poziciji krila i krilnog centra, a ponekad čak i na poziciji beka. Ipak, ono što mu je glavno oružje i po čemu je najpoznatiji je svakako šut za tri poena. Karijerno šutira 37% van linije 6.75, a prošle sezone je u dresu Zvezde je šutirao malo ispod tog proseka, 34%. Ako je fraza “availability is the best ability” tačna, onda je i to jedna od Giedraitisovih jačih strana, s obzirom na to da je prošle sezone propustio svega jednu utakmicu u ABA ligi, dok je odigrao sve utakmice u okviru Evrolige. Ono što ga je mučilo prošle sezone je konstantnost. Bilo je perioda kada jednostavno nije mogao ništa da pogodi. Loše je otvorio sezonu protiv Dubaija, sa šutem za tri 1/6.

Ukoliko Giedratis nastavi sa partijama od prošle sezone i uz to uspe da podigne šut na neki njegov prosek i donekele eliminiše nekonstantnost, nema sumnje da će biti važan šraf u ekipi Janisa Sferopulosa.

Ognjen Dobrić se vraća u redove crvene zvezde nakon što je proveo jednu sezonu kao igrač Virtusa iz Bolonje. Za tim iz Italije je odigrao 27 utakmica u okviru Evrolige, na kojima je beležio 4.9 poena i 1.6 skokova. Dobriću će ovo biti sedma sezona u kojoj nosi dres Zvezde.

Dobrić je poznat kao dobar šuter za tri poena, pogotovo iz spot-ap pozicija. Poput Giedraitisa, i on šutira nekih 37% u Evroligi kada gledamo čitavu karijeru. Navijači Zvezde ga pamte i po atleticizmu. Njegova agilnost i brzina mu omogućavaju da bude posebno efikasan u igri u tranziciji. A još jedna stvar po kojoj ga navijači pamte su njegovi karakteristični flouteri. Takođe, Dobrić je poznat po tome što nivo njegove igre dosta podigne kada je u pitanju borba za trofeje. Gotovo kroz celu karijeru su mu brojke značajno bolje u plej-ofu nego u regularnom delu sezone. Uz to je i dva puta bio MVP plej-ofa KLS-a, jednom MVP finala Kupa Radivoja Koraća i jednom ABA lige.

Ognjen Dobrić će ove sezone verovatno imati manju ulogu u odnosu na prethodni mandat, ali sigurno će dati svoj doprinos, pogotovo na kraju sezone. Jedno je sigurno, da Zvezda nikada do sada nije imala ovako jaku rotaciju na poziciji krila.

Related Posts

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Košarkaš Dubaija, Danilo Anđušić, bio je gost emisije “Timeout” na Mozzart TV, gde je govorio o periodu iza sebe, ali i nekim bitnim odlukama. Nakon dve godine u Partizanu, Anđušić…

Kevin Panter: Beograd i Partizan će imati posebno mesto u mom srcu

Košarkaši Barselone doputovali su u Beograd na meč koji večeras igraju sa Crvenom zvezdom, a njihov novi košarkaš i bivši kapiten Partizana, Kevin Panter, govorio je za Sport Klub. O…

You Missed

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Madar dobio ogromnu ponudu: Odlazi iz Bajerna?

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Anđušić: Video sam sebe u Partizanu do kraja karijere

Kevin Panter: Beograd i Partizan će imati posebno mesto u mom srcu

Kevin Panter: Beograd i Partizan će imati posebno mesto u mom srcu

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

Bonga: Ovde je sjajna grupa momaka, svi imamo isti cilj

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

NBA pojačanje stiglo u Istanbul!

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam

Daum: Atmosfera u Areni će biti luda, jedva čekam
Verified by ExactMetrics